Projektování

Autor: ST (6 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
22. 3. 2024
0 komentářů
Projektování
Příspěvek stavebníka
Výběr projektanta, návštěva pozemku a obhlídka některých rodinných domů pro naší inspiraci. To je krátké shrnutí začátku našeho vysněného bydlení.

Výběr projektanta

Jak jsem již zmiňoval v prvním článku, nejprve jsme oslovili několik projektantů z okolí. Některé na doporučení, některé jsme našli na internetu. Se všemi se sešli na první schůzce a nechali si nacenit jejich služby. Poté jednoho vybrali a začali dopodrobna řešit náš projekt.

Samotný projekt

Po výběru projektanta, který nás navštívil na našem pozemku jsme si na první společné schůzce řekli, jaký dům si představujeme, měli jsme nějaké své náčrty na papíře, projekty typových domů, fotky patrových domů, atd. To, že chceme stavět z cihel Heluz Family 50 a že to bude patrový dům, jsme měli rozhodnuté již předem.

Domluvili jsme se, že před domem chceme přilepenou malou zděnou garáž, že chceme obývák spojený s kuchyní, jedno samostatné WC a jeden malý pokojíček pro hosty. V druhém patře pak klasické 2 dětské pokoje, ložnici, koupelnu a maličkou šatnu. Měli jsme ještě jednou velkou podmínku a tou bylo přikládání do krbu z technické místnosti, což teď považuji za nejlepší volbu, kterou jsme mohli udělat.

Po všech těchto informacích jsme čekali několik týdnů a dorazil nám první návrh projektů. Pan projektant vytvořil 2 projekty dle našich požadavků, vybrali jsme si jeden, který nám byl bližší a začali s mírnými úpravami. Např. velikosti oken, počet střešních oken, výška nadezdění v patře, úhel střechy a jiné detaily.

Stavební řízení

Součástí projektu jsme si připlatili i za vyřízení stavebního povolení, což jsem byl nakonec moc rád, pan projektant věděl, co dělá a co přesně potřebuje. Samozřejmě nevyšlo vše hned napoprvé, ale po několika měsících se vše povedlo a my jsme mohli začít stavět.

Od první schůzky s projektantem až po vydání stavebního povolení uběhlo zhruba 10 měsíců. Naštěstí jsme projektanta oslovili již delší dobu dopředu, protože jsme z různých článků věděli, že se vše může hodně protáhnout, nakonec si ale myslím, že 10 měsíců byla přijatelná doba.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Poplatek za výjimku
5 000 Kč
Měření radonu
4 000 Kč
Projekt
70 000 Kč
Celkem79 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama