Hledání ideálního místa pro stavbu

Autor: Zdenda (4 příspěvky)
Kategorie: Pozemek
23. 2. 2024
0 komentářů
Hledání ideálního místa pro stavbu
Příspěvek stavebníka
Rozhodnutí bydlet v domečku bylo snadné, ale pustit se do realizace již složitější. Začali jsme zjišťovat, co vše bude potřeba a prvním úkolem bylo nalézt vhodné místo.

Jak jsem již psala v předchozím příspěvku, stěhování do domečku byla jasná volba. Chvíli jsme se rozhodovali, zda najít starší dům a opravit jej, nebo začít od začátku. Jelikož nás od první varianty hodně lidí v okolí odrazovalo, a nám se také více líbila představa vytvořit dům přesně podle sebe, vyhrála novostavba.

Nastavení kritérií pro výběr pozemku

Představa, že si postavíme domeček byla krásná, ale sehnat pozemek, kde bychom mohli svůj sen uskutečnit, již tak růžové nebylo. Nejprve jsme si sepsali několik kritérií pro výběr:

  • velikost min. 700 m²

  • spíše rovinatý pozemek

  • zajištěna příjezdová cesta

  • inženýrské sítě poblíž

  • možnost samostatně stojícího domu

  • větší město do 20 km

  • MŠ a alespoň 1. stupeň ZŠ

Pak nastalo dlouhé hledání na internetu. Zaměřili jsme se především na Vysočinu, jelikož tam máme rodinu. Co jsme se na různých diskuzích dozvěděli, realitní kanceláře nabízejí již "přebrané" pozemky, lepší jsou ihned pryč. Také cenově byly nabídky hodně vysoko, tak jsme si řekli, že se pokusíme sehnat pozemek obecní.

Zklamání vystřídala kapka naděje

Procházeli jsme všechna města a obce ve vytipovaném okruhu a zjišťovali, zda odpovídají našim kritériím. Vybrali jsme nakonec víc jak 100 obcí, kterým jsme napsali email s dotazem na stavební pozemek. Někteří se neozvali vůbec, většina však odepsala, že bohužel žádný nenabízí a v blízké době ani nabízet nebudou.

Asi jen 5 obcí nás zařadilo do pořadníku. Takový neúspěch jsme nečekali. Pak se to ale stalo. Otevřela jsem internet, ze zvyku zadala obecní stavební pozemky a byl tady. Sice o kousek dál, než jsme plánovali, ale pro nás ideální. Městečko nabízelo hned několik pozemků v nově budované lokalitě. Pozemek měl 898 m², dobře situovaný, s příjezdovou cestou, napojen na inženýrské sítě včetně připojení ke kanalizaci a hlavně za super cenu 599 Kč za m²! Ihned jsme se s městečkem spojili a o pár dní později již podepisovali předkupní smlouvu.

Reklama

Pokud se rozhodnete sehnat pozemek, nebojte se rozhodit sítě co nejdále. My jsme se o záměru zmínili mezi rodinou i kamarády a občas nám nějaký tip dali. Sice úplně neodpovídal požadavkům, ale jednou si Vás pozemek určitě najde.

Zpoždění zasíťování

Kvůli COVIDU se příprava pozemku o více jak rok a půl zdržela. Město bylo nuceno nastavit trošku odlišné podmínky, ale vše důležité zůstalo. Nyní je již pozemek náš. Byli jsme se na něj několikrát podívat a to štěstí, které tam z nás vyzařuje se nedá ani popsat.

Hledání ideálního místa pro stavbu
Reklama

Galerie

Náklady

Název položkyCena
Poplatek za jistič
13 670 Kč
Spoluúčast na betonovém pilíři
10 000 Kč
Zápis do katastru nemovitostí
2 000 Kč
Celkem25 670 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací