Střecha

Autor: Pat a Mat (8 příspěvků)
27. 2. 2021
0 komentářů
Střecha
Příspěvek stavebníka
Po dvou měsících se konečně dokončila další část domu a to střecha...

Výběr zhotovitele

První co vás asi jako každého čeká je vybrat zhotovitele střechy, pokud si tedy na to netroufáte sami. V mém případě jsem na to pomyslel asi na vteřinu a pak tu myšlenku radši rychle vypustil z hlavy. Pokud jste se tedy nakonec rozhodli, že to necháte někoho postavit a pro jednou se taky budete kochat, jak na domě maká někdo jiný než vy, tak čtěte dál.

Teď jsou v zásadě dvě možnosti. První je nechat si střechu udělat tzv. na klíč, tj. jedna firma co udělá vše, nebo náročnější varianta sehnat si tesaře, pokrývače a klempíře. Já jednoznačně hned od začátku šel po jedné firmě, co udělá vše. V druhé možnosti osobně nevidím žádnou výhodu ač nemám tedy cenové srovnání jednotlivých profesí. Ale jedna firma nese záruku a zodpovědnost za celé dílo a určitě se vám nestane, že přijde pokrývač a bude nadávat na partu tesařů, jak je to špatně provedeno a že nezačne pokrývat dokud to neopraví. A hned je velký problém na světě. Ale pokud máte známého třeba tesaře, který vám udělá krov za dobré peníze a na zbytek někoho seženete, tak za mě bych do toho asi šel.

Zašel jsem na poptávkový server a zadal poptávku. Během dalšího dne mi přišlo potvrzení, že poptávka byla rozeslána asi 500 firmám po celé republice a tak čekám na velký příliv nabídek. Jenže firmy v této zemi asi prací nestrádají, tak se ozvali pouze tři. Osobně jsem byl z nabídek mírně rozčarovaný, protože i přes to, že firmy měli dokumentaci ke střeše, spoustu věcí opomněli a do nabídky nedali. Celé to budí dojmem, že to buď počítá člověk co o tom nemá moc šajnu nebo to rychle spočítali, aby dali nohu mezi dveře a pak, když bude zájem, tak se na to podrobně podíváme. Spokojen sem moc nebyl, nakonec jsme ještě oslovili pár firem co jsme našli na internetu poblíž a na doporučení našeho stavbyvedoucího. Tam jsme se setkali s úspěchem a nakonec vybrali firmu. Vyhrálo hlavně asi doporučení i když firma nebyla nejlevnější.

Krov

Dům má dvě sedlové střechy o sklonu 20°. Aby byla spodní střecha finálně dokončena včetně oplechování, bylo potřeba dům částečně zateplit v místech napojení spodní střechy k domu a hodit aspoň základně do lepidla. Mezeru 12 cm mezi domem a střechou jsem opravdu nechtěl. Ne že by to nešlo, ale bylo by to celkově problematické. Naštěstí v prosinci ještě přálo počasí, bylo teplo a poměrně slušné počasí, takže za tři dny hotovo. Po 14ti denním zpoždění firma nakonec dorazila a dala se do práce. Byl problém sehnat dřevo na krov, asi z důvodu řádícího Covidu. Vedle domu si jednotlivé prvky připravili a napenetrovali a dali se do stavby spodního krovu. Na vrchní krov se musel pozvat jeřáb. Prvky jsou o poznání těžší a větší než na spodním krovu a otvorem ve stropě by se tam těžko tahaly. Počasí se začalo zhoršovat, začalo sněžit a znatelně přituhovat. Krov se stihl ještě sestavit až na menší nedodělky, ale práce se zastavili z důvodu nízkých teplot. Ty vydržely cca týden, takže jsme nabrali další zpoždění.

Střecha
Reklama

Laťování, oplechování, hydroizolace

Konečně se umoudřilo počasí a mohlo se pokračovat. Parta řemeslníků pochopila, že jim časově teče do bot a tak přepli na Turbo. Dokončili nedodělky krovu a dali se do pokládky folie, kterou máme lepenou ve spojích, dnes už asi standard, lepší izolace ve spojích a proti povětrnostním podmínkám. Kontralatě se podlepovali páskou nebo PUR pěnou a nakonec vodorovné laťování s háky a oplechování. Už jsme se nemohli dočkat pokládky tašek.

Střecha

Pokrývání a okapy

V poslední etapě konečně dorazily na stavbu tašky. Tašku jsme vybrali Bramac Rubín 9 Engoba Antracit. Vybrali jsme ji hlavně proto, že se nám líbila a měla bezpečný sklon 16°, takže není potřeba dělat bednění krovu, čím jsme ušetřili desetitisíce korun. Větší rozměr (rychlejší pokládka) a nižší hmotnost je už jen takový bonbonek. Za dva dny pokryto, třetí den osazovali svody a pár žlabů. Ty zatím svedu dál od domu než je napojím časem na gajgry.

Reklama
Střecha

Závěrem

I přes 10ti denní zpoždění oproti plánu jsme s dílem opravdu spokojeni. Po celou dobu stavby máme stavbyvedoucího a současně i v roli stavebního dozoru, který ani při stavbě střechy nechyběl. A opět se mi potvrdilo, že takového člověka je dobré mít na stavbě. Řešily se detaily a dbal na jejich odstranění. Dle mého názoru by i bez něho bylo dílo dobře provedeno, ale určitě ne s takovou pečlivostí a kvalitou. Takže za mě se vyplatí takového odborníka i za cenu několika tisíc na stavbě mít. Člověk to většinou staví jednou za život.

Teď už jen doufat, že střecha bude dobře a dlouho sloužit. Docela se těším na první déšť :)

Brzy dorazí další parta, a to s okny a dveřmi, čemuž budu věnovat další článek naší stavby ,,svépomocí".

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Stavební dozor
10 740 Kč
Střecha
558 660 Kč
Celkem569 400 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pat a Mat
Pat a Mat (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací