Výběr pozemku

Autor: Ondra (4 příspěvky)
Kategorie: Pozemek
6. 12. 2023
0 komentářů
Výběr pozemku
Příspěvek stavebníka
O zasíťovaný pozemek jsme žádali u města před několika lety v rámci skupinky nových stavebních parcel s výhledem na okraji města. Po několika letech bylo připraveno a mohli jsme se účastnit výběrového řízení.

Kde a kdy stavět?

Výběr pozemku, místo a jeho situování bylo pro nás zásadní. Narozdíl od nájemního bydlení se totiž rozhodujete, kde strávíte často třeba i zbytek života.
Pokud mohu ze zkušenosti doporučit: Vždy kupujte pozemek až v době, kdy budete mít vyřešeného svého životního partnera. V opačném případě se totiž může stát, že si po letech uvědomíte, že chcete být s někým jiným nebo se necítíte na daném místě šťastni.

Dům a zázemí totiž jen tak nepřestěhujete. Pro jistotu si ale můžete zažádat v různých lokalitách o pozemek už v době, kdy ještě nevíte, jaká bude vaše budoucnost.

Proč satelit?

Chtěl jsem nový zasíťovaný pozemek na okraji města, kde jsem se narodil, nyní zde mám rodinu, přátele a cítím se tady dobře. Věděl jsem, že to bude příjemné místo pro budoucí rodinu a pejska. V jiných lokalitách již pro samostatně stojící pozemek nebylo ideální místo, volba tedy byla jasná.


Poté, co se mi podařilo vyřešit si osobní vztahy a najít vhodnou partnerku, jsme se zúčastnili výběrového řízení na 18 parcel. Bylo to v době, kdy úrokové sazby hypoték vyskočily za jeden rok ze 2% na 6%. Mnoho tehdejších žadatelů, kteří měli o pozemky zájem, nakonec zjistilo, že svůj záměr vzhledem k ceně za metr nemohou ufinancovat. I přesto, že žadatelů bylo méně, každý měl možnost si vybrat "tu svoji oblíbenou".

Reklama

Koupě dle parametrů

Dle parametrů níže jsme vybírali daný pozemek:
1) Rodina, přátele, zaměstnání, koníčky
2) Světové strany a pozemek v závislosti na ročních obdobích (slunce, déšť, kde bude zahrada, posezení, apod.)
3) Hlavní komunikace a příjezdová cesta na pozemek (např. kam umístit garáž nebo přístřešek,...)
4) Sousedi, výhled, soukromí (kdo Vám uvidí např. na zahradu z blízké bytovky, když budete mít zahradu tam nebo tam,...)
5) Velikost a svažitost pozemku (880m² a sklon 5 stupňů)

Drahá zkušenost
Jakmile jsme prošli výběrovým řízením a koupili pozemek, bylo nám doporučeno, ať si ohlídáme označení hranic pozemku geodetem (stalo se, že místní děti vytrhaly pár dřevěných kolíků a znovu zaměření pozemku nebylo zrovna levné).

Pokud víte, že nebudete na pozemku stavět ihned, doporučujeme zatlouct dlouhé kovové tyče. V létě při sekání obecních pozemků bude pracovník jasně vidět hranice vašeho pozemku a Vám tak ušetří čas i peníze.

Výběr pozemku
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací