A zase do práce

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
26. 3. 2021
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Tak sníh slezl, teplo umožňuje práci venku, tak se s plnou vervou pouštíme do práce.

Jo je tu

Tak je to tu, ano, astronomické i kalendářní jaro tu ještě není, ale pro mě jaro už začalo s prvními teplými dny, kdy se dá dělat na stavbě. I během zimního období jsem nezahálel a vyjednával jsem si cenu pro stavební materiál. V únoru počasí dovolilo práci na dvoře. A tak jsme s tátou zase začali kopat výkop pro inženýrské sítě. Vykopali jsme cca 4-5 m a co se nestalo, zasněžilo, a to docela velikou vrstvou sněhu. Tak jsme počkali do konce února, kdy roztála i tato nová nadílka sněhu (ne vše, ale to co jsme potřebovali). Pokračovali jsme s kopáním přes celý dvůr, což je nějakých cca 27 m. Dalším krokem bylo projít pod zdí, která je vedle dvířek do ulice, to i přes prvotní obavy bylo celkem jednoduché. Dalším krokem bylo natáhnout hadice k vodovodu a tlakové kanalizaci. Což o to, natáhnout to šlo, ale hadice v chladném počasí moc přívětivé nebyly a stále se nám snažily stočit zpět, pomohlo až "zašlapání" do měkkého bahna na dně výkopu které se vytvořilo rychle díky vodě ve výkopu a zároveň jsme postupně zatěžovali hadice pomocí vyhrabaných kamenů. Následně jsme změřili a zapsali kolik bude potřeba KG110, jaká kolena a kolik, kolik odboček. dva dny na to jsem dojel koupit trubky (tedy, jen vyzvednout v tom COVID-19 období nelze nic kupovat přímo, ale jen vyzvednout objednané zboží), a pokračoval jsem pro objednanou lepenku a impregnaci. To byl pátek poslední únorový.

Víkend - jak jinak pracovní

Následující den, tj. v sobotu jsme s tátou sedli do Multikáry a vyrazili pro štěrk na zásyp drenážní hadice, výlet super, cesta trvala 1h, to víte, jet 9 km tam a 9 km zpátky v kopcovité krajině s 1,5 t štěrku na Multikáře, která není nejmladší, je náročné. Ale v 9:15 jsme byli zpět a začalo to. Pospojovali jsme KG110, která má sloužit pro odvod dešťové vody ze střechy, přepadu vody z jezírka a sběru povrchové vody při dešti ze dvora. Po dlouhých peripetiích a trochu hrubší síly se nám podařilo KGčka usadit. Následně se do výkopu uložila drenážní hadice a k ní i kopexka na elektriku a o kus vedle kopexka s telefonním a internetovým kabelem. Dalším krokem bylo zasypání pomocí štěrku, dále jsme přivezli multikáru hlíny a začali zase zasypávat výkop.

Po navezení trochu hlíny do výkopu jsem šel pokročit se základovou deskou. Musel jsem využít hezkého počasí a tak jsem šel rozebrat dřevěné krabičky okolo odpadu. V tuto chvíli se chci podělit s ostatními stavebníky o zkušenost, pokud budete vyrábět krabičky kolem odpadů jako já, nikdy, ale opravdu nikdy nepoužívejte šrouby na spojení. Mnohem lepší je použít skobičky nebo malé hřebíčky. Krabičky musí mít čisté rohy, pokud bude mít roh krabičky zuby, budete mít veliké problémy jí vydloubnout z betonu. A šrouby - tak to je na rozlámání a vydloubání "krabičky" třísku po třísce. Naštěstí jsem použil tenkou OSB desku a tak se dala loupat. Nejlépe šel odstranit miralon z odpadu ve zdi, kde nešla použít dřevěná krabička (na každé trubce bylo cca 2O vrstev miralonu).

Po rozebrání krabiček jsem odsekal výčnělky betonu a začal zametal desku. K tomu přišla manželka a já mohl předat smeták jí, já si vzal impregnaci a váleček. Pro impregnaci jsem použil DEKPRIMER, tato impregnace nesmí zmrznout a nástroje se musí před použitím namočit do vody. Toto jsem splnil a začal jsem natírat zametenou část desky. V této fázi pouze obvod. Prozatím se bude dávat lepenka pouze pod obvodové zdi. Potřebuji založit stavbu a začít stavět nosné zdi. Zbytek desky budu impregnovat později. Díky sluníčku impregnace schla velice dobře. Než jsem natřel celý obvod, již byl začátek na dotek suchý. Bohužel neděle večer mi ukončila mojí práci, za tmy a chladna se již moc dělat nedá.

Lepenka

Tak o víkendu jsem impregnoval a v pondělí k večeru mi došlo, že musím naimpregnovat i prostor pod vnitřní nosnou zdí, na což jsem o víkendu zapomněl. O víkendu jsem tedy rozebíral jen krabičky pod obvodovou zdí a v pondělí jsem musel rozebrat i krabičky pod vnitřní nosnou zdí, respektive krabičky v okolí této zdi. V úterý jsem tedy hned po práci šel zamést tento prostor a naimpregnovat (bál jsem se, že přijede U.R.N.A. a zatknou mě za opuštění domu a pobyt venku bez roušky :-D nu dobrá, to byla sranda a ta musí být). Po naimpregnování prostoru pod vnitřní zdí jsem vzal lepenku a začal tou jednodušší zdí, nejdelší a bez odpadu. Na délku této zdi padly skoro dvě role lepenky. Pokračoval jsem druhou dlouhou zdí. Bohužel vzhledem k tomu, že zde již jsou prostupy kanalizace a infrastruktury vyvedeny "do zdi", bylo pokládání lepenky provedeno k prvnímu prostupu, pro který jsem v lepence vyřízl otvor. A kvůli velice pozdní denní době a padající mlze jsem byl nucen práce přerušit. Pokračovat budu buď druhý den, nebo při první příležitosti. Nevěřil jsem tomu, že nahřát a přilepit lepenku může být tak časově náročné, ale bohužel to jde pomaleji. Lepenku máme položenou. V místě zdi ve dvou vrstvách. Toto mi doporučil kamarád, který se dříve zabýval stavbou. Odůvodnil to tím, že v případě náhodného pádu zdící kostky se může lepenka protrhnout a v pokud budou dvě vrstvy je menší šance, že se lepenka poškodí až na beton desky.

Reklama

Pokrok

Po natažení infrastruktury měli moji rodiče dovolenou, museli si vybrat týden volna. A tak kvůli nemožnosti někam cestovat, začali zasypávat a zakrývat vše, co jsme předtím vykopali a natáhli. Díky tomu se podařilo dokončit dvůr a již vypadá zase normálně a né jako tankodrom. V týdnu, kdy rodiče zakrývali výkop na dvoře, jsem objednal závoz první části Ytongu, ale to zase příště.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama