Jak jsme vybírali pozemek

Autor: Pavel (6 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
24. 9. 2023
0 komentářů
Jak jsme vybírali pozemek
Příspěvek stavebníka
Výběr pozemku pro náš vysněný dům

Místo pro náš domek

Poté, co jsme se rozhodli pro nový dům, začali jsme přemýšlet o vhodném místě pro stavbu.

Jediné, v čem jsme měli oba jasno, bylo to, že nechceme zůstat v Praze. Avšak na tom, jakým směrem a jak daleko od Prahy se vydáme, jsme se nedokázali shodnout. Manželku to víc táhlo na východ a mě spíš na západ. Po dlouhých diskuzích jsem vyhrál já, a jdeme na západ.

První hledání ale stejně bylo ve středočeském kraji, oběma směry. Procházeli jsme inzeráty, ptali se známých, ale nic nás nezaujalo. Buď byl hezký pozemek, na kterém již stál dům, který potřeboval celkovou rekonstrukci a dispozičně nevyhovoval, nebo byl pozemek prázdný, ale malý.

Podle nás by měl být pozemek pro stavbu domu alespoň 800m2. Bez problémů se na něj vejde dům s terasou, nějaká ta kolna, garáž, altán a ještě zbyde místo pro záhonky a hrací prostor pro děti.

Po nějakém čase nás napadlo místo, kde to opravdu milujeme a na které jsme měli přijít hned ze začátku.

Máme vybráno...

Místo, kam jezdíme rádi a trávíme tam spoustu víkendů v roce, je v malé vesničce na Domažlicku. Tak jsme najedou vyřešili místo i pozemek. Ano, z Prahy je to daleko, ale tady nás nic nedrží. Jen manželka si bude muset oprášit řidičák, aby se dostala do práce, protože autobus tam jezdí jen čtyřikrát denně. Ale děti se dostanou autobusem přímo před školu.

Na kraji vesnice máme totiž pozemek, který má 4000m2. Máme na něm už postavenou malinkou chatku, ale vzhledem k velikosti pozemku se tam ještě nějaký ten domek vejde. A z chatky uděláme domek pro hosty.

Umístění pozemku nemá téměř chybu. Jsme skoro jako na samotě, nejbližší soused je od nás vzdálený přes 100 metrů. Výhled z pozemku je nádherný, na tři světové strany je vidět na kilometry daleko. Čtvrtá, jižní strana je do kopce, kde se nachází vesnice.

Místo pro domek bylo vybrané, ale ještě zbývalo obejít úřady, jestli vůbec můžeme na pozemku ještě něco postavit. Na obci nám sdělili, že podle územního plánu se stavět dá a dali nám souhlas se stavbou.

A my se mohli přesunout do další fáze - plánování domku.

Vůbec jsme neměli tušení, co se v územním plánu a především na stavebním úřadě skrývá za překvapení. Ale to až příště.

A jeden tip nakonec:

Pokud máte vybraný pozemek, zajděte si na obecní úřad, kde by Vám měli dát souhlas se stavbou. Poté na stavební úřad, kde chtějte vědět, co a za jakých podmínek můžete stavět, včetně napojení příjezdové cesty. Informace uvedené v územním plánu občas nestačí.

Reklama
Jak jsme vybírali pozemek
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama