Zahradní posezení aneb letní sídlo :)

Autor: kvapec (5 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
28. 12. 2020
7 komentářů
Zahradní posezení aneb letní sídlo :)
Příspěvek stavebníka
Stavba zahradního posezení s letní kuchyní. Jen tak trochu naopak. 1. díl.

Začínáme.

Ahoj stavebníci, již delší dobu sleduji tento web a mám ho moc rád.

Jelikož, tu nejsou skoro žádné příspěvky ohledně zahrady či posezení, dovolím si vložit svůj příspěvek.

Na první dobrou upozorním, nejsem zrovna češtin a dá se předpokládat, že to v textu půjde poznat :).

Celé posezení jsem stavěl cca rok a půl (2019 - 2020), jak se dařilo časově a finančně. Byla to moje první větší akce a spousta věcí mi trvala déle, než je asi obvyklé. Posezení jsem dělal takřka sám, jen na krov + plech byli pomocníci.

Koncepčně je to řešeno jako obdélník cca 7,5 na 5,5 s vybavením - udírna, gril, pec na pizzu a pracovní deska s dřezem.

Bouráme, uklízíme

Pro posezení bylo vybráno místo po starém přístřešku pro slepice a králíky. Prvním úkolem bylo zbourat starou stěnu, která mi úplně nevyhovovala. Nu nic, dva dny práce a byly na světě dvě vlečky suti a pár palet starých cihel. Sranda byla s podpíráním současné střechy, ale chtěl jsem si jí nechat, aby mi nepršelo na stavbu století :)

T

Reklama

Kopeme, betonujeme

Po odvezení suti se pozval bagr na vykopání základu pod nově vznikající stěnu a budoucí kuchyň.

Díra to byla tedy nečekaná, další vlečka suti a hromada kamení. Kamení se ponechalo a použilo do nového základu.

První den jsem si nachystal bednění a pak cca tři dny po odpoledni betonoval. Parádní akce 8 m3 jako malina.

Stavíme novou stěnu

Po vytvrdnutí základu jsem se pustil do izolace a stavby nové stěny.

Stěna je ze ztraceného bednění 20cm. Jen podotknu - současná střecha je v podstatě jen položená a kurtnama stažená k novému základu. Co čert nechtěl, přišla bouřka, tak jsem v noci honem honem sháněl další kurtny a střechu zajišťoval, aby vydržela. Naštěstí se to podařilo a můžeme pokračovat bez ztráty kytičky :). Jediné, možná zajímavé na této části, do ZB jsem si rovnou zabetonoval krabičky na vypínače, zásuvky a v chráničkách natahal potřebné kabely.

Reklama

Stavba udírny

Začal podzim a já si dal za cíl, že letos si udělám první domácí uzené. Nu což, jdeme na to. Bohužel musím přiznat, že jsem to nestihl, počasí bylo vrtkavé, a tak se maso nenaložilo. Ale jelikož se nakonec zadařilo se stavbou, udělali se alespoň klobásky.

Nakoupit spárovací maltu, nachystat pěkné cihly, šamotové cihly, šamotovou maltu a jde se na to.

Šamotové cihly jsem sehnal přes inzerát za 3 Kč kus, byly starší z bouračky, ale na to se historie neptá :). Udírna je dvouplášťová. Venkovní plášť je ze starých cihel, vnitřek je ze šamotu. Je to asi zbytečné, ale musím podotknout, že udírna pěkně drží teplotu.

Než jsem chytl trochu grif, byla to docela piplačka, ale postupem času to šlo lépe a lépe.

Vnitřní prostor udírny je cca 80x80 cm . Délka kouřovodu je cca 1 m, kdybych stavěl znovu, udělal bych delší.

Strop udírny jsem podbednil a vybetonoval, do betonu jsem vložil 150 rouru s klapkou na komín. Dveře mi svařil kamarád, pro lepší izolaci jsem je vybednil dřevem.

Postupně podzim začal tlačit na pilu, tak jsem stavbu na noc zakrýval dekou a někdy dával i svíčky. Konečný stav udírny byl dokončen na začátku prosince 2019.

První uzení ukázalo první mouchy - kratší topeniště, nedořešený rozvod kouře do udírny, no jo no, nic není na poprvé 100%. Drobné upravení rozvodu kouře za pomoci šamotových cihel a perforovaného plechu a už to docela ujde.

Reklama

Betonová podlaha

Zima utekla jako voda, přišlo jaro a s ním i nový elán do stavby. První pořádnou akcí byla betonová mazanina v celém posezení, již dopředu jsem věděl že finální podlaha bude z dlažby. Při betonování se s tím počítalo a u okrajových patníků se nechal cca 1 cm schodek. Spád jsem zvolil cca 1 cm na metr, aby tam nestála napršená voda (je to málo, na jednom místě se malá louže objevuje).

Stavba kuchyně

Po vytvrdnutí betonové podlahy přišla řada na stavbu zbytku letní kuchyně. Jelikož, ne vše, se podaří na poprvé, bylo nutné rozebrat část již vyzděnou z podzimu. Následovalo kompletní založení první řady a už to jelo. Cihla k cihle a po dvou dnech už byl vidět kus práce. V prostřední části, kde je gril, je vynechána cihla pro přisávání vzduchu do ohniště. Pod budoucím dřezem vznikly dvě samostatné skříňky. V tomto prostoru je elektrorozvaděč + vyvedení vody.

Jako překlady používám T profil a do cihel flexou vyřežu potřebnou drážku, aby pěkně zapadly a nic nebylo vidět. Jelikož každá cihla je originál, zdil jsem stylem kraj - kraj a mezi ně ukládat do AL latě. Po vyzdění přední pohledové části přišla na řadu zadní stěna. Toto zdění šlo daleko rychleji, zde nezaleží na tom, jak to vypadá. Prostor, co vznikl po vyzdění, jsem vyplnil různou stavební sutí. Po tomto kroku přišlo na řadu bednění grilu a nakonec kompletní vybetonování jak grilu, tak zbytku kuchyně.

Pec na pizzu

Asi se budete divit na co pec na pizzu. Berte to tak, že to byl můj sen a sny se mají přeci plnit.

Na internetu jsem si načetl potřebné, co je ke stavbě potřeba (toto studium proběhlo v době tvoření základových pasů).

Jednoduché pravidlo pro dobrý tah - vstup do pece musí být o 1/3 nižší, než je samotná pec.

Průměr pece je 1 metr, výška pece tedy 50 cm a vstup 35 cm. Na zdění byly použity stejné šamotové cihly, jako na stavbu udírny. Jen na vstup jsem koupil nové, aby to bylo pěkné.

Samotné zdění pece.

Na betonovou desku jsem nalepil šamotové cihly jako podlahu budoucí pece. Na tuto podlahu jsem nakreslil kružnici a začal postupně lepit jednu šamotovou cihlu za druhou. Po ukončení první řady jsem přemýšlel, jak dále pokračovat, aby vznikla pěkná kopule, řešení bylo nakonec velmi jednoduché. Z polystyrenu se udělalo kopyto a za jeho pomoci jsem vytvořil pěknou kopuly. Vstup do pece se nesl v podobném duchu jen tvar kopyta byl jiný. Takto jsem vyzdil celý hrubý tvar nové pece. Následně jsem to poprvé na omítal. Na omítku přišla vrstva izolace a znovu omítka.

Za vstupní klenbou je cca o dva centimetry ponechán otvor pro budoucí komín. Tento systém opravdu skvěle funguje a pec dokonale táhne.

Nakonec se pec obezdila, aby pěkně zapadla do celé kuchyně.

Komíny

Komíny jsem si nechal vyrobit od jednoho šikovného zámečníka. Musím říci, parádní práce.

Zahradní posezení aneb letní sídlo :)Zahradní posezení aneb letní sídlo :)

Líbí?

Stavebníci, pokud Vás můj článek neurazil a bude chuť, v druhém díle popíšu stavbu střechy, dlažbu, výrobu posezení, a opláštění stěny.

Mějte se a stavbě zdar! Kvapec

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
kvapec (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací