Pokládka střešní krytiny TONDACH STODO 12

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
15. 12. 2016
3 komentáře
Příspěvek stavebníka
Na střechu jsme již nainstalovali bednění, opatřili ji hydroizolační fólií a stavbu jsme zakončili laťováním. Pochopitelně jsme nezapomněli na odtok dešťové vody a po přesném měření jsme pořídili a namontovali okapový systém RainLine. Nyní se podíváme na další postup, v jehož rámci jsme na střechu pokládali střešní krytinu.

Pamatujte na logistiku

Balíky tašek TONDACH STODO 12 musíme na střechu nějakým způsobem dopravit. K tomu nám pomohl stavební výtah GEDA, který vám pronajmou v každém větším obchodě se stavebninami. Doporučujeme s řemeslníky najít pro výtah takové místo, které nebude příliš vzdálené od složených palet s taškami a přístroj vám zároveň umožní vyvést tašky až k hřebenu. Myslete na to, kam složíte palety a kde umístíte výtah už v rámci příprav. Jinak vás mohou potkat nepříjemnosti s přemísťováním či postavením zdviže, které vás nejen při stavbě zdrží, ale také spolehlivě otráví.

Pokládka střešní krytiny TONDACH STODO 12

Střechu jsme zbavili všech pilin a jiných nečistot, které by se mohli zachytit do okapního větracího pásu. Ten by okamžitě přestal plnit svou funkci. Střecha musí být vždy řádně a dostatečně odvětrána.

Reklama

Pokládáme tašku vedle tašky

Jakmile jsme byli připraveni, pokrývači začali pokládat krytinu na střechu. V polovině, případně ve dvou třetinách šířky jedné valby, vytvořili ve spodní části řadu čtyř tašek a postupně pokračovali až k hřebenu. Ihned také zkontrolovali, zda tašky lícují a spoje do sebe přesně zapadají. Pokud bylo potřeba, provedli drobné korekce a následně pokračovali v pokládce po obou stranách valby.

 

Pokládka střešní krytiny TONDACH STODO 12
Reklama

Proti sněhu speciální krytinou

Střecha nebrání jen proti dešťovým srážkám, pochopitelně i proti sněhu. Stavební firmy v dnešní době už nabízejí několik druhů protisněhových opatření, které mají za úkol zadržet sníh na ploše střechy, aby rovnoměrně odtával, zabránit sesuvům sněhových lavin a tvoření ledových svalků. S rozmístěním sněhových tašek nám poradily webové stránky společnosti TONDACH. Mapa sněhových oblastí ukazuje předpokládané zatížení sněhem v různých koutech České republiky. Podle toho, v jaké obci jsme se nacházeli, jsme zvolili oblast a podle ní přesné množství sněhových tašek na metr čtvereční.

Pokládka střešní krytiny TONDACH STODO 12

 

Reklama

Dokončení na dosah

Pokrytí střechy taškami máme úspěšně za sebou. Vedle komínu jsme osadili výlez na střechu a zdá se, že vše spěje do samotného finále. Čeká nás jen dokončení nároží, které spočívá v seříznutí tašek a pokládce hřebenáčů.  TIP: Příště si ukážeme pokládku střešní krytiny zblízka. Čeká nás záznam z workshopu, na který si přijeli pokládku krytiny vyzkoušet svépomocní stavebníci.

Otázka

Při pokládce střešní krytiny nesmíme zapomínat na protisněhová opatření. Kolik sněhových tašek jste potřebovali právě na svou střechu? Své odpovědi nám prosím napište do komentářů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací