Dům v Toulavě - Odvodnění parcely

Autor: Baru a Roman (10 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
6. 3. 2024
0 komentářů
Dům v Toulavě - Odvodnění parcely
Příspěvek stavebníka

Proč odvodnit parcelu a jak na to.

Proč jsme se pustili do odvodnění parcely?

Než jsme se pustili do samotných základů, bylo nutné odvodnit parcelu. Parcela se nachází ve svahu a situace byla taková, že shora z louky teče povrchová voda dolů přes parcelu do “rybníčku”, který se nachází u vjezdu na parcelu.

Navíc jsme měli podezření, že jsou na pozemek svedeny meliorace a je tam tak svedena voda z celé louky. Rozhodli jsme se tedy, že pro jistotu odvedeme vodu od parcely.

Dům v Toulavě - Odvodnění parcely

Jak jsme odvodňovali?

Začali jsme tím, že jsme na pomoc povolali bagr. Na hranicích parcely jsme nechali vyhrabat cca 140 cm hluboký výkop, 40 cm široký.  Výkop je spádovaný, aby docházelo k odtoku vody.

Během kopání bagr narazil na 1 cihelnou melioraci a 1 kamennou, čímž se potvrdilo naše podezření a utvrdili jsme se, že je odvodnění parcely správným krokem. Bagr měl během několika hodin hotovo a přišla řada na další práce. V mezičase nám přijelo auto s kamenem 16/32 bez prachu.

Reklama
Dům v Toulavě - Odvodnění parcelyDům v Toulavě - Odvodnění parcely

Do vyčištěného výkopu jsme položili drenážní trubku, kterou jsme obalili geotegxilií s gramáží 300g/m2. Omotává se to proto, aby se jemné bahno příliš nedostávalo do drenážní trubky. Ve vzdálenosti každých 50 metrů jsme umístili šachtu pro případnou kontrolu, čištění-proplach potrubí.

Na trubku jsme potom vysypali kámen téměř do celé výšky výkopu. Posledních 15 cm terénu jsme doplnili bagrem vykopanou zeminou.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Baru a Roman
Baru a Roman (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama