Silové a datové rozvody – souběh kabeláže

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
9. 1. 2021
0 komentářů
Redakční článek
Tentokrát jsme si popovídali s odborníkem o kabeláži.

Svépomocí:

V novostavbách je obvyklé, že se elektrické kabely pokládají na hydroizolaci, tedy přímo na hrubou podlahu nebo do podhledu. Také vídám, že silové kabely, tedy kabely na 230 V, nejsou nijak chráněné. Je to správný postup?

Odborník:

Obecně můžeme říct, že to lze považovat za běžnou praxi na českých stavbách.

Pokud se jedná o podhledy, rastry podhledů mohou být docela ostré, takže já osobně se je vždy snažím ukládat do chrániček Není totiž nic horšího než je následně opravovat, až je stavba hotová.

Pokud se jedná o kabely v podlaze, samozřejmě by to mělo být nějakým způsobem řešeno alespoň částečnou mechanickou ochranou. V praxi jsme se vždy snažili tvořit menší svazky kabelů, aby se navzájem nadměrně nezahřívaly, a následně jsme je ukládali do větších chrániček na základě výšky podlahy, která nám to umožňovala.

Toto všechno by mělo být specifikováno v prováděcím projektu a montážník by měl mít odbornou způsobilost dle vyhlášky 50.

Silové a datové rozvody – souběh kabeláže
Reklama

Svépomocí:

Současně je ovšem v domě nutné udělat také datové rozvody, tzn. UTP kabely, kabely pro televize – koaxiální kabely a případně kabely třeba pro kamery nebo zabezpečovací systém. Je třeba tyto kabely chránit?

Odborník:

Z praxe i dle normových požadavků bychom datové kabely měli vždy chránit. A to ať už proti mechanickému poškození nebo jiným vnějším vlivům.

Pokud se jedná o povrchovou instalaci, ukládáme je do kabelových žlabů, lišt a podobně. Jedná-li se o instalaci pod povrchem, měli bychom datové kabely vždy ukládat do ohebných chrániček neboli husích krků.

Silové a datové rozvody – souběh kabeláže
Reklama

Svépomocí:

Když jsme před lety publikovali video o datových a silových rozvodech, snesla se na nás obrovská vlna kritiky a negativních komentářů s tím, jaké všechny možné chyby jsme udělali. Jedna z těch často jmenovaných zmiňovala, že jsme právě v některých místech vedli silové a datové kabely souběžně. Je to opravdu tak zásadní chyba?

Odborník:

Obecně bych rozhodně souběhy mezi datovými a silovými kabely nedoporučoval. Nicméně praxe na stavbách ukazuje něco jiného a ne vždy je to možné. Dostatečná vzdálenost mezi silovými a datovými kabely by měla být vždy vypočtena v projektové dokumentaci. Pokud není možné se těmto souběhům vyhnout, můžeme instalovat stíněnou kabeláž, která musí mít řádné uzemnění.

Pokud hovoříme o stíněné kabeláži, není to jen o kabelech, je to také o dalším příslušenství, které musíte nakoupit ve stíněné variantě. Ať už jsou to Keystone, což je v podstatě datová zásuvka, nebo Patch panely či další příslušenství.

Silové a datové rozvody – souběh kabeláže
Reklama

Svépomocí:

Jsou tedy určité typy UTP panelů, kterým by případný souběh se silovými kabely problém nedělal? Jak je poznám při nákupu?

Odborník:

Poznáme je dle označení, kdy klasický nestíněný kabel se nazývá UTP. Stíněné kabely se značí FTP, STP nebo SSTP, kde už jsou stíněny jednotlivé páry a celý kabel.

Datové kabely se dále dělí dle typu izolace na ty, které jsou vhodné pro konkrétní prostředí. Máme klasické, pod omítku, do chráničky, UV odolné a nízkodýmavé (například do chráněných únikových cest, kde to požaduje legislativa).

Dále je dělíme také podle kategorií. Kategorie CAT6 a CAT5E používáme do běžné zástavby a CAT6A až CAT8 používáme v náročnějších instalacích, kde jsou kladeny větší požadavky na datovou síť.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama