Rozvody elektro

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
31. 3. 2014
19 komentářů
Rozvody elektro
Příspěvek stavebníka
Pro realizaci elektrorozvodů bychom měli býti proškoleni vyhláškou č. 50/1978 sb. Jsem sice proškolen, ale je to několik let propadlé, protože nepracuji v oboru.  Nicméně mám střední elektro průmyslovku a drobné předchozí zkušenosti. Tudíž si troufnu na přípravu elektrorozvodů. Odborníka pozvu až na zapojení elektrorozvaděče a vypracování revize.

Jak na to? Nejlépe podle projektu, pokud je kvalitně zpracovaný. Ovšem projekt mám jaksi „v základní výbavě“, jelikož projektant vše zakreslil bez jakékoliv konzultace. V době projektování jsem stejně neměl všechno rozmyšlené, takže projekt elektro mám spíše orientační. Nicméně ty důležité věci jsem dodržel. Začnu pěkně postupně.

Přípojka Z elektroměru vedu kabel CYKY 4Jx10 mm2 do elektrorozvaděče. Chránička je pouze na výstupu z pilíře a vstupu do RD. Jinak je kabel uložen v písku. Souběžně s tímto kabelem vede jeden kabel CYKY 3Jx1.5 mm2 na ovládání HDO, jako příprava pro dva tarify. Prostupovou 75 mm chráničku jsem měl připravenou již v základech. Z rozvaděče vedu výkopem kabel CYKY 5Jx4 mm2. Tento kabel vede k budoucí dílně, kde bude umístěna zásuvka na 400V/16 A.

Také je potřeba k rozvaděči dotáhnout přívod pro „nulák“. Pozinkovaný drát, který je spojen se zemnícím páskem pod základy domu, je vyveden nad úroveň čisté podlahy a v samostatné krabičce napojen na zelenožlutý drát, který vede do rozvaděče.

Reklama

Rozvaděč Dnes by téměř každý přístroj měl rád svůj samostatný kabel s vlastním jističem. Z toho důvodu jsem objednal rozvaděč, který má 56 pozic. Je potřeba počítat s určitou rezervou, protože třífázový jistič, či proudový chránič zaberou více místa. Spotřebiče, které musí mít samostatné vedení a svůj vlastní jistič:

  • ·         třífázová motorová zásuvka v budoucí dílně 400V (CYKY 5Jx4 mm2)
  • ·         třífázové připojení elektrické varné desky 400V (CYKY 5Jx2.5 mm2)
  • ·         trouba 230V (CYKY 3Jx2.5 mm2)
  • ·         myčka 230V (CYKY 3Jx2.5 mm2)
  • ·         pračka 230V (CYKY 3Jx2.5 mm2)
  • ·         plynový kotel 230V (CYKY 3Jx1.5 mm2)

Spotřebiče, které mám na vlastním kabelu a jističi:

Reklama
  • ·         sušička (CYKY 3Jx2.5 mm2)
  • ·         mikrovlnka (CYKY 3Jx2.5 mm2)
  • ·         lednice (CYKY 3Jx1.5 mm2)
  • ·         mrazák (CYKY 3Jx1.5 mm2)
  • ·         EZS (alarm) (CYKY 3Jx1.5 mm2)
  • ·         2 x topný žebřík v koupelně (CYKY 3Jx1.5 mm2)
  • ·         rekuperace (CYKY 3Jx1.5 mm2)
  • ·         rekuperace – předehřev vzduchu (CYKY 3Jx1.5 mm2)
  • ·         digestoř (CYKY 3Jx1.5 mm2)

Dnes se dělají mikrovlnné trouby s grilem, které mají velký příkon. Kdybychom měli jednoduchou mikrovlnku, tak může být zapojena v zásuvkovém obvodu, ale člověk nikdy neví, co bude.

Spotřebiče, které by rády vlastní kabel a jistič, ale mám je zařazené v zásuvkovém obvodu:

Reklama
  • ·         centrální vysavač (zásuvky v tech. místnosti)
  • ·         motor pro markýzu (zásuvky v obývacím pokoji)

Spotřebiče, které by byly také rády samostatně, ale sloučil jsem je do jednoho kabelu a samozřejmě pod jeden jistič:

  • motor pro venkovní bránu, garážové stání a bazénová technika (CYKY 3Jx2.5 mm2)
  • pergola, studeň, závlaha (CYKY 3Jx2.5 mm2)

Dále je potřeba pamatovat na zásuvkové obvody (CYKY 3Jx2.5 mm2):

  • ·         Zásuvky – dětský pokoj 1
  • ·         Zásuvky – dětský pokoj 2
  • ·         Zásuvky – dětský pokoj 3
  • ·         Zásuvky – kuchyň 1. část
  • ·         Zásuvky – kuchyň 2. část
  • ·         Zásuvky – kuchyň 3. část
  • ·         Zásuvky – technická místnost
  • ·         Zásuvky – jídelna a obývací pokoj
  • ·         Zásuvky – obývací pokoj a ložnice
  • ·         Zásuvky – PC kout
  • ·         Zásuvky – koupelna
  • ·         Zásuvky – sprchový kout a wc

Světelné obvody (CYKY 3Jx1.5 mm2):

  • ·         Světla hlavní okruh
  • ·         Světla vedlejší okruh
  • ·         Světla na půdě a v exteriéru

Stavební práce Otvor pro rozvaděč se mi povedl vyrobit pomocí 230mm brusky a diamantového kotouče. Velikost je asi o 2 cm větší na šířku i na výšku. Po vyříznutí obvodu jsem vnitřek vysekal elektrickým kladivem a pro kabely připravil drážky dolů (zásuvky) a nahoru (osvětlení). Drážky šly bez problémů udělat pomocí domácky vyrobeného drážkovače. Kabely vedou v podlaze a v podhledu. Krabičky jsem vyfrézoval speciálním vrtákem pro pórobetony a před jejich sádrováním kabely „oholil“ speciálním nožem k tomu určeným, abych snížil jejich odpor při tvrdnutí sádry. Zároveň je v krabičce více místa pro zapojení.

Kabely                                 Silnější kabely CYKY 3Jx2.5 mm2 se používají na zásuvkové obvody, kde může být na jeden kabel napojeno více zásuvek. Dále se tyto kabely používají pro napájení samostatných energeticky náročných spotřebičů.

Podle normy se používají kabely CYKY 3J (hnědá, modrá, zelenožlutá). Dříve to byl kabel CYKY 3C (hnědá, černá, zelenožlutá). Kabely se dají zaměnit. Stačí na starším kabelu3C „přebarvit“ černou na modrou.

Slabší kabely jsou CYKY 3Jx1.5 mm2 a používají se především pro osvětlení a dále pro samostatné, nenáročné spotřebiče. Světla je někdy výhodné tahat v plochém kabelu.  Označení CYKYLo 3Jx1.5 mm2.

V případě, že plánujete světlo zapínat ze dvou, či více vypínačů, tak mezi vypínači musíte natáhnout kabel CYKY 3Ox1.5 mm2 (hnědá, černá, světle šedá), dříve CYKY 3A.    Pro vedení k osvětlení LED (10V až 24V) stačí kabel CYKYLo 2x1.5 mm2. Stejný kabel jsem použil i pro domovní zvonek.

Jističe Potřebuji dva třífázové jističe pro motorovou zásuvku a elektrickou varnou desku.

Pro silnější kabely 2.5 mm2 použiji 16A jističe. Jde o spotřebiče s velkým příkonem (trouba, pračka atd.) a zásuvkové obvody, kde se předpokládají výkonové spotřebiče.  Zásuvky s předpokládaným menším odběrem zapojím na jistič 10A.

Pro slabší kabely 1.5 mm2 použiji jističe 10A. Jde o kabely pro konkrétní spotřebič, který není energeticky náročný (lednice, mrazák, digestoř).  Případně použiji jistič 6A pro spotřebiče typu (EZS, TV zesilovač, wifi router, Acces point).

Na světelné obvody, jež jsou vedeny ve slabším kabelu 1.5 mm2, bude stačit 6A jistič.

Proudový chránič bude zapojen na zásuvky v koupelně, sprchovém koutu a dva topné žebříky.

Zásuvky Na jeden zásuvkový okruh je normou doporučeno připojit maximálně deset vývodů, přičemž sestava zásuvek (dvoj, tří, … ) se považuje za jeden vývod. Bez ohledu na normu, je potřeba myslet na využití zásuvek. V obývacím pokoji, kde se předpokládá zapojení spíše drobných spotřebičů (TV, SAT, DVD, lampička, nabíječka), může být na jeden okruh více zásuvek.  V kuchyni, kde bude vysoký odběr (rychlovarná konvice, kávovar), máme na jeden okruh 3 až 4 zásuvky.

Na zásuvky postačuje klasická elektro krabice hluboká 44 mm.  Zapojení je poměrně jednoduché. Kolík se dá nahoru. Fáze (hnědá) se zapojí vlevo. Pracovní (modrá) se zapojí vpravo. Nulák (zelenožlutý) se zapojí na kolík. Obvykle se na jednu svorku zapojují dva stejně barevné vodiče. První je vstup směrem od rozvaděče a druhý je výstup směrem na další zásuvku.

Vypínače Vypínače se dělí podle funkce a zapojení. Vypínač typ 1 je nejjednodušší. Ovládá jedno světlo z jednoho místa. Vypínač typ 5 se používá spíše výjimečně. Je to půlený vypínač, kde každá půlka ovládá jedno světlo. Párový vypínač typu 6 se používá na ovládání jednoho světla ze dvou míst. Když potřebujete ovládat světlo z více než dvou míst, tak musíte použít vypínač typ 7 (křížový), společně s vypínači typ 6 na krajích. Sestava je potom 6–7–6, případně více sedmiček 6–7–7–7–6.  Další specialitka je vypínač typ 6+6. Je půlený a ovládá dva světelné zdroje ze dvou míst. Když použijete vypínače 6+6, tak mezi nimi musíte natáhnout dva kabely CYKY-3O. Jinak Vám vždy postačí táhnout jeden kabel CYKY-3O mezi vypínači.

Dnes se běžně provádí zapojení v krabičce za vypínačem. Z toho důvodu je potřeba instalovat 66 mm hluboké krabičky. Zapojení vypínačů je složitější a proto jsem si připravil pomocné obrázky. K propojení vodičů použiji WAGO svorky.

LED světla LED budeme využívat hlavně jako nepřímé osvětlení. V zádveří a na chodbě budou světýlka SKOFF – řada Tango. Ovládaná čidlem pohybu. V kuchyni budou LED pásky pod kuchyňskou linkou s dotykovým ovládáním. V obývacím pokoji bude nepřímé stropní osvětlení na klasický vypínač. LED jsou obvykle dimenzované na napětí 10 až 24 V, což je bezpečné napětí. K vypínači/čidlu přivedeme kabel CYKY J 3x1.5. Stejný kabel vedeme z vypínače/čidla k transformátoru napětí na primární okruh. Ze sekundárního okruhu transformátoru je již možné táhnout dvoj-žilový kabel (bezpečné napětí nepotřebuje nulák) k LED světlům.

Bezpečnost Článek je psán tak, aby stavebník získal představu o tom, co se pod pojmem elektroinstalace skrývá. V každém případě realizaci elektroinstalace svěřte odborníkům!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací