6m překlad ze zbytků Ytongu

Autor: Karolína (172 příspěvků)
3. 11. 2022
1 komentář
6m překlad ze zbytků Ytongu
Příspěvek stavebníka

Všechno se zdražuje, ale stavět se musí furt. Tady je návod, jak jsem si jeden hezkej víkend udělal 6m překlad ze zbytků Ytongu (ochranné tvárnice na lambdu přiložený zdarma).

Největší náklad tvoří železo a pak trochu betonu. Mě svépomocí překlad stál pár tisíc, systémový by vyšel tak 22-30 tisíc s dopravou a manipulací. Tak jsem si řekl, že by tento příspěvek mohl v budoucnu někomu třeba trochu pomoci, kdo chce stavět. Vůbec bych se tento typ překladu nebál kombinovat s keramickým zdivem či jiným systémem (posoudí ale váš projektant).

Náročnost v jedné osobě je asi 2-3 dny. Na betonáž pak musíte být dva lidi, to musí bejt fofr.

Z palet od Ytongu si uděláte dokonalou rovinu, pak uděláte z dalších palet kolmý zavětrování a vyzdíte si dno a zadní stěnu „formy“, já si nařezal tvárnice pásovou pilou na tl. 50mm (jinak mají 75mm), lze i koupit příčkovky 50mm, tím se Vám to ale prodraží. Na lepení cihel doporučuji origo maltu Ytong, vše ostatní jsou většinou náhražky (vyzkoušeno). No pak si uděláte armokoš. Výztuž jsem si nechal navrhnout a posoudit statikem (zařídí Váš projektant!!!). Po vložení armokoše s distančníky vyzdíte čelo, čímž můžete zavětrovat a zasvlakovat celou formu (opravdu nepodcenit !!!). Nachystáte si dvě manipulační oka do krajních čtvrtin a můžete betonovat. Použil jsem beton C30/37 dmax16mm dovezený na kárce, bez vibrátoru překlad rozhodně nebetonujte! Před betonáží důkladně opláchnout celou formu. Na betonáž máte odhadem tak 10 minut vzhledem ke třídě betonu a 20 minutama cesty z betonárky. Po betonáži zabalit do plachty a polévat 2x denně po dobu aspoň 10 dnů. Na místo překlad asi po 21 dnech (mělo by bejt 28 dnů na zrání...) usadil jeřáb při montáži stropu. Měl jsem tam i sloupek abych překlad předepnul před věncem, ale žádnej větší smysl to asi nemělo... Dával jsem tam i trny na spřažení s věncem, ale myslim že to bylo skoro zbytečné... výšku jsem zvolil na dva moduly cihly, aby vše bylo maximálně jednoduchý. Průjezdnou výšku mam 2100 mm. Je to na garáž, tak že tepelný mosty neřeším.

Tak ať se dílo daří, pokud někdo zrovna stavíte.

Příště bych chtěl nasdílet stavbu komína s krakorcovou deskou včetně obezdění cihlami s návodem na "domácí maltu".

6m překlad ze zbytků Ytongu
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Karolína (172 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama