Hledání pozemku

Autor: Vala16 (3 příspěvky)
Kategorie: Pozemek
1. 8. 2023
0 komentářů
Hledání pozemku
Příspěvek stavebníka

Naše představa o pozemku

V roce 2019 jsme se poprvé začali poohlížet po stavebním pozemku. Představa byla jasná, žádná malá plocha, velikost alespoň 1000 m2, na slunném místě, poblíž většího města s veškerou občanskou vybaveností. Bohužel v tomto roce byl stavební boom a nedařilo se nám v našem okolí žádný stavební pozemek za rozumné peníze najít. Zkoušeli jsme objíždět zastupitelství přilehlých obcí, ale nevedlo to k žádnému úspěchu.

Povedlo se

Po těchto neúspěšných pokusech nás v roce 2020 napadlo zkusit se podívat do územních plánu obcí, zde najít pozemky určené k zástavbě a poté v katastrálních mapách najít vlastníka. Povedlo se, nalezli jsme soubor asi šestnácti stavebních pozemků v krásné vesnici poblíž našeho bydliště. Začal jsem se po okolí poptávat a během pár dní jsem se sešel s vlastníkem pozemků. Zde jsme probrali několik důležitých věcí.

Cesta za úspěchem

Jediný problém byl, že pro tuto novou stavební lokalitu nebyla doposud vybudována příjezdová komunikace. Asi 90 % stavebních pozemků již bylo prodaných. Zvážili jsme všechny pro a proti a následující týden pozemek zakoupili. Jednalo se o stavební pozemek o velikosti 1 131 m2 na krásném slunném místě, přesně podle našich představ. U správce energetické sítě jsme zažádali o zřízení elektrické přípojky. Toto byla velmi jednoduchá věc a za poplatek 12 000 Kč byla elektrická přípojka do 10-ti měsíců vybudována. Teď nás čekal nelehký a časově velmi náročný úkol. Museli jsme se sejít s ostatními vlastníky pozemků a vyřešit příjezdovou komunikaci. O tomto v další kapitole.

Reklama

Pokud nemůžete najít vysněný pozemek v inzerátech, začněte objíždět obce a vyptávat se u starostů na volné stavební parcely.

Zkuste se podívat do územního plánu obce, najít si pozemky určené k zastavění a poté si v katastrální mapě najít majitele a spojit se s nimi. Přesně tento postup vyšel nám.

Pokud máte možnost výběru z více pozemků, zvolte ten, kde je příjezdová cesta na severní straně pozemku. (výhody zodpovíme v kapitole „Projekt“).

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama