Projekt a přípravy na povolení

Autor: Burianovi (5 příspěvků)
18. 2. 2021
0 komentářů
Projekt a přípravy na povolení
Příspěvek stavebníka
Když máte pozemek a téměř ucelenou vizi co chcete, tak pořád ještě není vyhráno. Najít dobrého projektanta, který bude mít čas je celkem umění.

Hledání projektanta

Když jsem měl hotový svůj návrh stavby, oslovil jsem pár kamarádů, kteří se projektováním živí, avšak u většiny byl problém buď čas, nebo neznalost problematiky dřevostaveb (např. mohli jsme mít projekt zdarma od příbuzného, který mě ale celou dobu od dřevostavby odrazoval, ale spíš proto, že ji nikdy nedělal).

Nakonec jsem z několika zdrojů dostal doporučení na architekta z nedaleké vsi, se kterým jsem si domluvil v lednu 2020 schůzku, na které jsem přednesl svou představu. Po konzultaci, kdy jsme se názorově dost sešli, jsem byl rozhodnut, že budu chtít projekt od něj.

Na základě zájmu mi vypracoval cenovou nabídku a časový harmonogram, který počítal s realizací prováděcí PD za cca 100 tis. Kč do srpna 2020. Plánoval jsem tedy na podzim stihnout alespoň základovou desku, ale nebránil jsem se ani hrubé stavbě, pokud by úřady a počasí přáli.

Na základě požadavku projektanta jsem ještě potřeboval ještě zajisti měření radonu a výškopis pozemku - zde díky dobrým vztahům s budoucími sousedy jsme poptali vše společně a nějakou korunu za cestovné ušetřili.

Nabídka vs. realita

S projektantem jsme se během jara párkrát potkali a ujasnili si podrobnosti projektu, především technologie a konstrukční prvky, na základě kterých měl vypracovat studii a rozpočet stavby (kterou jsem potřeboval pro banku kvůli hypotéce). Zde už se realizace začínala malinko opožďovat a to o 2 měsíce na studii, která měly zabrat 2 dny. Nakonec jsem studii tedy dostal v květnu a mohl řešit hypotéku. Stále jsem však věřil v PD během srpna - chyba lávky.

Projektant měl spoustu práce na jiném mnohem větším projektu, a tak jsme se nakonec domluvili na konci srpna, že nejpozději v říjnu PD bude avšak v úrovni pro povolení, nikoli prováděcí (nakonec to ničemu nevadilo kvůli průtahům s kolaudací sítí a komunikace, která se protáhla do konce roku, a tedy stejně bych se stavbou nemohl začít, protože bych nedostal povolení).

V říjnu jsem opět začal projektanta uhánět o PD, a tak jsme si do ledna 2021 vyměňovali emaily, až jsem 1. 2. 2021 (po roce) dostal PD pro dotčené orgány státní správy. Abych pravdu řekl, kdybych si tu nepřečetl mnohem horší příběhy a můj projektant nebyl vážně profík, asi už bych s ním nespolupracoval.

Vyjádření příslušných úřadů

Vzhledem k tomu, že jsem v jednání s úřady opravdu machr :), rozhodl jsem se ušetřit cca 10 tis. za to, aby za mě projektant obíhal úřady a myslím si, že jsem se rozhodl dobře. Jako člověk z 21. století jsem se snažil vše vyřešit tak, abych nikam nemusel a nejlépe nemusel ani nic tisknout. A hle jde to a celkem bez problémů (když pominu některé úřady, ke kterým ještě asi internet nedorazil).

Prvním krokem byla návštěva webu http://vyjadreni.kr-vysocina.cz/, přes který jsem díky vyplnění jednoho formuláře odeslal žádost o vyjádření na 11 provozovatelů technické infrastruktury, kteří mi většinou obratem poslali vyjádření (nejpomalejší bylo ministerstvo obrany, které ještě ke všemu poslalo vyjádření dopisem a jediné, za co jsem musel platit, byly české radiokomunikace za 198,-). Pak však přišla povinnost žádat o vyjádření orgány státní správy.

Založil jsem si tedy datovou schránku (cca 5min na poště), postahoval z webů úřadů potřebné formuláře (to trvalo několik hodin - úřady mají formuláře většinou velmi dobře ukryté:)), vše vyplnil a rozeslal (cca 2 hodiny).

V současné době čekám na vyjádření úřadů viz obrázek (zelené mám, žluté jsou rozeslané), dolaďuji s projektantem dokumentaci pro provedení stavby a nemůžu se dočkat, až budeme moci "kopnout".

Reklama

Pokud si chcete vyjádření DOSS (dotčené orgány státní zprávy) zajistit svépomocí, určitě doporučuji založení datové schránky - nic to nestojí a ušetří dost cest, papírů a nákladů s tím spojených.

Projekt a přípravy na povolení

Náklady

Název položkyCena
Zaměření pozemku
1 850 Kč
Měření radonu
1 680 Kč
vyjádření radiokomunikace
198 Kč
Celkem3 728 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Burianovi (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací