Rozhovor se stavebníkem Reném: stavba jako dárek k šedesátinám

Autor: Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
11. 1. 2024
0 komentářů
Rozhovor se stavebníkem Reném: stavba jako dárek k šedesátinám
Redakční článek

Stavebník René si nadělil stavbu jako dárek k šedesátým narozeninám. Půl roku po oslavě se s manželkou pustil do stavby bungalovu ve Středních Čechách. Aktuálně dělají vnitřky domu. Povídali jsme si o tom, jaká byla nejtěžší práce na domě a proč by René již nyní do stavby svépomocí nešel?

Úzký dům s plochou střechou

Od matky jsem dostal darem kus zahrady. Úzkému tvaru pozemku, bylo potřeba přizpůsobit projekt. A tak na pozemku o rozměru 40 x 15 metrů vyrostl dům o půdorysu 26 x 6 metrů. Dům je přízemní s plochou střechou, stavěl jsem z Ytongu 300 mm. Aktuálně děláme vnitřky domu.

Tepelné čerpadlo voda-voda

O vytápění se postará tepelné čerpadlo voda-voda, které mi doporučil známý. Vydatnost pramene ve zdrojové studni mi dopadla dobře (přes 1 l/sec), tak jsme objednali 10kW čerpadlo. Bylo nezbytné vybudovat zasakovací studnu. Celoročně v ní má voda 8 až 10 stupňů. Podle dokumentů k čerpadlu bych měl z 1 kW elektřiny dostat až 6 kW tepla.

Rozhovor se stavebníkem Reném: stavba jako dárek k šedesátinám
Reklama

Kamarád vymyslel, kde budeme stavět

Oba jsme se ženou vyrůstali v domě a když jsme splatili byt, rozhodli jsme se, že ještě na stará kolena půjdeme do stavby domu. Sháněli jsme pozemky, i při cyklistických vyjížďkách po Středních Čechách. Když byl pozemek pěkný, tak byl drahý. Levný zase nebyl zasíťovaný. Jednou mi kamarád navrhnul, ať stavím u mé maminky na pozemku, který je ale velmi úzký. Ač povoláním vodař, nakreslil mi prvotní studii, kterou kterou jsme společně několikrát upravovali a z ní pak vzešel konečný projekt domu.

Svépomocí děláme vše, kromě profesních činností

Vyrůstal jsem v domě bez otce, takže jsem musel od 13 let zastat práce na baráku. Dnes v době internetu a Youtube není již tak těžké stavět. Když člověk není trubka a je trochu manuálně zručný, tak se to dá. Kromě profesí, na které si člověk netroufne – jako je třeba elektřina, budujeme vše sami.

Pomáhá i manželka, pracuje s aku vrtačkou, řeže polystyren, řeže okružní pilou. Aktuálně spolu štukujeme, ona zespoda a já na štaflích. 😊 Nejlépe mi šlo z pracovních činností zdění - s Ytongem dům rychle roste. Sám jsem si dělal i vodu, koupil jsem si svářečku trubek. Činnostmi svépomocí bychom mohli ušetřit zhruba 1,5-2 miliony korun.

Reklama

Nejtěžší pro mě byla střecha

Nejtěžší byla asi střecha. Známí ani tesaři neměli čas, tak jsem se švagrem udělal pozednice a nosníky jsem si nanosil sám. Pohybovat se ve výšce a práce s nosníky nebyla jednoduchá.

Rozhovor se stavebníkem Reném: stavba jako dárek k šedesátinám

Informace ke stavbě jsem čerpal také z knih od Pavla Tesárka

Koupil jsem si knihy od Pavla Tesárka Základová deska (pomohla hodně, vřele doporučuji) a Hrubá stavba svépomocí – jsou tam kapitoly věnované Ytongu. Sledoval jsem videa Svépomocí Živě.

Reklama

Chuť, znalosti a nebát se je pro stavbu domu nejdůležitější

Nejdůležitější při stavbě domu je mít chuť a nebát se toho. Když člověk jednou kopne, není cesty zpět. Je třeba koukat dopředu. A pak samozřejmě znalosti. Než jsem vzal první cihlu do ruky, tak jsem rok studoval. Hodinu dvě denně jsem seděl na internetu. Teoreticky jsem byl dost vzdělán. Jsem pyšný na celý náš dům. Že nás nepotkal žádný extra zádrhel.

Dnes bych už do stavby svépomocí nešel

Šel byste do stavby svépomocí znovu? Dneska už asi ne. Jsem přeci jen o dva roky starší, klouby už začínají bolet. Chlap má prý za svůj život stihnout postavit dům, zasadit strom a zplodit syna. Takže až dokončím dům, budu mít splněno.

Rád ovšem se stavbou, pokud mé nabyté zkušenosti budou stačit, poradím svým kamarádům, kdyby se rozhodli jako já a někdy v budoucnu chtěli svépomocí stavět.

Děkujeme Renému za rozhovor a přejeme mu, aby dokončovací práce šly rychle od ruky a mohli se s manželkou nastěhovat co nejdříve.

Pokud máte zájem udělat s námi rozhovor o své stavbě, kontaktujte nás na emailu Tereza@svepomoci.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama