Montáž účinného venkovního stínění svépomocí? S překlady Vario UNI je to hračka

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
11. 4. 2019
1 komentář
Montáž účinného venkovního stínění svépomocí? S překlady Vario UNI je to hračka
Redakční článek
Blahodárné sluneční paprsky jsou k životu potřeba. V létě se ale před nimi potřebujeme také schovat, obzvlášť když nám silně perou do oken. Venkovní stínění je skvělým pomocníkem, který sluneční paprsky odrazí a zabrání přehřívání interiéru, aby nám bylo doma příjemně i bez klimatizace. Instalaci stínění nám umožní speciální překlady s univerzální schránkou Porotherm KP Vario UNI od firmy Wienerberger. Se Svépomocí se dnes podíváme, jaké má překlad Vario UNI přednosti a na co bychom během stavby neměli zapomenout.

Při výběru se řídíme velikostí oken

Překlad Vario UNI se používá pro zabudování venkovního stínění pomocí žaluzie nebo rolety. V případě zájmu je možné také přidat i síť proti hmyzu. Nosná část překladu je vyrobena z železobetonu v keramické obálce a z lehké schránky vyrobené z materiálů na bázi polyuretanu. Samotná schránka překladu je skryta pod omítkou a není na fasádě vůbec vidět. Výborně padne na zeď o šířce od 38 do 50 centimetrů. Výrobek samozřejmě můžeme instalovat i na užší zdivo. Je však třeba počítat s dostatečně silnou vrstvou izolace, do které schránku částečně zapustíme, a s dodatečným ukotvením schránky do ztužujícího věnce proti překlopení.

Montáž účinného venkovního stínění svépomocí? S překlady Vario UNI je to hračka
Nosná část překladu Vario UNI je dvojího typu pro různé délky. Do 175 centimetrů jsou bez vyčnívající spřahovací výztuže, zatímco pro délky větší než 175 centimetrů Wienerberger dodává překlady se spřahovací výztuží, která se zabetonuje do ztužujícího věnce nebo stropní konstrukce.
Reklama

Překlady jsou určeny pro okna o šířce od 0,75 do 3 metrů a do výšky 2,5 metru. Čím vyšší okno máme, tím delší roletu potřebujeme k zastínění a té už se jednoduše více do schránky pro vyšší otvor nevejde. I u žaluzií velmi záleží na typu lamel. K dispozici máme sedm základních druhů a každý má jinou výšku návinu. Některé můžeme použít pro stínění oken o výšce 3 metrů, další jsou vhodné pro okna jen do 2 metrů.

Montáž účinného venkovního stínění svépomocí? S překlady Vario UNI je to hračka

Počítejme i s klasickým překladem

Montáž je vcelku snadná a šikovný svépomocník ji zvládne levou zadní. Překlad je totiž zkonstruován tak, aby šel namontovat ručně bez jeřábu nebo montážní techniky. Schránku i překlad jednoduše pokládáme do vrstvy malty o síle aspoň 10 milimetrů. Abychom přenesli sílu z horní části stavby přes nenosnou část se schránkou, musíme nad ni osadit ještě klasický překlad Porotherm KP 7. Horní překlad však není součástí balení a musí se objednat zvlášť,” říká specialista Jan Huber z firmy Wienerberger.

Reklama
Montáž účinného venkovního stínění svépomocí? S překlady Vario UNI je to hračka
Nosný překlad KP 7 musí být také o něco delší. Například nad dvoumetrovou schránku musíme počítat s překladem o délce 2,25 metrů. Nezapomeňme také na vodorovnou mezeru o šířce 1 centimetr mezi schránkou a překladem KP 7 kvůli možnému průhybu, kterou po dokončení hrubé stavby vyplníme pěnou.

Jakmile je překlad hotový

K vedení žaluzie nebo rolety po stranách oken slouží vodicí lišty. Vodicí lišty rolet se montují na rám okna a můžeme s jejich montáží počkat až po omítnutí. Můžeme také využít speciální tepelněizolační desky, ve kterých je pouzdro pro instalaci vodicí lišty, a které stačí na ostění přilepit. Při osazení překladů většinou není předem jisté, kde bude nejvhodnější místo pro uložení motorku a ovládací techniky. Proto se prostor pro elektrické vedení vytváří až dodatečně při montáži samotného stínění. Do vyvrtaného otvoru vsuneme husí krk s elektrickými kabely těsně před omítnutím. Abychom nebyli v budoucnu nemile překvapeni, že nám do interiéru fouká, husí krk nakonec pořádně zatěsníme. “Konkrétní uspořádání překladů a postup při stavbě domku velmi závisí na tom, zda nad překladem KP Vario UNI počítáme s další řadou cihel nebo stropem. Individuální řešení by rozhodně měla zohlednit už projektová dokumentace. Každopádně konzultací se specialistou z Wienerbergeru nikdo určitě nic nezkazí,” uzavírá Jan Huber.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací