Reálnost položkového rozpočtu

Autor: Beban (1 příspěvek)
Kategorie: Financování
17. 11. 2020
6 komentářů
Reálnost položkového rozpočtu
Dotaz
Je položkový rozpočet reálný, nebo se oproti němu dá zajímavá částka ušetřit?

Zdravím, rád bych se prosím zeptal, jak moc odpovídá realitě položkový rozpočet sestavený rozpočtářem podle těch jejich tabulek (asi ÚRS).

Chápu, že to bude silně individuální, ale předpokládejme, že si to budu hlídat, budu se snažit nakupovat materiál za co nejlepších podmínek atd.

Proč se ptám: Vrchní stavbu budu stavět svépomocí / s meloucháři, ale suterén je obrovský betonový monoblok, který chci celý zadat firmě. Asi si dovedu z položkového rozpočtu s nějakou rozumnou přesností vyzobat položky související jen se suterénem, ale kvůli jednání o ceně s dodavatelem bych potřeboval vědět, o kolik můžu jít pod položkový rozpočet, abych nepožadoval nereálnou cenu.

V minulosti jsem se ochomýtl kolem stavby, kde byl položkový rozpočet přestřelený o 20-30 %. Díky!

RD BŘÍZKY21. 11. 2020 21:38:40

Ono to není o tom, že je "přestřelený". Položkový rozpočet se dělá s využitím ceníkových cen, které reflektují aktuální vývoj ve stavebnictví. Je to nějaká střední hodnota, až nabídky dodavatelů ukážou, jak je na tom realita. Může se to běžně lišit o +-15 %. 30% už je dost, ale rozpočet předpokládá, že si dům člověk nechá postavit, takže pokud tam pracovali svépomocí nebo dodavatelsky, šikovně nakupovali materiál a vybírali ceny, tak je to klidně možné. Rozpočet slouží na prvním místě jako výkaz výměr a soupis prací pro výběr dodavatele, nákup materiálu a podobně. Na druhém místě jako předpoklad ceny, aby si člověk udělal představu a věděl, kolik si říci v bance. A na třetím místě jako kotva při analýze cen od dodavatelů. Nikdy by však neměla být cena na prvním místě. Člověk by měl koukat hlavně na dobré reference a pak zvážit, zda si to může dovolit a zda je to v nějaké rozumné relaci, k čemuž mu pomůže rozpočet. Správné je řešit to, proč daná firma je s financemi tam kde je. Čím podrobnější je nabídka, tím je snazší rozklíčovat, co dělá cenu. Chce to se i s dodavateli bavit, dát na pocit z člověka. Většinou člověk odhalí neschopnou firmu celkem snadno, samozřejmě ne vždy. Nepřemýšlejte nad tím, jako nad honem za co nejnižší částku. Doporučuji vždy poptat více firem a udělat si multikriteriální porovnání. Plusy, mínusy, realizace, reference, kvalita výrobků , které používají, hodnocení na internetu, časová vytíženost ... Co jde. Uvidíte, že vám z toho často vyleze firma, kterou chcete i za cenu toho, že bude o pár procent výše než ta s nejnižší nabídkou. Důležitá je především kvalita. Rozpočet neberte jako dogma. Ať se daří a vyberete dobře. Jsem rozpočtářka, stavební přípravářka a stavebník ;)

Cathorcas19. 11. 2020 7:37:38

Tak to mi nedá nereagovat. Musím souhlasit s příspěvky níže. Vy vážně chcete ještě lepší cenu než nejnižší nabídka? Jako chápu Vás, každý jsme chtěli na stavbě ušetřit, ale co je moc to je příliš. Takže směle do toho zatlačte toho chudáka do kouta ať vám to udělá za polovic v dvojnásobném čase (protože bude jezdit na jiné lepší zakázky) v pochmurné kvalitě ( ve snaze ušetřit náklady zase on). Já jen doufám, že se vám na to vybodne a půjde dělat jinam, protože jestli nic jiného do té doby nesežene tak bych ho zase nebral já kvůli zmíněné kvalitě ( dneska mají práce všichni nad hlavu a nemají potřebu se záměrně podstřelovat). Já si vždy najdu nejnižší cenu materiálu na internetu a když dostanu ve stavebninách stejnou nebo lepší tak skákám radostí a netlačím na pilu. Doufám, že budete mít lepší zkušenosti než ti co s velkou pompou chtěli za každou cenu ušetřit, nechali udělat část práce firmou a když viděli odvedenou práci tak si to za cenu vícenákladů, problémů atd dodělali raději sami. Raději budu mít rozpočet přestřelený o 20% a vědět že na to mám a pak ušetřit, než si napočítat náklady o 20% nižší a pak prosit banku o další peníze. Hodně štěstí na stavbě. Budete ho potřebovat =)

Lukáš Beran

Lukáš Beran18. 11. 2020 9:57:41

Je potřeba si uvědomit, že nekupujete hotový produkt, na který můžete tlačit s cenou a chtít další a další slevy bez rizika nižší kvality (ten produkt už je hotový a vy ho jen kupujete). Vy si chcete koupit službu, kde cena může velmi pravděpodobně korespondovat s kvalitou dodávky. Přesněji když dodavatel ví, že musel jít s cenou dolu, bude si to nejspíš někde chtít vykompenzovat. Takže bych rozhodně na cenu netlačil, protože vy výsledku by se to naopak mohlo hodně prodražit... Stejně tak bych se nerozhodoval podle nejnižší cenové nabídky, ale bral bych v úvahu i další faktory.

Ale možná jsem jen divný, když cena pro mě není jediným důležitým ukazatelem :-) Obvykle totiž primárně preferuji kvalitu nad cenou a kvalita jde velmi často na úkor ceny, resp. cena jde na úkor kvality.

Ondra a Paja17. 11. 2020 11:29:36

Vy jste mu sdělil cenu nejnižší nabídky nebo Vám to řekl předem bez této znalosti? V prvním případě je otázka kde dokáže ušetřit oproti konkurenci a v druhém případě je to hodně špatný start a osobně bych do toho nešel. Obecně nedoporučuji tlačit příliš přes "komfortní zónu" pro obě strany. Úměrně klesající marži na zakázce klesá ochota to udělat pořádně, včas a dost často vůbec, o následných reklamacích/vícepracích ani nemluvě. Pokud chcete kvalitně bydlet hledejte rozumný poměr cena/výkon s ohledem na vaše finance - oproti tomu si zvolit výkon a snažit se tam našponovat finance.

Beban17. 11. 2020 10:41:07

To už mám. Jeden z dodavatelů ale přišel o zakázku jinde a kvůli udržení lidí mi nabídl, že půjde pod cenu mé dosavadní nejnižší nabídky. Chci si udělat představu, kam až je můžu natlačit (pochopitelně aby byly obě strany přiměřeně spokojené) :)

travas17. 11. 2020 8:00:06

Chce to slepý položkový rozpočet, a co nejpodrobnější, nechat nacenit více dodavateli.