Dům v Toulavě - výběr pozemku

Autor: Baru a Roman (10 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
3. 12. 2023
0 komentářů
Dům v Toulavě - výběr pozemku
Příspěvek stavebníka
Kritéria pro výběr pozemku, změna územního plánu, feng shui

Dům snů v Toulavě - výběr pozemku

Výběr pozemku je jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které děláte při stavbě domu, protože se nedá v budoucnu měnit.

Jaký pozemek jsme hledali?

Hledali jsme pozemek, který nám bude vyhovovat dnes ale i za 20-30 let. Plánujeme zůstat pracovně v Praze, takže jsme chtěli pozemek v dojezdové vzdálenosti 1h do Prahy. Ideální pro nás bylo, situovat se směrem k D1, abychom to měli blíž k oběma rodinám.

Nezáleželo nám na tom, jestli bude náš dům na vesnici nebo ve městě. Vzhledem k tomu, že budeme denně v autě dojíždět do práce, tak nám nebude vadit rozvézt děti do škol a školek, nebo dojet nakoupit, ale ocenili bychom, aby k nám jel autobus.

Chtěli jsme najít pozemek okolo 1200 m2, kde by se nám vešel rozlehlejší bungalov s příjezdem ideálně ze severu. Dům bychom chtěli orientovat na jih, abychom měli dostatek světla. Nechtěli jsme koukat sousedům do oken, takže jsme preferovali pozemky na okrajích měst nebo na vesnicích. Za zasíťovaný pozemek jsme chtěli zaplatit do 2000 Kč/m2.

Pokus o změnu územního plánu

Pokus o změnu územního plánu byl našim prvním krokem k vlastní parcele. Krásné místo, rovinatý pozemek, úchvatný výhled, ale bohužel mimo zastavitelné území obce. Zjistili jsme si možnosti a začali jsme s úřady usilovat o změnu územního plánu.  Dokonce jsme řešili síťování tohoto pozemku, ale po několika měsících jsme dostali zpětnou vazbu, že nám změna pravděpodobně nevyjde kvůli několika parametrům, které jsme nebyli schopni splnit. 

Reklama

Pokus o koupi pozemku

V okolí čas od času vyběhnul do inzerce slušný pozemek, který jsme si dojeli obhlédnout, ale nebylo to ono. Necítili jsme se tam dobře, nebo nám přišla cena neúměrná k parcele. Projížděli jsme katastr nemovitostí a hledali jsme, kde se připravují nové pozemky. S jedním majitelem několika pozemků jsme jednali téměř 2 roky, ale ani po těch 2 letech neměl pozemek připravený k prodeji. Už jsme opravdu chtěli stavět a ze zoufalství jsme tehdy málem koupili předraženou parcelu v aukci.

Konečná volba

Vrátili jsme se na začátek našeho hledání k louce, na které jsme chtěli stavět. Hned na sousedním pozemku by se stavět dalo, je to sice ve svahu a s delší příjezdovou cestou ale z pohledu Feng Shui ideální prostor. Podél příjezdové cesty je malý rybníček.

Dům bude zasazen do kopce, přičemž se kopec svažuje na jižní stranu, ze severní části pozemku bude dům chráněn lesem. Východní stranu kryje sousední zahrada a ze západní části pozemku budeme mít nádherný výhled do krajiny. Tahle parcela splňuje všechny naše představy. Do okna nám tady budou koukat maximálně srnky.

Pokud si pro stavbu vyberete pozemek, na kterém nemáte přivedené sítě, začnete to řešit co nejdříve. Např. na přivedení elektřiny jsme čekali zhruba 14 měsíců. Zařídit projekt a vyvrtat studnu pak zabralo téměř půl roku.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Baru a Roman
Baru a Roman (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama