Jaký pozemek?

Autor: Kaktusářka (7 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
25. 11. 2023
0 komentářů
Jaký pozemek?
Příspěvek stavebníka
Jak si vybrat pozemek

Jaký pozemek?

Pokud jsme chtěli, aby nám po nákupu pozemku ještě zbylo dost peněz na stavbu domu, nemohli jsme po prodeji domu pod cenou (v důsledku developerské smyčky) koupit pozemek s dobrým dojezdem do většího města (i to snad ani kdyby to byl pozemek malý, neideální a bez kýženého soukromí).

Takže jsme museli hledat i mezi místy, z nichž bude komplikovanější a dražší dojíždění, těžší hledání práce, ale kde na druhou stranu pravděpodobně nebudeme ohrožováni developerskými zájmy a ruchem města.

Umístění je to, co se na stavbě domu nikdy později změnit nedá, takže je opravdu dobré si ujasnit, uvědomit, případně otestovat  priority (viz i můj samostatný článek Kritéria pro výběr pozemku). Život na venkově a život ve městě se opravdu velmi liší a není dobré takovéto rozhodnutí činit neuváženě – nicméně já od malička po životě na venkově toužila a i ve městě jsem žila způsobem, který naznačoval, že by to pro mne neměl být problém.

Místo, do kterého jsem se zamilovala

Nakonec jsme se (spolu s manželem) rozhodli pro pozemek, do něhož jsem se já osobně opravdu doslova zamilovala. Kouzelného místa poblíž lesa, s výhledem do krajiny a na venkovské stavby či přinejhorším naskládanou kupu dříví, nikoliv sídliště a asfalt… daleko od zájmů developerů, ale také od všech výhod městské infrastruktury (vše je 10 - 50 km daleko).

Místo splňovalo nejen manželovu potřebu zůstat v lokalitě, kterou zná, ale i moje odedávné představy o bydlení, nicméně i ten linkový bus tu jezdí prachmizerně a pokud mi dítě dojede do školy (kde bude zbytečně brzy), zpátky ho bude muset někdo vyzvednout – takže nic jednoduchého logisticky.

Na 2. stranu dočasně bydlíme jen o pár vesnic vedle, máme to teď do nejbližšího města 17 km a linkový autobus (který tu jezdí také málo) vůbec nevyužíváme.

Testuji to teď už 3 roky a skutečně, jako jsem od jakživa (už od dětského věku) cítila, život na venkově je skutečně to, co mi vyhovuje víc než život ve městě, i navzdory tomu, že „vše je daleko“. Nicméně třeba moje maminka nebo sestra by takto daleko od města bydlet určitě nechtěly (jsem v naší rodině ta divná, 😉).

Rada na závěr

Pokud jste v bodě, kdy vybíráte pozemek, máme pro vás jeden tip, který se nám osobně osvědčil 👇🏻:

TIP: Pokud vybíráte pozemek, zkuste si projít okolí a seznámit se (v rámci možností) se sousedy (kteří Vám mnohdy mohou poskytnout cenné informace nejen o obci a poměrech v ní, ale mnohdy i překvapivé informace o Vašem vlastním pozemku, které v katastru nenajdete, ale vědět byste o nich měli).

Ale především si také zkuste představit, že tam povede běžný, každodenní život – se všemi souvislostmi a důsledky - takový, jaký očekáváte (včetně cesty do práce, na nákup…) – zejména to platí, pokud to pro Vás bude nejspíš velká změna (jako přestěhovat se z venkova do města nebo z města na venkov či polosamotu…). A představte si život ve všech 4 ročních obdobích a třeba i za pár let (až budete starší nebo děti větší)…

Samozřejmě, vždy je to „něco za něco“. Neexistuje absolutně dokonalé místo bez nevýhod. Jde o to, správně si vyhodnotit, které „něco“ je pro Vás důležité, které věci preferujete, které zkousnete a které by Vám naopak asi brzy znechutily nové bydlení.

 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kaktusářka
Kaktusářka (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací