Krbová vložka a podlahové topení

Autor: Evča a Péťa (24 příspěvků)
12. 2. 2013
10 komentářů
Krbová vložka a podlahové topení
Příspěvek stavebníka
Nejdříve ke krbu... Kvůli tomu, aby krbová vložka „netrčela“ tak hodně do pokoje, jsme se po domluvě se stavebním dozorem rozhodli, že jí zapustíme do nosné příčky, čili zadní strana vložky bude vidět z technické místnosti a přední z obýváku.

Je to velice praktické kvůli údržbě vložky, neboť je k ní krásný přístup a nehyzdí obyvatelné pokoje RD. Jelikož mi zbyly 3 překlady, nebylo co řešit.

Nejdříve jsem vysekal díru na jeden překlad a zamaltoval a na druhý den vysekal z druhé strany zdi zbytek, nahodil zbylé 2 překlady a zamaltoval. Nechal jsem to 2 dny a pilou na ytong vyřezal a vyboural otvor.

Při vylívání podlah anhydridem jsme místo cca 80 x 80 cm vynechali a potom po zaschnutí jsem tam vylil ručně míchaný beton s nějakou tou výstuží. Podstavec na krb byl hotový. Krb i s obestavbou i napojení na komín jsme svěřili jednomu místními krbařovi.

Reklama

Nakonec jsme se nechali ukecat na krb značky Hoexter 8kw s teplovodním výměníkem. Máme ho v kombinaci s elektrokotlem 12kw a akumulačním zásobníkem s vnitřní nádobou na TUV NADOv2.

Z této nádoby čerpáme jak užitkovou vodu, tak i vodu na podlahové topení. Krb se nejdříve dovezl, napojil na okruh a na dochlazovací smyčku a expanzku a potom ho krbař obestavěl nehořlavými deskami a posléze přírodním kamenem s rohovými prvky.

Musím uznat, že je to pěkný kus „nábytku“ v obýváku a tím, že má účinnost nějakých 89 % i pěkně praktický. Venku je teď zrovna nějakých -8 stupňů a elektrokotel jsme od začátku zimy ještě ani nepustili, proč taky, když to krbová vložka zvládne :-).

Reklama

Podlahové topení dělali ti samí instalatéři jako rozvody vody a kanalizace a technickou místnost. Na 12cm podlahového PST ve 2 vrstvách se položila dilatační folie a nalepila ke zdi.

Potom se natahali hadi podlahového topení, vše odzkoušelo kompresorem a nakonec během asi 2 hodin zalilo anhydridem. V 1NP mám podlahový PST ve tloušťce 4 cm.

Po vytuhnutí jsme elektrokotlem (protože ještě nebyla v provozu krbová vložka) pomaličku vysoušeli podlahu. Náklady viz kapitola technická místnost.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Evča a Péťa
Evča a Péťa (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací