Terénní úpravy

Autor: Dva_na_stavbě (3 příspěvky)
Kategorie: Zahrada
25. 2. 2021
0 komentářů
Terénní úpravy
Příspěvek stavebníka
Vzhledem k aktuální zimě, která je po dlouhých letech zase opravdovou zimou, se nám už trochu zastesklo po sluníčku, teplu, opalovačce, letních grilovačkách a pěkně orosenému pivu.

Co tedy s tím?

Aby bylo možné uvedené činnosti provozovat, tak je na to potřeba alespoň trochu toho místa a s tím jsme my, měli trochu problém. Takže jsme si ten prostor museli prostě vytvořit. Úkol zněl jasně, udělat místo a utratit co nejmíň peněz.

Abychom to trochu přiblížili, jedná se o pozemek s chatou v mírně svažitém terénu. Chata z exteriéru již prošla rekonstrukcí a dostala nový kabát v podobě trojskel, zateplení a nové fasády. Všechno samozřejmě svépomocí. Zahrada však zůstala přeplácaná různými druhy květin, keřů, stromů, jezírek a bohužel i soch :D, které Vám z důvodu zachování Vašeho duševního zdraví na fotkách raději neukážeme (při pozorném hledání, ale určitě nějakou najdete). A kdo je má doma, tak u Vás jsou ty sochy určitě pěkný.

Na části, kterou jsme si vybrali k první fázi terénních úprav, bylo jezírko se skalkou, krb, pás vzrostlých růží kolem chodníku (ty lemují celý chodník a více nepraktičtější věc by na zahradě už jen těžko pohledal) a asi milion keřů azalek.

Terénní úpravy

Prvně jsme důkladně „debordelizovali“ naší budoucí oázu klidu, protože, aby Vám na jaře v novém pažitu začal rašit netřesk, tak to teda fakt nechcete. Všechny květiny, cibulky a azalky jsme naskládali do přepravek a převezli do nedaleké mateřské školy, kde z nich děti mají jistě radost. Vykopali jsme jezírko a stávající kameny a kamínky v rámci posilování jsme nachystali na pozdější čištění. Výsledkem této činnosti byla hromada bahna, mezi kterou občas zůstal stromek, který jsme se rozhodli ušetřit.

Následovala úprava elektřiny tak, aby bylo možné zásuvky bezpečně použít u grilu, což je pohodlnější i pro sekání zahrady a náklady jsou téměř zanedbatelné. Abychom ze svažitého terénu vytvořili dvě roviny, rozhodli jsme se použít ztracené bednění, tzv. ztracenky (v našem týmu nazývané též schovanky), které jsme osadili také místo původních rozbitých obrub u chodníku. Plochu rozměřili, natáhli provázky, lože pod ztracenky vysypali štěrkem a založili první šár ztraceného bednění, jako výztuž jsme použili nařezané kari sítě, které jsme měli na zahradě, druhý šár bednění a vše jsme zabetonovali. Abychom rozdělení ploch udělali trochu zajímavější, rozhodli jsme se použít také svahové betonové tvarovky a ze stávajících kamenů udělat takovou malou rovnaninu.

Potom už přišlo na řadu nekonečné házení lopatou (někdy i s lopatou), hrabání, hrabání a hrabání. Jelikož se nám to zdálo málo, rozhodli jsme se pro částečnou úpravu chodníku, protože když už se to dělá, tak pořádně, že jo...takže rozebrat starý chodník, který vypadal, že se rozpadne sám, ale držel jak helvétská víra, osadit zámkovou dlažbu a zatancovat si se smetákem s křemičitým pískem.

Závěr patřil mistrům v podání travního semene pro fotbalová hřiště a terasovým prknům z exotického dřeva (protože celá úprava nestála skoro nic, tady jsme se rozhodli nešetřit a hlavně se jednalo jen o tři desky :D).

Reklama
Terénní úpravy

Dovolujeme si uvést, že žádná rostlina nepřišla k úhoně, všechny byly s láskou vykopány a udány jinam. Výsledek za pár korun posuďte sami...

Instagram: https://www.instagram.com/dvanastavbe/

Lukáš a Verča

 

Náklady

Název položkyCena
drobný materiál (písek, tráva, klempířský tmel, pivo, ...)
1 000 Kč
terasová prkna
1 800 Kč
zámková dlažba
2 640 Kč
svahové tvarovky
560 Kč
ztracené bednění
2 000 Kč
gelová spojka, vystrojení elektro skříně
800 Kč
Celkem8 800 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Dva_na_stavbě (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama