Dřevěný plot svépomocí krok za krokem

Autor: Lesoservis s.r.o. (1 příspěvek)
Kategorie: Oplocení pozemku
28. 3. 2024
0 komentářů
Dřevěný plot svépomocí krok za krokem
Komerční

Potřebujete oplotit dům, chalupu nebo jinou nemovitost? Oplocení ze dřeva vám zajistí nejen soukromí a bezpečí, ale navíc dodá vašemu bydlení pocit opravdového domova. Poradíme vám, jak si plot postavit sami v několika krocích.

Proč se rozhodnout pro dřevěný plot?

Dřevěné ploty už dávno nejsou výsadou lidových stavení a hospodářských objektů z období minulého století. Majitelé moderních domů v dnešní době čím dál častěji upřednostňují dřevo před betonem či pletivem. Uvědomují si totiž praktičnost, eleganci i dlouhou životnost dřevěného oplocení.

Materiál, který se vám bude hodit při stavbě dřevěného plotu:

  • Kotvící trny

  • Plotové sloupky

  • Plotové svlaky

  • Dřevěné plotovky

  • Spojovací materiál podle typu plotu/ohrady

  • Benzínový zatloukač (nebo palice cca 5 kg)

  • Rýč nebo lopata (v případě betonování)

  • Odřezky palisád na zatloukání trnů

  • Vodováha

  • Aku-vrtačka (šroubovák)

  • Ruční nebo elektrická pila

  • Metr (pásmo)

  • Provázek

  • Vrtáky, bity, stranový klíč

  • Beton (nosné sloupky vrat/vrátek + dle potřeby)

Stavba dřevěného oplocení krok za krokem

1. Plotová prkna nebo plotovky?

Pokud se rozhodnete pro stavbu plotu z plotových prken, musíte počítat s prací navíc. Prkna je třeba nařezat do potřebné délky a vytvořit na nich půlkulaté nebo zkosené horní zakončení, aby z plotu snáze odtékala voda. Řezné hrany je pak nutné ošetřit speciálním voskem, který dřevo naimpregnuje.

Pořízení hotových plotovek vám ušetří spoustu času i námahy. Pokud si navíc vyberete materiál předem ošetřený kvalitní impregnací, zajistíte svému plotu nejen pěkný vzhled, ale i delší životnost. Lesoservis plotovky ze smrkového a borového dřeva ošetřuje vysoce kvalitní vakuotlakovou impregnací WOLMANIT, díky které není třeba dřevo nadále natírat ošetřujícím přípravkem.

2. Prozkoumejte místní stavební předpisy

Provedení průzkumu před zahájením stavby může znamenat obrovský rozdíl v nákladech i době dokončení projektu. Zjistěte, jaká je ve vaší oblasti maximální povolená výška plotu a informujte se, zda stavbou plotu nezasáhnete inženýrské sítě. V případě potřeby si zajistěte stavební povolení.

3. Vyměřte kotvící trny

Jakmile máte přípravnou část za sebou, můžete se vypravit do terénu. Nyní totiž přichází čas k rozhodnutí, kde bude váš dřevěný plot stát a kudy přesně povede. Držte se přitom hranic vlastního pozemku a myslete i na možné překážky, jako jsou stromy, keře nebo nerovný terén. K rozměření si vezměte na pomoc provázek a metr. Provázek vždy napněte od zlomu hranice k dalšímu nejbližšímu zlomu.

Poté se pusťte do rozměření osové vzdálenosti trnů. Je potřeba změřit přesnou vzdálenost strany, na níž máte natažený provázek. Naměřenou vzdálenost pak vydělte požadovanou osovou vzdáleností. V ideálním případě se bude výsledek rovnat počtu úseků mezi kotvícími trny.

Pokud však výsledný počet úseků nevyjde podle plánu, není třeba zoufat. Stačí provést korekci osové vzdálenosti tím, že délku strany vydělíte vykalkulovaným počtem úseků. Výsledkem bude totožná osová vzdálenost trnů na celé straně plotu. Nakonec ještě proveďte závěrečné rozměření a označte místa budoucích kotvících trnů sprejem či kolíkem.

4. Zatlučte kotvící trny

Na vámi vyznačené body ručně zapíchněte kotvící trny tak, aby držely ve svislé poloze. Tento postup opakujte po celé straně a poté zkontrolujte osovou přímost. Pokud něco nebude sedět, nepřesnosti ihned opravte. Následně se můžete pustit do samotného zatloukání. Připravte si k ruce palici nebo benzínový zatloukač, vodováhu a odřezky palisád.

Do každého kotvícího trnu vložte odřezek palisády a myslete na to, aby byl delší než objímka trnu. Přes tento odřezek začněte zatloukat trn do země. S pomocí vodováhy průběžně kontrolujte svislost. Myslete na to, že je třeba trn zatlouct až na doraz, aby dno objímky zůstalo zhruba 2 cm pod úrovní terénu. Stejným způsobem zatlučte všechny kotvící trny a na závěr ještě pohledově či provázkem zkontrolujte výšku zatlučených trnů a přesvědčte se, že se všechny nacházejí ve stejné výšce.

Máte na pozemku skálu nebo bažinu? Pak je třeba trny zabetonovat do úrovně 5 cm pod terén. Totéž se vám vyplatí udělat i s kotvícími trny, k nimž jsou upevněné brány a branky. Ztvrdlý beton ještě zahrňte zeminou a můžete se pustit do montáže dřevěných sloupků.

5. Umístěte dřevěné sloupky

S pomocí vodováhy a vrtačky či šroubováku vsaďte do zatlučených kotvících trnů dřevěné sloupky. Pouhým pohledem stačí překontrolovat výšku sloupků tak, aby žádný nevyčníval. Pokud si všimnete, že je některý sloupek příliš vysoký, můžete ho na spodní straně zkrátit a poté opět zasadit do kotvícího trnu. Sloupek natočte tak, aby se podélný uvolňovací řez dostal mimo vruty, které připevňují svorníky. Kotvící trny ukotvěte pomocí vrutů. Použijte zhruba 4 vruty na sloupek a výsledek opět zkontrolujte vodováhou.

6. Namontujte svorníky a vodorovná ráhna

V této fázi stavby oplocení budete potřebovat vodováhu, pilku a aku-vrtačku nebo šroubovák. Na již upevněné dřevěné sloupky namontujte s pomocí vrutů kovové svorníky a poté se pusťte do montáže vodorovných ráhen. Změřte přesnou osovou vzdálenost středů sloupků a na požadovanou délku seřízněte dvě ráhna. Ty poté připevněte na svorníky pomocí vratových šroubů.

7. Pusťte se do závěrečné montáže plotovek

Jakmile máte všechna ráhna připevněná, čekají vás už jen plotovky. Umisťujte je přibližně 5 cm nad úrovní terénu a dejte si záležet na pečlivém měření. Nejprve šroubujte koncové plotovky po jedné plotovce ke každému sloupku. Následně k horní straně plotovek napněte provázek a zkontrolujte jejich správnou výšku.

Postupně našroubujte s pomocí aku vrtačky nebo šroubováku plotovky na ráhna, a svislost průběžně kontrolujte vodováhou. Ke konci úseku upravte vzdálenost plotovek tak, aby poslední mezera nebyla výrazně odlišná od těch ostatních.

Chcete si zjednodušit práci? Zvolte stavebnicový systém

Stavebnicový systém oplocení je skvělou variantou pro začátečníky, kteří si na stavbu plotu svépomocí netroufají. Systém obsahuje jednotlivé stavebnicové prvky, které lze snadno složit během jednoho dne.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lesoservis s.r.o.
Lesoservis s.r.o. (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Kontakty na autora
https://www.lesoservis.cz/+420 315 724 002
Sídlo firmy (výrobní závod) Petrovice II, Staré Nespeřice 20 CZ 285 04 – Uhlířské Janovice
Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama