Pozemek, projekt, rozhodnutí stavět

Autor: ST (6 příspěvků)
20. 3. 2024
0 komentářů
Pozemek, projekt, rozhodnutí stavět
Příspěvek stavebníka

Rozhodnutí stavět přišlo zhruba dva roky před započetím stavby, i když v mé hlavě bylo již několik let předem, že jednou vysněný dům stavět chceme. Nejdřív jsme začali řešit pozemek, poté oslovili několik projektantů.

Rozhodnutí stavět

Rozhodnutí stavět z naší strany bylo rychlé a jasné. Oba dva, já i manželka jsme snili o vlastním domu na vesnici. Starý dům k rekonstrukci jsme kupovat nechtěli. Navíc nám pomohl dar části pozemku od rodiny. Kdyby jsme měli kupovat nový pozemek v řádů milionů, určitě by jsme do toho nešli a zvolili jinou cestu. V tomto ohledu jsme měli veliké štěstí.

Pozemek

Jak jsem již zmínil, s pozemkem jsme měli velké štěstí, část pozemku jsme dostali od rodiny, kde býval dědův sad, tato část měla zhruba 800 m2, ale byl to úzký a dlouhý pruh, kde dům nebylo možnost postavit. Proto jsme oslovili souseda a požádali o přikoupení podobného pruhu hned vedle, soused souhlasil a domluvili jsme se na koupil další 500 m2.

Získali jsme tím tedy krásný pozemek na kraji vesnice o velikosti cca 1300 m2. I když se to zdá jako velká plocha, klidně i pro bungalov, nebylo tomu tak. I přes tak velkou rozlohu je tento pozemek poměrně úzký, takže bungalov nepřipadal v úvahu. Patrový dům byla jasná volba a vůbec toho nelitujeme. Patové domy se nám líbí.

Projekt

Během řešení pozemku už se nám v hlavě začaly honit myšlenky, jaký typ domu vybrat, jestli nevybereme typový projekt, jakého projektanta oslovit, atd. Žádný z typových domů však nesplňoval všechny naše požadavky, proto jsme se rozhodli vytvořit projekt vlastní.

Oslovili jsme několik projektantů v našem okolí, ať už na doporučení, nebo na internetu. Se všemi jsme si prošli, co zhruba očekáváme a požádali je o nacenění kompletního projektu včetně vyřízení všech povolení. Po výběru konkrétního projektanta proběhla první schůzka, návštěva pozemku a první návrhy, které jsme již měly v hlavě předem.

Reklama

Stavba samotná

Původní plán, nastěhovat se do dvou let od prvního kopnutí se nyní zdá být jako reálný. Máme velké štěstí, že nám pomáhá velká část rodiny a známých. Bydlíme na vesnici nedaleko zemědělského družstva, což z mého pohledu představuje velkou výhodu v podobě možnosti půjčení traktoru, nakladače, nebo domluvení kamene do základů. Několik členů rodiny má ze stavby domu, popřípadě větší chatky zkušenosti, které se nám určitě hodí.

Náklady

Název položkyCena
Projekt
70 000 Kč
Pozemek
400 000 Kč
Celkem470 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama