Bungalov nebo patrový dům?

Autor: Tereza a Adam (2 příspěvky)
3. 10. 2020
0 komentářů
Bungalov nebo patrový dům?
Příspěvek stavebníka
Jak lehké je dostat vysněný dům na papír?

Můžeme si postavit co chceme?

Poté co byl starý dům zdemolovaný, začali jsme přemýšlet, jak by měl náš vysněný dům vypadat. Jelikož se ale pozemek nachází v památkové zóně a uprostřed vsi, bylo nám jasné že jen tak nějaký dům nám nepovolí. Naše původní představa byla postavit dřevostavbu. Bungalov o velikosti 5+KK s garáží a dostatkem úložného prostoru. Již u tohoto požadavku jsme se ale narazili na problém, jelikož jsme kvůli památkové zóně museli postavit dům se sedlovou střechou a minimální výškou k hřebeni 6m.

Není projektant jako projektant

Výběr projektanta nebyl ze začátku jednoduchý. Projektant, kterého nám všichni známí doporučovali, ukončil činnost a nám nezbývalo nic jiného než hledat někoho jiného. Kamarád, který v té době již řešil stavební povolení nám doporučil svého projektanta. Ten však neprojektoval dřevostavby a tak jsme se rozhodli pro stavbu zděnou.

Cihly nebo pórobeton

Opět jsme stáli před dalším rozhodnutím klasická cihla nebo pórobeton? Po přečtení několika článků na internetu jsme měli jasno. Pórobeton je to co hledáme. Rychlá stavba a skvělé tepelněizolační vlastnosti nás přesvědčili. Rozhodli jsme se pro zdivo Ytong lambda yq 450mm.

Reklama

Jak bude dům vypadat

Na první schůzku s projektantem jsme šli s obrázkem domu, který se nám líbí. Naše představa byla bungalov o velikosti 5+KK s garáží. Našimi hlavními požadavky byly: obývací pokoj spojený s kuchyní, u kuchyně spíž, tři dětské pokoje, ložnice, koupelna s vanou a sprchovým koutem, technická místnost do které se vejde i pračka se sušičkou, šatna a celkově dostatek úložného prostoru. Dále jsme se pobavili o volbě stavebního materiálu a shodli jsme se s projektantem že pro úsporu místa na pozemku postavíme dům s obytným podkrovím. Za 14 dní před nás projektant položil tři varianty návrhu, jak by dům mohl dispozičně vypadat. Hned z těchto variant jsme si jednu vybrali. Dále jsme řešili jen drobnosti, aby dům vypadal podle našich představ. Jelikož nám řešení projektové dokumentace přerušila koronavirová krize, tvoření projektu nám trvalo 7 měsíců.

Bungalov nebo patrový dům?

Povolení do roka od zažádání?

Protože nám coronavirus překazil plány, o stavební povolení jsme začali žádat v srpnu. Jelikož byl manžel v práci hodně vytížený a já jsem se synem na rodičovské dovolené a pozemek byl psán pouze na manžela, rozhodli jsme se najmout projektanta na vyřízení povolení. Po dvou měsících bylo schválené územní rozhodnutí a za další dva měsíce jsme měli stavební povolení. Z původního plánu postavit do zimy hrubou stavbu se stalo přání zhotovit základovou desku.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
vyřízení stavebního povolení
10 000 Kč
projektová dokumentace
77 000 Kč
Celkem87 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza a Adam (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama