Informace před stavbou

Autor: Maul (1 příspěvek)
11. 2. 2021
2 komentáře
Informace před stavbou
Příspěvek stavebníka
Co mě zajímalo, než jsem se vůbec rozhodl stavět svépomocí

Úvod

Zdravím. O stavbách domů už se tu dá najít spoustu informací a většinou dostačujících. S čím jsem měl ale problém, bylo získávání základních informací před stavbou, a proto bych tu uvedl nějaké info, které by mohlo někomu pomoci při rozmýšlení. Pro někoho to budou možná zbytečné informace, ale kdo nemá nic společného se stavebnictvím, může mu to pomoci.

Info pro začátek:

Dům už stojí, do obyvatelné podoby to trvalo od kopnutí 14 měsíců i přes zlomený kotník. Začátek stavby byl červenec 2019, místo: Plzeň. Bylo mi čerstvě 28, do té doby jsem bydlel vždy v bytě, jsem IT specialista a se stavbou jsem neměl žádné zkušenosti ani blízké příbuzenstvo.

Nakonec se nalezl známý, který se uvolil dělat stavební dozor a on sám řekl, že stavebnictví není nic těžkého. Sám sebe bych ohodnotil jako celkem zručného (jako malý jsem si hrál v dílně s pilkou a dřevem a podobně), umím číst výkresy. Stavěli jsme hlavně odpoledne po práci (od 16h do 21-22h) a samozřejmě o víkendech, ve dvou s otcem (58 let) - borec.

Samozřejmě sem tam pomáhali i další rodinní příslušníci a kamarádi. V jednom by se to fakt nedalo. Hypoteční odhadce odhadl dům podle projektu na asi 5,5 mil. Hypoška na 2,8 + 0,4 na stavebku a něco se našetří během stavby, ale to většinou padne na takové ty nezapočítané výdaje, které necháte na nástrojích a dalších věcech po hobbymarketech.

Chtěl jsem nějaké blbosti jako zámek na čip a pin, trojvrstvá skla z německa, rekuperaci (150-200K), takže se ta cena trochu zvedla, ale teď mám tak přibližně dočerpáno a kromě domu mám už i stání pro auta, zámkovka (150K), plot, vjezdovou samonosnou bránu, terasu, vybavený vnitřek, rozestavěný bazén.

Nejvíc se dá ušetřit samozřejmě na hrubé stavbě a pak záleží, kde máte známé a jak moc dobří známí to jsou. Zjistil jsem, že známý přes známého je snad to nejhorší, protože on vám lepší cenu nedá (jste pro něj jen další kšeft) a když se vám něco nelíbí, tak je to takové ošemetné vzhledem k tomu známému. Střecha by se také dala udělat svépomocí - záleží na co vše si troufnete, ale nebojte se ničeho - já také nic z toho předtím nedělal a bylo kolem mě spoustu, opravdu spoustu pochybovačů a radilů (proč to děláš takhle, proč to neděláš takhle, udělej to spíš takhle...), ale pustil jsem se do toho po hlavě, nenechal jsem si do toho kecat a nelituju ničeho, co jsem udělal nebo jak jsem to udělal.

Samozřejmě nějaké drobnosti by jinak a líp udělat šly, ale to tak bývá, když něco děláte poprvé. Hodně večerů jsem strávil nad čtením postupů. Skoro bych řekl, že jsem během toho vystudoval stavárnu. :) Nejdřív mi v tomhle ohledu bylo pomáháno, později už jsem návody zkoumal sám a pomocníci jen čekali jako zombie na práci, kterou jim zadám. Být jen takový stavbyvedoucí a jen koordinovat lidi by šlo, ale když to chcete mít všechno hezky rovné, tak musíte nejvíc makat, a k tomu ještě vysvětlovat a koordinovat - to bylo občas obtížné.

Co jsem postavil sám:

Základová deska, svislé zdivo, strop, příčky (úspora nespočítána, ani jsem nepoptával), obklady a dlažby (úspora 50K za práci), rozvody vzduchotechniky (úspora 20K za práci), zateplovací vata v horním stropě (úspora nespočítána, ani jsem nepoptával), sádrokartonové stropy (úspora 50K+ za práci), vnitřní parapety (úspora nespočítána, ani jsem nepoptával), nivelační stěrka + vinyl (úspora 40K za práci), ČOV, nádrž na vodu, vodoměrná šachta (úspora nespočítána, ani jsem nepoptával), bílení (úspora nespočítána, ani jsem nepoptával), zámkovka (úspora 60K? za práci). - na to vše se dají celkem snadno najít návody nebo poradili prodejci.

Na co byly potřeba lidi:

Výkopové práce, pumpa na beton do základových pasů a strop, vazníky, střecha, okna + vchodové dveře, vodoinstalace (+ teplovodní vytápění, tepelné čerpadlo), elektroinstalace, schodiště, vnitřní omítky, betonování podlah, zateplení + fasáda, vnitřní dveře, kuchyně.

Informace o stavbě jsem tedy hltal hlavně z internetu a od koho se dalo. Pozemek, který jsem měl k dispozici, byl ve svahu (asi 10% sklon) a parcela je zahrada, takže se smí stavět jen "rekreační objekt", tudíž neexistují žádné dotace. Pro informace o velikosti stavby jsem musel kontaktovat místní stavební úřad (max. zastavěná plocha, tvar střechy, maximum podlaží apod.).

Projekt

Projekt jsem si nechal udělat individuální, protože buď jsem nebyl spokojen s hotovými návrhy domu a nebo s úpravami by to vyšlo na stejné peníze. Prvotní vizi jsem si vytvořil sám (to mě hodně bavilo) a po pár výměnách s projektantem jsme se shodli na finálním řešení. Měl jsem to i s papírováním. Sousedi dělali trochu problémy, ale i tak bylo za půl roku povoleno. Doporučuji přemýšlet tak, abyste měli co nejméně chodeb a podobných zbytečných prostorů.

Střecha - Vzhledem k tomu, že jsem měl nějaké omezení stavby ohledně velikosti a chtěl jsem úsporný dům (a nemám rád podkrovní), rozhodl jsem se pro dvoupatrový dům s valbovou střechou (musel jsem použít valbovou nebo sedlovou, jinak bych šel asi do rovné), která se mi líbí více. Má přesah (takže v létě, kdy je slunce vysoko, brání slunci svítit přímým svitem do oken a brání tak ohřevu; a při dešti se dá obejít dům víceméně v suchu). Jsem trochu blázen do sauny a tak jsem si ji chtěl udělat v domě (ano uvnitř, protože už je vlastně předehřátá a také vyjde levněji) - proto také dům bez podkroví, protože kvůli ní by se musel dělat vikýř. Jsem zastáncem toho názoru, že čím méně zásahů do střechy, tím méně problémů. Takže nemám ani střešní okna, ani vylézák, ani komín - topím pouze tepelným čerpadlem. Na střechu se dá vylézt po žebříku zvenku.

(Kamna - ano, myslel jsem na ně, protože v ČR je má snad každý, ale nakonec jsem se rozhodl je neudělat, ale nechal jsem si v rohu obýváku místo bez teplovodního vytápění, kdyby přece jenom přišla ta apokalypsa, abych si mohl kamna nainstalovat a komín by šel do boku a po fasádě nahoru. Takové ty věci, že někdo má rád plamen v krbu apod. - to už si musí každý rozhodnout sám. My se rozhodli ušetřit 100K a oželíme rozdělávání ohně 2x za rok.)

Tvar kvádru (9x11 m) - nejlepší pro ohřev v zimě - nevyhřejvají se žádné zbytečné chodby, zákruty, výklenky apod.

Balkón - Uvažoval jsem nad balkónem, ale mám zahradu, a kuchyni v přízemí, takže není problém se slunit na terase. Proč vlastně ten balkón dělat? Nejsem kuřák a snídani si taky neponesu zpět nahoru do ložnice. Vlastně mi ten balkón nedává žádný smysl (a navíc na něm vznikají tepelné mosty - to si vygooglujte).

Stavba

Před stavbou mě hodně zajímalo, co budu potřebovat za nástroje. Asi nejlépe se zeptat nějakého toho zedníka, ale bude to určitě vodováha (0,5m a 2m), stahovací lať, zednické lžíce (alespoň 2 nebo 3, vetší, menší), pásmo - železné! (nejdřív jsem koupil nějaké tkané nebo co, ale to jsem později zjistil, že se tak trochu natahuje a na těch 11ti metrech se může rozměr lišit o centimetry), zednický provázek, kýble na míchání malty, nějaké špachtle, vrtačka, aku šroubovák, kolečka, míchadlo, lopaty, rýče.

Vše se postaví podle projektové dokumentace. Nevím, jestli je někdo dělá mizerné a odfláknuté, ale podle té mojí šlo udělat téměř vše (i bez prováděcího projektu). Někdy je třeba si poradit (kovový překlad, věnec..), to jsem konzultoval s dozorem, ale mockrát to nebylo.

Pro základovou desku jsem využil samozřejmě Youtube, a pak nějaké PDF (myslím že Základová deska svépomoíi od Svépomocí.cz). Tam je víceméně vše, ale třeba na stavění zdiva už jsem nic dalšího nepotřeboval. Koho by zajímalo, zeptejte se..

Stavbu zdiva (u mě cihelného) uvádí výrobce (např. Porotherm) na svých stránkách. A i když je to jen několik stránek, opravdu na tom nic není. Důležité je mít hlavně rovně první řadu a rohy, které mi dělal zedník a další řady se jedou podle provázku.

Jak jste pochopili, chtěl jsem bydlet co nejdříve, a tak jsem na fasádu použil firmu (i když ta práce nevypadala úplně složitě, ale ve dvou bychom to dělali rok). Neměl jsem bohužel žádné známé, a tak jsem obepsal asi 20 firem v Plzni a okolí. Zjistil jsem, že na zateplení 18 cm s fasádou (i podbití fasádou) se nedá najít cena pod 300K (whaaat?!). To samé střecha - také jsem si myslel, jak to bude záležitost za 150K, nakonec se vyšplhala také okolo 300K.

Na instalatérech nebylo asi co vytknout - ti byli přes známého, práce odvedená dobře a cena také velice slušná, jen toho času měli málo. Šéf sice často brblal a věčně se mu něco nelíbilo, ale vždy se našlo řešení. Uznávám, výřezy obkladů mi moc nešly a nevěděl jsem, že můžu odšroubovat vývody vody, a tak tam byly některé díry větší - ale co, to je přece můj problém. Nakonec vidět nejsou, takže zas tak velké nebyly. Ale domluva s ním byla občas obtížná, nerad komunikoval.

Elektrikáři byli také pohodáři, práce odvedená dobře, jen mě chtěli obrat o prachy - ale tak nějak si teď řikám - kdo nechtěl?

Reklama

Shrnutí

Bude vás čekat spousta rozhodnutí (cihla/porobeton, polystyren/vata, tepelný výměník/tepelné čerpadlo/plynový kotel, teplovodní/elektrické vytápění - na to jsou tu jiné články a diskuze, ale víceméně jsou názory rozdělené tak 50 na 50) a spousta vybírání (např. instalatér chtěl, abych měl vybranou sanitární techniku už někdy v době hrubé stavby, aby podle toho dělal otvory do zdi).

Co bych příště udělal jinak:

Zpočátku jsem měl tendenci na všem šetřit, ale např. vodováhu se vážně vyplatí koupit dobrou (Stabila). Celou stavbu jsme odjeli s vrtačkou za 20€ z německa a to i míchání malty, lepidla atd. Myslím, že by se vyplatilo koupit za 1500,- ten míchač.

Co bylo na stavbě nejhorší:

SPOLUPRÁCE S LIDMI! Opravdu doufám, že už nebudu muset stavět nikdy další dům, protože stavba jako taková mě bavila od začátku do konce, ale jakmile došlo na práce, které jsem nebyl schopen si udělat sám, je to velká obtíž. Nejenom, že už snad nelze najít rozumnou cenu, ale člověk musí ty lidi pořád popohánět, pořád volat, pořád do nich rejt.... Prostě já jim chci nacpat ty deseti- až statisíce a oni to maj i tak na háku. Prostě STAVAŘI JSOU LAJDÁCI. Nemůžu si pomoct, ale opravdu tomu tak je v 95 %. Nebýt věčného čekání, kde měsíc neznamená nic, natož týden, byl by dům hotov za méně než rok. Dokonce se mě instalatér ptal, proč na to tak spěchám (a to šlo opravdu o věc na dva dny práce, kde jsem v srpnu vyřkl touhu mít to do konce září hotové).

No, někdo holt nechápe, že s víceméně pořád nástupním platem, nechci zbytečně platit nájem a ještě hypotéku. Dost často si také nepamatují, na čem jste se dohodli. Ideálně i když se domluvíte po telefonu, tak si to potvrďte ještě přes e-mail a do co největšího detailu, ať to máte černé na bílém.

A hlavně KAŽDEJ VÁS CHCE VOJEBAT - fakt si dejte pozor a pečlivě pročítejte vše, co vám kdo spočítá. Pokud možno zkontrolujte nacenění ještě před kývnutím, abyste pak nepřišli např. na to, že v ceně střechy nebyly okapy, že v ceně fasády nejsou parapety, že elektrikář použil na kabely ceny s DPH a na konci vám k tomu celému připočetl DPH apod.

Taky bacha na palety, jsou to žiďáci! - bude jich hodně a musí se vrátit do nějakého času od dovezení (3-6 měsíců). To si ohlídejte, protože i tak vám strhnout prachy za opotřebení (jakousi amortizaci) a když to nestihnete vrátit do stavebnin, tak už se snad ani nevyplatí to vracet - výkup je opravdu směšný, ale možná také záleží na lokalitě. Já něco vrátil a něco mi zbylo, z toho udělám venkovní sezení, možná nějakou skrýš pro děti, jestli je někdy budu mít. :)

To je moje prvotní shrnutí poznatků ze stavby pro úplné začátečníky. Když mě ještě něco napadne, tak doplním. Fotky si ještě rozmyslím, protože přece jenom chci trochu soukromí, ale na přání bych možná něco zaslal. Také bych rád uvedl, že mám něco nazvedaného železa v posilovně a při stavbě se to nemálo hodilo, když mi prošla rukou každá cihla na domě (hlavně bicepsy a záda).

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama