Stavba ve svahu, část IV. - základová deska

Autor: Máří & Máří (9 příspěvků)
2. 11. 2020
3 komentáře
Stavba ve svahu, část IV. - základová deska
Příspěvek stavebníka
Základy a deska jsou hotové - ukončujeme stavební sezonu a dáváme zbraním klid

Kopání a realizace uzemění, drenáží, bednění a základových pasů

Po odmlce, s rukama vytahanýma až ke kotníkům, se vracím zpět, abych inspiroval podobné blázny, kteří se rozhodli stavět ve svahu. Naposledy jsem zde zanechal svou stopu, když jsme dokončili zemní práce, co se úpravy terénu týká. Nyní jsme zase o "parník" dál a hodláme stavbu zazimovat a nechat další postup na jaro.

Musím tedy říct, že tolik extrémů na jedné stavbě jsem asi nezažil. Kopání základových pasů se změnilo lehce v horor ve chvíli, kdy místo pasů bagrista doloval hroudy bláta s různě velkými oblými šutry ven. Přičemž se pasy sypaly a bortily a v některých místech měly namísto 60cm i 120cm.. další mňamka byla, že na pozemku je docela silný pramen (cca. 2dcl/sec).. spočítejte si průtok za 24h... tak co?... máte?... ano, je to cca. 16m3... věřte nebo ne, za pár hodin byl z pasů vodní kanál jak v Amsterodamu, a vymílal pasy o to více. Nakonec jsme problém vyřešili drenáží, která stáhla vodu do kanalizační šachty a z té pak jde voda KGEM trubkou skrz pasy až ven ze základů. Jelikož byla spára dosti rozmočená, zahutnil jsem do ní 12 tun štěrku. Ovšem dohodnuta byla frakce 32/64, ale přivezli mi 63/125.. takže opět komplikace, ovšem jen pro moje ruce :D.

Nakonec se vše zdařilo a kromě tohoto všeho je v pasech ještě pojistná drenáž. Přes štěrk jsem pak ještě uložil geotextilii a kvůli rozoraným pasům jsem musel vytvořit bednění z OSB desek. Přiznám se, že jsem to trochu podcenil a málo bednění zapřel.. hlavně na spodní straně.. takže se občas někde něco vylilo, vyboulilo.. nicméně to nakonec dopadlo relativně dle představ +/- pár cm

Extrém č. XY - zbytek stavby stojí na skále - společná schůzka s geologem a statikem končila slovy "to je úžasný, tady máte skálu, že tu můžete postavit i Kárlštejn" :D :D... a proto jsme v některých místech ani nebyli schopni jít hlouběji do země.

Zemnící pásek a lití betonu

Zde asi jen stručně - zemnící pásek jsme museli dát na plocho. Důvod? Skála.. Pasy jsme vykopali (bagrem, částečně i ručně) jak nejvíca nejlépe jsme byli schopni, ale kvůli tomu, že spára nebyla v jedné rovině, jsme museli zvolit takový způsob, který umožní zemnícímu pásku kopírovat terén. Samozřejmě veškeré spoje jsem natřel gumoasfaltem, v rozích jsem vytáhl zemnící dráty ven + 1 drát k rozvaděči a vše podložil, aby byl pásek v luftu. Připravil jsem prostupy na vodu, elektro a odpady a zapěnil je, aby mi beton nezatekl až dovnitř.

Lití betonu byl trochu horor, jelikož beton podtekl na pár místech, kde jsme fakt nechtěli, ale nakonec i to dopadlo celkem na pohodu. Napíchal jsem do betonu armaturu průměru 8mm a cca. na výšku 1. řady bednění.

Do pasů byl použit beton C20/25, S3, Dmax=16mm, XC1, Cl=0,3.

Lego aneb skládáme "prolejváky"

Co tak napsat ke ztracenému bednění... no, že z něj mám pařáty vytahaný jak šňůru od záchodu :D. Protože máme relativně úzkou příjezdovou cestu, nebylo možné palety s bedněním hodit na pozemek.. přijel tam i 45t jeřáb... no ani omylem!! Takže si Mára vzal kolečko a vozil, vozil... a vozil... a vozil.. odvozil jsem všech 272ks ZB40 a večer už se mnou nic nebylo :D...

Zakládání šlo relativně rychle, výškové rozdíly na pasech se mi povedlo minimalizovat na 3cm.

Nicméně tomu předcházela ještě jedna perlička, a to byl geodet.. i přesto, že jsem poslal komplet projekt vc. výkresu základu, vytýčil mi hranici domu, nikoliv rozměr základových pasů..a tak jsem si musel sám vše zmenšit o 20cm (rozuměj mínus zateplování), a i tak mu ve finále jeden vnitřní kout kamsi ujel, takže nakonec jsem si vytýčil dle možností dům sám a na stavebním úřadě jsme domluvení na změně před dokončením v průběhu stavby. My totiž museli celý dům posunout o 1m směrem do zahrady právě kvůli skalnímu masivu.. takže musíme upravit celou situaci. Já si pořád říkám, že kdybychom to měli bez komplikací, byla by to nuda..

..zpět ke ztracáku.. Po usazení první řady jsem samozřejmě vložil a svázal armaturu a všechny rohy pořádně tak, jak to má v betonařině být - viz detailní foto v galerii.

Na založení bednění padlo cca. 1,25 kubíku betonu CEM20. Nezmínil jsem, že pasy byly na 3 místech odskočené přesně o výšku ZB. Takže tam, kde je skála a nejde s ní hnout, je jen 1 řada ZB. Založeno jsem měl za 2 dny.. třetí den se na to nemohl soused koukat, tak mi pomohl usazovat druhou řadu. Tímto ti Járo děkuju!!! Ve dvou je to dycinky zábavnější! :)

Reklama

Betonování ztraceného bednění

Tohle byla snad nejpohodovější část základů, snad ještě s rozbalováním geotextilie. Do bednění padlo 9m3 betonu, hodina betonpumpy a samozřejmě armatura. Kéž by bylo vše tak jednoduché jako tato fáze :). Připravil jsem také svislou armaturu do opěrné zdi. V projektu máme po každých 30cm při obou površích ZB armaturu B500b o průměru 16mm.. se statikem jsem se dohodl, že ji zatahnu až do bednění a ne jen do horní desky.. přecejen sichr je sichr.. tak jsem počkal, až beton trochu zavadne, napíchal to tam a šel domů :). V další fázi se armatura vzájemně překryje s novými pruty alespoň o 10cm a dráty k sobě svařím (v případě vázání je nutné dodržet 50-ti násobek průměru drátu!). Do ZB byl použit beton C20/25, S3, Dmax=16mm, XC1, Cl=0,3

Kanalizace, štěrk a odvětrání radonu

Dobrá... tak kromě lití betonu do ZB a pokládání geotextilie... i tohle bylo super. Kupodivu mi nakoupený materiál vyšel naprosto přesně, takže fáze "kanalda" proběhla v naprostém poklidu a za jedno dopoledne jsem měl hotovo. Ještě jsem pořádně zasypal trubky pískem, řádně zhutnil hlavně pod trubkami a bylo připraveno na zasypání štěrkem. To mi trvalo dalšího půl dne vc. odvození cca. 4 tun písku.

Fáze zásypu štěrkem byla celkem krátká, avšak intenzivní. Do prostoru základů padlo celkem asi 65 tun štěrku 0/32. Udělali jsme změnu oproti projektu, kde byl štěrk 16/32. Projektant to bez problému odsouhlasil, jelikož jsme z velké části na skále. Bagrák přivezl i 160kg vibrační desku. Takže mi vozil štěrk, já to rozhrnoval, rovnal a postupně deskou utahoval. Celkem nám zásyp a hutnění zabralo cca. 7 hodin čistého času. Tak jsem se s rukama zase o kus delšíma odebral domů na lůžko, abych krapet zregeneroval.

Radon jsem řešil téměř dle projektu, ale udělal jsem více nádechů i výdechů. Do štěrku jsem vyhrábl prostor pro drenážní trubku, tu jsem ještě pro sichr zabalil do 200g geotextilie a pospojoval T-kusy. Výdechy pak spojíme za opěrnou zdi a vytáhneme pořádným laufem nahoru, ať to má pěkné komínový efekt a větrá to.

Geotextilie, kari sítě a bednění desky

Blížíme se do finále.. ne, prosím, ještě neusínejte! :D

Na víkend jsem si vymodlil pomoc taťky a šváry - hoši, děkujem!! Ráno kluci přijeli na 8.h, já půjčil AKU vazač na armaturu a laser. Distančníky byly připravené, geoška také.. tak jsme rozkopli roli po placu, nařezali, umistili ji a roznosili distančníky. Já s Pepou (švárou) jsme nosili kari sítě a taťka je vázal. Ano, bylo s tím patlání, protože se muselo hodně vystřihovat. Ale ta vázací masinka..to je něco pane! Po první vrstvě přijela moje milá Máří s obědem.. krkovice, špenát či zelí a bramborový knédl byla luxusní odměna za odpracovanou první půlku dne. A tak jsme se s těžkými pupky vrhli po obědě do druhé vrstvy kari sítí.. ano, čtete správně, máme v podkladní roznášecí desce 2 vrstvy kari sítí 8x150x150mm. Druhá vrstva byla na zabití - distančníky byly špatně vidět, tak jsme pořád zakopávali :D.

Nicméně největší libovka bylo bednění. No jo, museli jsme ho kus předělat... v projektu mám mocnost desky 15cm, ale protože skladba byla 50mm distance - kari - 50mm distance - kari, tak nám prostě 15cm nestačilo.. když se sejdou 4 rohy kari na sobě, tak to v některých místech dost nabylo. A tak jsme museli zvednout bednění aspoň na 19cm. Ano, někdo si můžete říct, že je to blbost.. ale jelikož jsem svým způsobem profesí betonář - technolog, vím, že minimální krytí by mělo být aspoň 50mm.. jenže já měl někde jen 10mm.. kluci sice skřípali zuby, ale nakonec mi dali za pravdu.

Stinná stránka věci je, že nám objem betonu nastoupal o celý 1 mix... :D :D..

Každopádně jsme nařezali OSB tl.15mm a šíře 675mm podélné na pruhy a každou chytly 5 turbo šrouby do ZB a pro jistotu ještě zapřeli latěmi. Zadní strana u skály zapřít nesla, tak taťka provrtal desky 4kou vrtákem a uvázal desky poctivě k 16mm výztuži.

Zbylo jen upravit výšky KGEM trubek, aby koukaly těsně nad desku, vše jsme zabalili do miralonu a bylo připraveno.

Reklama

Betonáž - FINÁLE

Původně jsem si chtěl desku vybetonovat sám a vyřešit to lehce hutnitelným betonem COMPACTON, který stačí pohoupat hliníkovou latí a jinak se to nalije takřka samo a srovná takřka samo..

Ale protože byl chlapík z betonpumpy sympaťák, přesvědčil mě do dobré myšlenky - ať vezmu jeho partu kluků, kteří mi desku vylijí. Vezme se normální beton konzistence S3, který je o dost levnější než lehce hutnitelný, takže i s jejich prací mě to vyšlo o dosti méně, natož při nárůstu množství betonu. Úspora je více jak 30 000 Kč.. bych myslel, že dobrý :). Beton do desky použit C20/25, S3, Dmax=16mm, XC1, Cl=0,3

Kluci věděli, co a jak.. vše dělali podle laseru, takže desku máme rovnou +/- 5mm.

A tímto bych to celé uzavřel jakožto velice zajímavou, byť dosti náročnou etapu zejména proto, že drtivou většinu jsem dělal sám bez jakékoliv cizí pomoci.

Trvalo nám to cca. 1,5 měsíce, ovšem nebýt těchto všech patalií, už bych asi hnal cihly "hore háj".. ale to prostě život :))

Přeji tedy všem klidné dokončení, popř. zazimování stavby, mnoho zdraví a nezapomeňte odpočívat!

Stavbě zdar!! :)

Náklady

Název položkyCena
štěrk do desky
20 880 Kč
zemnící pásek 75m
1 800 Kč
spojovací materiál - cca
1 000 Kč
chráničky, trubky, atd.
3 500 Kč
bagrování pasů
17 000 Kč
materiál drenáž + kanalizace
12 000 Kč
štěrk do pasů 63/125
3 500 Kč
práce deska
15 000 Kč
beton deska
52 300 Kč
ztracené bednění 40cm
15 300 Kč
kari sítě a distančníky
35 000 Kč
beton do ZB40
18 000 Kč
betonpumpa 3x
28 500 Kč
zapůjčení nářadí
4 000 Kč
armatura celkem
2 200 Kč
beton pasy
35 000 Kč
bednění pasů
5 000 Kč
zemnící drát 10mm, 80m
1 000 Kč
Celkem270 980 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Máří & Máří
Máří & Máří (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací