Radon – proč ho měřit a proč nešidit protiradonová opatření

Autor: Kaktusářka (7 příspěvků)
26. 12. 2023
0 komentářů
Radon – proč ho měřit a proč nešidit protiradonová opatření
Příspěvek stavebníka
Proč by měl radon Čechy zajímat

Jsme jednou ze zemí, která má radonu unikajícího z podloží nejvíc (na světě)

Radon je hned po kouření druhou nejvýznamnější příčinou vzniku rakoviny plic. A přestože je to známo už desítky let a velká část ČR má podloží z hlediska radonu velmi rizikové (patříme k zemím s nejvyšší koncentrací radonu v bytech na světě) a také přes fakt, že se protiradonová opatření dají nejlépe provést právě při stavbě domu a jen velmi obtížně (draho a i tak ne vždy dost účinně), se problém řeší až po výstavbě, jsou účinky radonu i protiradonová opatření právě u nás velmi podceňována. A to jak stavebníky tak i stavaři a povinnost provést radonový průzkum bývá vnímána jako zbytečný požadavek stavebního úřadu.

Není tomu tak. Protiradonová opatření (která nejsou zrovna levná) se musí navrhovat s ohledem na množství radonu unikajícího z podloží a jeho typ (propustnost) i na typ stavby, její účel a vybavení, nikoliv střílet od boku a doufat, že to tak nějak vyjde. To, zda má budova správně navržena a provedena (obě stránky jsou velmi důležité) protiradonová opatření, má vliv na zdraví všech osob, které kdy budou v domě dlouhodobě bydlet (ať už dům stavěli nebo ho od někoho koupili či zdědili).

Přitom (rekapituluji ze stránek SÚRO čili Státního ústavu radiační ochrany):

  • V České republice je průměrná hodnota objemové aktivity radonu v budovách kolem 118 Bq/m3. Patříme tak k zemím s nejvyšší koncentrací radonu v bytech na světě.

  • Asi 4-5 % našich bytů má vyšší hodnoty než 300 Bq/m3 (referenční úroveň pro objemovou aktivitu radonu ve vnitřním ovzduší pobytové nebo obytné místnosti staveb, vztahuje se na průměrnou hodnotu při výměně vzduchu obvyklé při užívání). Lidé v těchto bytech jsou ozařováni tak velikou dávkou, jako by každý den absolvovali rentgenový snímek plic.

  • Ve venkovní atmosféře je koncentrace radonu přibližně 10 Bq/m3

  • Doporučená hodnota objemové aktivity radonu v interiéru novostavby u nás v ČR je do 200 Bq/m3.

Reklama

Množství radonu (objemová aktivita radonu) se udává v jednotkách Bq/m3 – hodnota číselně odpovídá počtu radioaktivních přeměn radonu v jednom metru krychlovém vzduchu. Radonová měření se provádějí dlouhodobě – nestačí tedy aby někdo přišel z měřákem a během pár minut něco naměřil a sdělil výstup - jelikož koncentrace radonu unikajícího z podloží se v čase mění a mění se i jeho nasávání stavbami v různých ročních obdobích a při různé míře a způsobech vytápění staveb).

 

Měření zdarma lze objednat zde: https://www.radonovyprogram.cz/mereni/.

Co už dávno víme (a navzdory účinkům na zdraví bývá podceňováno)

Vůbec největšímu ozáření obyvatelstva, způsobenému radonem v ovzduší budov, začala být věnována pozornost teprve na přelomu 70. a 80. let. V některých rodinných domech v České republice byly nalezeny dokonce tak vysoké úrovně radonu pronikajícího z geologického podloží, že jeho koncentrace převyšují více než 10x mezní hodnoty koncentrací radonu v uranových dolech a odpovídající každoroční dávky obyvatelům těchto domů jsou na úrovni více než stonásobku průměrné dávky obyvatelstvu. 

Podrobný popis české epidemiologické studie: https://www.suro.cz/cz/prirodnioz/obecne-informace/zdravotni-ucinky-radonu/podrobny-popis-uskutecnene-ceske-epidemiologicke-studie

 V celosvětové studii sdružující údaje z více národních studií bylo riziko rakoviny plic spolehlivě statisticky prokázáno pro koncentrace radonu vyšší než 150 Bq/m3. Podle výsledků této studie se při každém zvýšení koncentrace radonu o 100 Bq/m3 zvyšuje riziko rakoviny plic o 16 %.

 V průběhu studií vyšlo také najevo, že společné působení radonu a kouření škodlivé účinky na zdraví zesiluje, tj. poškození je vyšší než pouhý součet působení obou faktorů. Velikost ozáření obyvatel radonem lze porovnat s ozářením způsobeným jinými radioaktivními zdroji.

Při ročním pobytu v objektu s koncentrací 300 Bq/m3 (referenční úroveň uvedená v legislativě) je ozáření srovnatelné např. s ozářením, způsobeným 330 rentgenovými snímky plic.

Odborné zdroje

Stručný článek odborníka: https://www.radonovyprogram.cz/fileadmin/user_upload/Novostavby_2017_brozura_jednostranna.pdf

Dotazy lze směřovat i na poradnu SÚJB čili Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (https://www.radonovyprogram.cz/radonova-poradna/).

Pro mne nejcennější zdroj informací o protiradonových opatřeních (včetně jejich správné volby a potřebných výpočtů): https://www.radonovyprogram.cz/stavebni-desatero-profesionalu/.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kaktusářka
Kaktusářka (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama