Monitorování radonu svépomocí

Autor: Tesla (1 příspěvek)
16. 2. 2021
0 komentářů
Monitorování radonu svépomocí
Komerční
Pravděpodobně víte, že radon je radioaktivní plyn, ale napadlo Vás, že se jedná o druhou nejčastější příčinu vzniku rakoviny plic (hned po kouření)?

Radon jako tichý nepřítel

Vězte, že rakovina plic je onemocnění s nejvyšší procentuální úmrtností. V České republice je téměř 700 obcí s vysokou pravděpodobností překročení bezpečné úrovně radonu v budovách.

Není nutné panikařit, ale základem je o radonu vědět – zaměřme se nyní na to, jak a kdy tento nebezpečný plyn monitorovat.

Monitorování radonu svépomocí

Způsoby monitorování

O měření radonu v půdě a určení radonového indexu se toho napsalo již dostatek i z důvodu, že se jedná o nedílnou součást projektové dokumentace. Málokdo ovšem dělá to nejdůležitější - ověření koncentrace radonu po kolaudaci stavby, a především po několika letech bydlení či používání. Přitom je to jediná možnost zjištění, zda protiradonová opatření fungují, a zda doma i s celou rodinou nedýcháte radioaktivní radon! Řešení je dnes přitom jednodušší, než byste čekali.

TESLA Hloubětín je svým radonovým programem známá. V rámci svého portfolia senzorů, jako jsou například záplavová, kouřová či pohybová čidla, produkuje také bezdrátovou radonovou sondu, která je pro koncového uživatele velmi snadná na použití. Spojení bezdrátové technologie a radonové sondy umožňuje rychlé a online monitorování koncentrace radonu v budovách svépomocí.

Jak na to

V praxi to znamená, že si na týden pronajmete radonovou sondu o velikosti malé termosky. Tu během minuty vybalíte a zapnete (video návod ZDE) a po první hodině již ve webové aplikaci uvidíte první výsledky měření. Takto si snadno postupně proměříte celý dům a zjistíte, jaký vliv má na koncentraci radonu v domě větrání, zapnutí a vypnutí rekuperace, nebo například zavření dveří od sklepa do společné chodby. A to je celá věda. Nebuďte k radonu neteční.

Více o možnostech této a podobných technologií naleznete na našich stránkách a více o možnostech pronájmu sondy ZDE.

Autor článku: Petr Petz

Monitorování radonu svépomocí
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací