Založení zdiva a zdění nosných zdí

Autor: NED (20 příspěvků)
17. 3. 2024
0 komentářů
Založení zdiva a zdění nosných zdí
Příspěvek stavebníka

Založení zdiva a zdění nosných zdí.

Úvod

Pro stavbu jsem po dlouhém rozvažování vybral zdivo Porfix, šířka 300 mm a následně zateplění polystyrenem 200 mm. Porobeton jsem si vybral z důvodu jednoduchosti práce se zdivem, Porfix potom kvůli ceně, která byla v porovnání s Ytongem o dost nižší.

Materiál jsem si spočítal ještě než byl dokončený projekt a objednal již v březnu 2022. Ještě, že jsem to udělal, protože pár týdnu po objednání Porfix zastavil objednávky. Během léta už se dal koupit v podstatě pouze Heluz, který ale stál 2x tolik.

Založení zdiva

Na založení jsem si sám netroufl. Nabízená služba založení od výrobce obsahuje v podstatě pouze založení rohů, takže jsme se nakonec rozhodli objednat na založení zedníka. Ten založil celý obvod, my jsme mu pouze připravovali zdivo a míchali zakládací maltu.

Prvně si pán prošel rotačním laserem celou desku po obvodu, výškový rozdíl byl do 1 cm. Všechny rohy jsme již měli vyměřené a označené. Za pomoci zakládací sady si připravil maltu a pak už jen pokládal a dorovnával tvárnice. Vše bylo hotové během dopoledne.

Založení zdiva a zdění nosných zdí
Reklama

Zdění

Celý dům jsme vyzdili během dvou týdnů, vše ve třech lidech, já, táta a tchán. Zdění probíhalo po odpoledních, o víkendech a také na něj padlo pár dní dovolené.

Po chvíli jsme byli sehraní, já jsem nanášel tenkovrstvou maltu, táta podával tvárnice a tchán je pokládal. Vždy jsme usadili rohové tvárnice, natáhli provázek a vyzdili řadu. Vše šlo poměrně rychle než jsme se dostali ke stavebním otvorům a než jsme museli na lešení, pak již práce zpomalila.

Tvárnice jsem řezal ruční pilou, také jsem používal plátek do ocasky na zdivo. Tenkovrstvou zdící maltu jsme míchali elektrickým míchadlem po kýblech. Malta nanášena zubatým hladítkem. Zdivo v případě potřeby trochu přebroušeno, nebo se na srovnání vzalo na některý šár hladítko s větším zubem.

Založení zdiva a zdění nosných zdí

Překlady

Porfix bohužel v té době přestal kvůli kapacitám vyrábět překlady, takže jsem vzal ve stavebninách překlady keramické. Byl to mix různých výrobců a některé byly teda pěkně křivé, ale nedalo se nic dělat. Uloženo do malty, vždy tři překlady a mezi ně byl vložený polystyren. S překlady zdění v podstatě skončilo, nad nimi už je rovnou věnec. O tom v dalším článku.

Reklama
Založení zdiva a zdění nosných zdí

Náklady

Název položkyCena
Polystyren 8 cm do překladů
800 Kč
Tenkovrstvá zdící malta
2 500 Kč
Založení zdiva
5 000 Kč
Zakládací malta
5 800 Kč
Překlady keramické
25 700 Kč
Obvodové a nosné zdivo
140 700 Kč
Celkem180 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama