21. stavební týden – Dokončení armování, bednění a betonování věnce, zdění štítů

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
30. 3. 2021
0 komentářů
21. stavební týden – Dokončení armování, bednění a betonování věnce, zdění štítů
Redakční článek
V tomto týdnu, kdy nám od středy do pátku mělo pršet, nás čekalo dokončení armování, bednění a betonování věnce, založení štítů a zdění štítu východního.

12. 10. 2020 – Den 75 – 8 hodin na stavbě

Hned po příchodu na stavbu jsem se vrhnul na armování rohů.

Na každý vnější roh je potřeba 6 ohnutých prutů a na každý vnitřní 4 pruty. Vnitřních rohů je 5, vnější jsou 4. Celkem jsme tedy spotřebovali 44 prutů. Vázání jsme již prováděli ruční rádlovačkou s pomocí pytlových úvazků.

Na vnitřní nosné zdivo jsme pod armaturu položili papírovou lepenku, aby později při betonování věnce nedocházelo k zatékání betonu do cihel. U obvodového zdiva toto zcela odpadá, protože se jedná o cihly plněné minerální vatou.

Dále přišlo na řadu bednění. Použili jsem všechna prkna, která byla na stavbě k dispozici. Byl jich ale nedostatek, a tak jsem musel s přívěsem zajet ještě na místní pilu a prkna dokoupit.

Kromě toho jsem koupil také střešní latě, s jejichž pomocí jsem chtěl bednění kotvit, aby se tlakem betonu nemohlo „rozvalit“.

21. stavební týden – Dokončení armování, bednění a betonování věnce, zdění štítů

Bednění z prken jsme k cihlám kotvili pomocí turbošroubů, každé prkno vždy jen na začátku a na konci. Zítra, až bude více času, si všechna prkna ještě znovu předvrtám a turbošrouby umístím minimálně po každém metru.

Z latí jsme si vyrobili jednoduché „kozlíky“, které jsme ze shora nasunuli na bednění a z vnitřní části domu přišroubovali k prknům. Celé bednění pak krásně drželo a beton by s ním neměl nic udělat.

Na zítřejší odpoledne máme objednanou betonáž. Dopoledne ale bude třeba na stavbě ještě dokončit bednění vnitřních zdí.

Abychom vše stihli, zastupovala mě i Lenka a nebála se ani práce s ruční kotoučovou pilou (maflíkem). Je to prostě holka šikovná a k nezaplacení.

Reklama
21. stavební týden – Dokončení armování, bednění a betonování věnce, zdění štítů

13. 10. 2020 – Den 76 – 5 hodin na stavbě

V průběhu dopoledne jsme se věnovali dokončení bednění na posledních vnitřních stěnách.

Nejprve jsem celý dům obešel, předvrtal si do bednění a zdiva otvory a ukotvil bednění ve spodní části pomocí turbošroubů. Do prkna jsem vrtal vždy s příklepem a jakmile jsme se dostal na cihlu, příklep jsem rychle vypnul. Jinak by se cihla rozbila a turbošroub by v otvoru vůbec nedržel. Pokud chcete mít otvor opravdu v průměru, kterým vrtáte, musíte do cihly vrtat vždy bez příklepu,

Po dokončení a kontrole bednění dorazila na stavbu puma se 4 m3 betonu, který jsme postupně uložili do věnce.

Neměli jsme půjčený vibrátor. Já, Lenka i Eliška jsme tedy vzali do ruky zednickou lžíci a propichováním beton co nejvíce hutnili, abychom z něj dostali vzduch a beton se dostal všude kolem výztuže.

21. stavební týden – Dokončení armování, bednění a betonování věnce, zdění štítů
Reklama

Trochu betonu jsme museli i tak z věnce odstranit. Protože jsem ale nechtěl, aby přišel zcela nazmar, vyrobil jsem narychlo ze zbylých latí jednoduchou formu a z betonu udělal několik dlaždic. Ty se budou hodit například při stavbě posedu nebo krmelce v místním mysliveckém spolku.

Na následující dva dny je opět plánován déšť, takže si jedeme náš standard. My vybetonujeme a další dny nám pán Bůh kropí. Děkujeme.

17. 10. 2020 – Den 77 – 6 hodin na stavbě

Beton byl již dostatečně vyzrálý na to, abychom mohli odstranit bednění a pustit se do založení štítových zdí. Šikminy budeme nejprve vyzdívat právě na obou štítových stěnách. To proto, abychom měli co nejdříve připraveny všechny otvory na okna a mohli zavolat technika z firmy VEKRA, který otvory zaměří a okna zadá do výroby.

Po odstranění bednění jsem nejprve odstranil z betonu hrubší nečistoty a namíchal si zakládací maltu. Poté bylo třeba beton očistit navlhčeným štětcem. Nyní už jsem se mohl pustit do zakládání.

21. stavební týden – Dokončení armování, bednění a betonování věnce, zdění štítů
Reklama

Můj původní plán byl založit postupně jednu cihlu po druhé. Nanést pod ni tedy větší množství malty a následně cihlu gumovou paličkou urovnat do vodováhy.

Práce to byla ovšem velmi náročná. Navíc se malta nemá kam vmáčknout, protože cihly jsou plněné. Stalo se tedy to, že vata z cihel vylézala nahoru. Jedna strana štítové stěny mi trvala celou věčnost a já už byl nešťastný, že snad štíty dneska ani nezaložím.

Potom Lenku napadlo, ať si raději stáhnu maltu do roviny, jako když jsme zakládali všechny předchozí stěny, a cihly potom už jen vyskládám a lehce urovnám paličkou. Druhou část štítové stěny jsme tak založili touto metodou a maltu stahovali ručně dlouhou latí. Zakládání šlo velmi dobře.

Lence tímto děkuji za skvělou radu a hlavně za to, že opět celý den stála při mně.

21. stavební týden – Dokončení armování, bednění a betonování věnce, zdění štítů

18. 10. 2020 – Den 78 – 4,5 hodiny na stavbě

Po včerejším založení obou štítů jsem se dnes mohl pustit do zdění. Nejprve bylo nutné postavit haki kostku, se kterou mi pomohl Vojta. Pak už jsem zdil sám.

Cihly, včetně polovičních, které budu používat v místech otvorů, mi dal na strop jeřáb již před několika dny. Práce by tedy neměla být nijak složitá.

V každé řadě jsem postupně vynechával jednu, případně dvě cihly. Šikminu dozdím přesně až po sestavení krovu. Ten by měl na stavbu dorazit v průběhu listopadu. Doufám, že se tesařům do Vánoc podaří dokončit vše, včetně střešních oken.

Se zděním štítu jsem začínal vždy u otvoru, kde jsem střídal cihlu poloviční. Tu jsem buď rozdělil na dvě poloviny, nebo jsem ji použil celou. Je to z důvodu středové drážky kterou v sobě cihly Porotherm 44 T profi ½ mají, a proto se do nich v budoucnu lépe kotví okna a dveře (otvorové výplně).

V místě překladu jsem usadil do malty schránku pro venkovní stínění Porotherm Vario Uni. Poté bylo nutné poprosit silného pomocníka, abychom společně usadili za a nad schránku překlad. Na pomoc mi přišel soused Honza Pilař, za což mu patří velké poděkování.

21. stavební týden – Dokončení armování, bednění a betonování věnce, zdění štítů
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama