Superhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinou

Autor: Superhaus Hranice (21 příspěvků)
18. 2. 2024
0 komentářů
Superhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinou
Příspěvek stavebníka
Ahoj lidi, v tomto článku vám přinášíme info o tom, jak jsme dělali vazbu, původně jsem to nechtěl řešit polosvépomocí, protože nerozumím dřevu a většinou si nikdo vazbu sám ani nedělá. Vazbu nám slíbila erudovaná firma, ale ihned po obdržení plánu zjistili, že mají vlastně moc práce a doporučili nám svou konkurenci, se kterou to dopadlo obdobně, prostě profíci ... Nakonec jsme si museli vypomoct s jedním statečným tesařem v důchodovém věku, který miluje výzvy a neutekl od našeho projektu ...

Výkresová dokumentace

Náš statik po delší době ze sebe vysypal průřez krovu, který stanovil 20/30 lepený BSH hranol, já jsem si vymyslel technickou pikošku ve formě zadlabaných nožů do krovů, které jsem chtěl uchytit do sloupů přes čep. Prostě technická industriální vychytávka, a to všechno jen proto, že jsem si nedokázal představit nějaký jiný přiznaný spoj mezi sloupy a krovy. Projektant měl skoro se vším novým, co jsem v projektu vymyslel většinou problém, mimo odzkoušenou klasiku, ale v tomto mne docela podpořil a hezky to i zkreslil podle mých not.

Superhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinouSuperhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinou

BSH hranoly

Docela dlouho jsem sháněl dodavatele BSH hranolů, nikdo neměl nic skladem, často mne varovali před CZ výrobci a docela jsem se v tom plácal. Nakonec jsem narazil na malou firmu GALA, která prodává dřevo produkty a od začátku jsme si rozuměli. Udělal jsem objednávku, poměrně dlouho dopředu, protože dřevo v té době šlo raketově nahoru. Dřevo jsem po nějaké době přivezl na bývalou pilu kousek od stavby, kde nám machr tesař slíbil krovy opracovat. Cesta to byla těžká a auto, půjčený vozík i já jsme toho měli plné brýle ... /nějakým zázrakem se nic nestalo/ a dojel jsem dobře, naštěstí to nebylo moc daleko.

Reklama
Superhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinouSuperhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinouSuperhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinou

Sukování

Nějakou dobu jsme měli hranoly schované na pile, což se osvědčilo, protože během zesychání vypadali suky. Vůbec jsem nevěděl, co s tím, dostal jsem ale tip na výborného stolaře, který nás naučil sukovat a pomohl nám s tím. Poměrně jednoduchá a zajímavá práce, jediný problém byl s tím, že jeden krov měl 300kg. Do budoucna o tom určitě nastříháme video pro naše fanoušky.

Superhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinouSuperhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinouSuperhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinou
Reklama

Kontrolní krov

Náš tesař si na pomoc vzal dva pomocníky a protože BSH hranoly jsou drahé, tak jsme se domluvili na výrobu kontrolního krovu z fošny. Možná, že jsem to tím dost zdržel, ale nechtěl jsem nic riskovat. V každém případě tesař to uvítal, a tak jsem začal shánět 8,5 metru dlouhé a rovné fošny. Perfektní bylo, že jsme po instalaci kontrolního krovu z fošny byli schopni zkusmo a na jisto nakrátit prostřední sloupy, plány jsme měli poměrně přesné, ale dvakrát měř a jednou řež.

Superhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinouSuperhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinouSuperhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinou

Tesaří opracování BSH

Opracování krovů trvalo tesařům cca 4 dny a během té doby zapustili celkem 24 nožů a ještě udělali 12 zádlabů pro kotvení na pergolu. Bylo vidět, že mají z těch hranolů respekt, ale zvládli to se ctí. Původně jsme chtěli krovy opracovat CNC strojem, ale brzy jsme zjistili že poblíž žádný takový stroj není a tak to byla tentokrát /handmade/.

Reklama

Kartáčování krovů

Po opracování krovů přišla další pikoška ve formě patiny na krovech, nevím jak bychom krovy dodatečně vykartáčovali a nalakvali až by byli na střeše a tak jsme udělali patinu těsně před instalací vazby. Néjprve jsme si půjčili obří kartáčovačku, a pak to začalo ..., všude prach ze dřeva a krovy byli opravdu dlouhé.

Superhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinouSuperhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinouSuperhaus, díl 08/vazba, přiznané krovy s patinou

Lakování/patinování krovů

Od začátku projektu se snažíme skloubit minulost s budoucností a bereme si z toho jen to, co se nám líbí ... a proto jsem se rozhodl nalakovat krovy formou patiny. Néjprve jsem si o tom zjistil co šlo, potom jsem se pustil do vlastních testů a nakonec se to podařilo. Vykartáčované dřevo jsme několikrát naválečkovali pigmentem šedé, kterou jsme si vybrali, potom jsem krov lehce přebrousil, aby vystoupila léta a nakonec jsem to všechno zalakoval polyreutanem v polomatu. Zní to velmi jednoduše a také to jednoduché je, ale než jsem to všechno zjistil, vychytal a zrealizoval, tak uteklo v potoku hodně vody. Při stavbě je mnoho operací, které nejsou vhodné pro dámy, ale s konečnou úpravou krovů nám hodně pomohla i moje paní Ali a rodina, myslím že na tyto činnosti si vždycky vzpomenou až budou v podkroví a podívají se na přiznané krovy.

Podobných /majstrštyků/, máme v projektu více ale tento bude vždycky někde na vrcholu, protože jsme se na tom podíleli skoro všichni a každý do toho dal kousek sebe.

Vazba/Instalace krovů

Ve finále se všechno dříve nebo později podařilo a mohli jsme krovy montovat, konečně jsem viděl na vlastní oči naživo celý dům ve 3D v měřítku 1:1 / byl obrovský .../, ještě že jsem to neviděl před tím, než jsem jej plánoval, určitě bych pak rozměry domu redukoval, jak se znám, a to by byla škoda. Instalace krovů už probíhala jen s tesařem a našim týmem. První řadu krovů jsem si zvedal sám naším manipulátorem přes samo/domo jeřábové rameno a druhou řadu krovů, kde jsem už nedosáhl, bez likvidace sousední zahrady řešil jeřáb. Všechno klaplo na první dobrou a já i tesař jsme si fest oddychli, protože v té době jsem ještě nevěděl, co nás čeká ohledně pokládky PUR panelů a také jsem neměl finálně vychytanou skladbu střechy. Všechno je jednou poprvé a o to je to obtížnější, přeji Vám ať své domečky dáte brzo pod střechu a ať se dílo daří.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Superhaus Hranice
Superhaus Hranice (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama