Od projektu k povolení

Autor: kubak (4 příspěvky)
1. 7. 2019
0 komentářů
Od projektu k povolení
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny svépomocníky, dneska bych vám chtěl popsat naši cestu od projektu k povolení.

Jelikož jsem vystudoval stavební školu, tak byla jasná volba, že si celý projekt narýsuji sám. Začalo prohledávání zajímavých stránek s plánky RD pro inspirace, pročítal jsem názory i zde a na jiných stránkách (MS) kde nechávají budoucí stavitelé nahlédnout do svých projektů k vyjádření a případným připomínkám, jak věcných tak i zbytečných. První cesta před samotným rýsováním a hledáním ispirací vedla na stavební úřad, kam spadá můj pozemek. Na stavebním úřadě jsem zjistil následující:

  • SÚ nemá žádná omezení, podle kterých bych musel svůj RD ''omezovat''
  • Jelikož spadáme do CHKO, tak jsem čekal, že budou mít nějaké požadavky na stavbu. Na SÚ mi řekli, že cca 7 let zpátky se CHKO stáhlo k vyjadřování v naší obci k novostavbám, které jsou uvnitř obce, a vyjadřují se pouze ke stavbám, které se staví na okraji obce. Náš pozemek je uvnitř obce, takže ŽÁDNÉ JEJICH OMEZENÍ NEMÁME.
  • Bylo mi sděleno, že si mám dojít na OÚ obce a zjistit, jestli tam nemají nějaké požadavky.
  • Po narýsování situace si mám obejít sousedy a nechat je na ni podepsat s tím, že souhlasí se stavbou.
  • Mám si zajistit souhlas obce s napojením na místní kanalizace a vjezd na místní komunikaci, jinak by se musela vyjadřovat policie ČR.
  • Dále musí být součástí klasické vyjádření: CETIN, ČEZ, plynaři a hygiena.

Kromě výkresové dokumentace bylo toto vše, co jsem si musel k PD sehnat. Při rýsování prvního nástřelu jsem vycházel z projektu jednoho pěkného bungalovu. Tento objekt jsem upravoval asi tak cca 5-6x :-). Nejzásadnější proměna  byla v tom, že jsem upustil od přesahu stropní kce (tvořila by takový zakrytí chodníčku kolem domu), a to, že jsem si zkusil na pozemek vyměřit to, co jsem si narýsoval. Při zjištění, jak by to vše na pozemku vycházelo, jsem musel provést určité změny. Původně jsem chtěl dvojgaráž s venkovní kuchyní (posezením) a skladem samostatně oddělené (cca 1,0 m od RD). Po přibližném vytyčení na pozemku jsem uznal, že musím RD zmenšit (zkrátit o cca 3-4 metry) a dvojgaráž přilepit k RD (garáž nebude zateplena). Při zkrácení objektu jsem musel trošku předělat schodiště (jelikož bylo v prostoru, který jsem zkrátil), tím pádem jsem předělal i 2.NP. Předělání spočívalo v tom, že z přízemí jsem do patra přesunul pokoj pro návštevy a celkově jsem prostor podkroví zvětšil (původně bylo menší se sedlovou střechou a větší nepochozí plochá střecha, teď je to právě naopak), a vypadá to mnohem lépe. Po vychytání chyb v projektu jsem narýsoval všechny potřebné výkresy. Sehnal jsem si vyjádření a obešel sousedy a obec. Nikde nebyl problém. Po zkompletování 3 kusů paré projektové dokumentace, jsem zašel za kamarádem, který má autorizační razítko pro "Prohlášení autorizované osoby", které jsem potřeboval na místo orazítkované PD. Kamarád mi to zkoukl (v průběhu jsem to s ním konzultoval) a dal mi prohlášení s tím, že je vše OK, a že se můžu na něj obrátit s jakýmkoliv dotazem při realizaci. PD jsem odnesl na SÚ, zaplatil jsem všechny poplatky a čekal na povolení. Povolení, v mém případě Ohlášení stavby, jsem dostal do 14 dnů. V příštím článku se rozepíšu o elektrickém připojení a jak začínají práce na základové desce (tu si nebudu dělat svépomocí, ale na klíč).

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Poplatky na SÚ
1 500 Kč
Celkem1 500 Kč

Přílohy

rd-pohled-v-z.pdf
rd-pohled-j-s.pdf
rd-pudorys-2-np.pdf
rd-rez-a-a.pdf
rd-pudorys-1-np.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama