Stavba ve svahu, část VII. - střecha, práce uvnitř a izolace

Autor: Máří & Máří (9 příspěvků)
29. 2. 2024
0 komentářů
Stavba ve svahu, část VII. - střecha, práce uvnitř a izolace
Příspěvek stavebníka

Už je rok, co jsme se hlásili naposledy. Od té doby se udělal kus práce, ale byl to rok plný komplikací, které nás do větší či menší míry zabrzdily, a proto ještě nebydlíme.. ale jde se dál, však Praha také nestála za 2 dny!

Střecha = zajímavá zkušenost

Naposledy zde padla zpráva o izolaci střechy. V podstatě taková preventivní izolace a hlavně parozábrana. Střechu jsme nakonec do zimy nestihli, protože pro izolatéry už byla zima a než riskovat špatné svaření fólie, nechali jsme to na jaro. Takže jsem zabetonoval jen věnec, nechal ho pár týdnů vyzrát, 2x napenetroval a dovařil asfaltové pásy.

Spádové klíny z polystyrenbetonu jsem dělal ihned poté. Je to zajímavý materiál. V podstatě polystyrenové kuličky s mikrovláknem, které na sebe váže vodu. Je ale nutno směs přizpůsobit vlastním potřebám. Na pytli sice píší doporučené složení, ale beton je pak moc suchý, drolí se, nedrží.. takže více cementu, vody, vytvořit stahovací pratle a už to lítalo.. akorát jsem na to byl jako vždy sám, vč. věnce, takže bych ani nespočítal, kolikrát jsem musel vylézt po žebříku na střechu..

Fólii udělali izolatéři na jaře - na to jsem si netroufnul. Je to matroš od Fatrafol přímo pod vegetační souvrství a UV odolný. Pomohli mi rovnou střechu zaizolovat i tepelnou izolací. Na to jsme koupili PUR panely 100mm, šly na sebe křížem 2 vrstvy přímo na spádové klíny, které také něco málo odizolují, jelikož je to vlastně polystyren stmelený cementem. Desky jsou lepené k podkladu i k sobě, mechanické kotvení jsme zamítli, protože to bude přitíženo vegetačkou a ani teď s tím nejsou problémy, střecha je zatěžkaná proti sání větru.

Stavba ve svahu, část VII. - střecha, práce uvnitř a izolaceStavba ve svahu, část VII. - střecha, práce uvnitř a izolace

Bitva s bankou..

.. co víc si přát..?? Protože čas tlačil, ceny letěly nahoru, polovička byla tou dobou bez práce a je přecházel na IČO, neprodloužila nám banka čerpání úvěru a na druhou stranu nám nechtěla povolit úvěr dočerpat.. dotáhli to do naprostého absurdna, kdy požadovali, abychom si půjčili peníze navíc i přesto, že jsme ještě nedočerpali zbylého cca. půl milionu..

Úplný úlet byl, když mi nutili řešení a doschvalování, která byla neúspěšná a o mém řešení nechtěli ani slyšet.. a to bylo NOVÝ ODHAD + NOVÝ ROZPOČET, který se navýšil a aktualizoval.. světe div se, bylo to jediné korektní řešení, na jehož základě nám vyplatili zbytek peněz, protože nový odhad vyletěl o 2,5 mil. Kč výš, rozpočet jsme navýšili a bylo vyřešeno..

Reklama
Stavba ve svahu, část VII. - střecha, práce uvnitř a izolace

Vnitřní hydroizolace

Vnitřky jsem začal dokončením hydroizolace, aby se vůbec dalo pokračovat. Takže pořádně očistit pásy u zdiva od malty a bordelu a pak klasika - 2x penetrák a 2 vrstvy asfaltového pásu (opatření proti radonu) a pak už jsem plánoval rozvody vody. Jen jsem si musel krýt kabely kolem zdí, abych je nepřipekl... přežilo vše :).

Stavba ve svahu, část VII. - střecha, práce uvnitř a izolace
Reklama

Instalace

Inspiroval jsem se jedním borcem tady ze Svépomocí.cz, který vše udělal v ALPEXu s certifikací na pitnou vodu, akorát my jsme neřešili rozdělovače na každou větev zvlášť, ale udělali to podle projektu. Myslím, že se to celkem povedlo, tlakové zkoušky vyšly, tak snad bude vodovod sloužit dlouho a dobře. Jen jsme pořídili katexovou úpravnu vody, protože máme ve vsi hooooodně vápenitou vodu a nechci za pár let měnit baterie a spotřebiče obecně. Stála sice 18 000,-, ale podle mě lepší než nová pračka, myčka, akumulace, atd., atd..

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Máří & Máří
Máří & Máří (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama