Krb s výměníkem a otopná soustava

Autor: Hans (5 příspěvků)
22. 3. 2021
2 komentáře
Krb s výměníkem a otopná soustava
Příspěvek stavebníka
Po dokončení komínu jsem se konečně dostal k dalšímu projektu- topení.

Nejprve jsem si udělal teoretický nákres celého systému a prorazil jsem dvě díry skrz stropy. Sklep má tři místnosti nad sebou a v každé jsem chtěl osadit jeden radiátor. Jako zdroj tepla jsem zvolil krb do prostřední místnosti. O topení jsem toho moc nevěděl, tak jsem si pozval topenáře, abych z něho vytáhl nějaké rozumy a cenovou nabídku. Topenář měl zrovna „náladu“ a byl příjemný jako úřednice při pondělku. Neřekl mi skoro nic, jen brblal, jak je to tam všechno na prd, a nakonec to teda spočítá a ozve se. Asi po týdnu mi dorazila cenová nabídka na 30 000Kč (bez krbu). Komponenty jsem měl spočítané pod 15 000Kč, takže topenář byl zamítnut. Začal jsem studovat jak na to a nevypadalo to moc složitě :).

Krb s výměníkem a otopná soustava

Jako první jsem vybral krbová kamna. Nechtěl jsem nic velkého a složitého, takže po dlouhém vybírání jsem koupil kamna Prity K1 W8 za 6 000Kč. Jedná se o malá plechová kamna určená primárně na Balkánský trh. Výkon je 4kW do vzduchu a 6kW do vody, což mi bohatě stačí. Kamna se nakonec ukázala jako výborná volba. Jsou jednoduchá, sálají pouze dopředu a nahoru, spotřeba dřeva je nízká, popelu minimum a za 15 minut po zatopení už hezky hřejí. Jediné mínus bych dal za nemožnost regulace sekundárního vzduchu a mezery okolo spodních dvířek, ale to je daň za nízkou cenu. 

Radiátory se mi podařilo sehnat přes bazar za 3 500Kč. Zánovní Koráda, každé o výkonu cca 2,2kW. Vzal jsem je lihem, bílým sprejem, vyměnil armatury a jsou jako nové.

Všechny rozvody jsou tažené v mědi o průměru 15, 18 a 22mm. Pájení jsem se naučil po shlédnutí pár videí na Youtube a světe div se, nebylo to nic složitého :) Od radiátorů jsem se celkem rychle dopájel až ke krbu, a  tam přišel první větší zásek. Opět jsem se pustil do pročítání všemožných diskuzí, nákresů otopných sestav a videí na Youtube. Výsledkem bylo objednání 8L expanze, směšovacího  třícestného ventilu, pojistného ventilu, filtru, termomanometru a spousty kulových ventilů. Pak bylo na řadě spojení všeho ke všemu, aby to nějak fungovalo. Hlavní bylo vytvořit okruh hned za krbem, ve kterém bude směšovací ventil držet teplotu minimálně 70°C, a tím se zabrání dehtování krbu. Poskládání všech armatur obnášelo 3 dny času, 800mb mobilních dat basu piva a spoustu nadávek.

Po čase jsem zjistil, že teflonová páska byla velkou chybou a vše bylo třeba rozebrat a přetěsnit šňůrou Loctite. Od té doby nic nekape. Pro připojení krbu k armaturám dobře posloužily nerezové vlnovce.

Problém byl s jištěním soustavy proti přetopení. Kamna nemají chladící smyčku a ani voda není trvale k dispozici, takže jedinou možností je pojistný ventil 1,8barů. Dalším hrozícím problémem byly výpadky elektřiny. Vyřešil jsem to pořízením UPSky od firmy APC, do které je zapojeno čerpadlo. Při výpadku elektřiny jede čerpadlo na baterku krásných 10 minut.

 Řízení čerpadla je pomocí termostatu EUROSTER 11 E, který má teplotní sondu za krbovým výměníkem a při teplotě vody nad 30 stupňů spustí čerpadlo.

V systému je použita nemrznoucí směs, jelikož v patře se při velkých mrazech dostane teplota až k - 5°C.

Systém takto provozuji celou zimu a vše funguje jak má. Po hodině topení se z radiátorů vrací voda o teplotě 40°C a všechny tři místnosti se dají komfortně vytopit.

Pokud máte k mojí soustavě nějaké rady nebo připomínky, rád se nechám poučit.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací