Změna územního plánu

Autor: Heldens (1 příspěvek)
1. 9. 2020
4 komentáře
Dotaz
Obec změnila územní plán, odkazuje se na památkáře.

Obec zatajila/nechtěla dát vědět změnu územního plánu

Dobrý den,

minulý rok jsem podědil pozemek, kde s partnerkou plánujeme postavit rodinný dům. V září roku 2019 jsem našel UP z roku 2017, kde náš pozemek byl vyznačen pro možnou výstavbu. Byl jsem se informovat na obecním úřadě, kde mi byla nabídnuta možnost pozemek odprodat obci (za pár drobných).

Po mém odmítnutí mi bylo sděleno, že je tedy možnost stavět a že se územní plán měnit nebude. Začal jsem tedy řešit papírování (vyjmutí ZPF, ochranné pásma vysokého napětí, inženýrské sítě, příjezdovou komunikaci...) Dnes 1.9.2020 jsem byl zažádat o stavební povolení, ovšem byl jsem překvapen, jelikož došlo ke změně územního plánu. Obec o změnu zažádala v říjnu 2019.

Což mě zarazilo, jelikož jsem tam byl letos v dubnu se informovat o připravovaných výstabách a o změně územního plánu mi nebylo nic řečeno (ptal jsem se, v obci nebydlím a aktuality nesleduji, což je půlka problému). Soused podal námitku na převední pozemku, ale neprošel.

Vyjádření obce

Obec reagovala na jeho námitku na vyjmutí pozemku ze stavebního prostoru takto :

Odůvodnění: Předmětná pozemková parcela v k. ú. Rovné pod Řípem byla v rámci návrhu územního plánu ke společnému jednání konanému podle § 50 stavebního zákona součástí zastavitelné plochy R3, ke níž uplatnil orgán ochrany památkové péče Městského úřadu Roudnice nad Labem, jakožto věcně a místně příslušný dotčený orgán ve svém stanovisku č. j. MURCE/17216/2017 požadavek na převedení plochy do nezastavitelného území.

Požadavek na vypuštění navrhované zastavitelné plochy dotčený orgán odůvodnil tím, že Rovné je centrálně uspořádanou vsí s okrouhlým půdorysem návsi s kolmo orientovanými staveními. Historické stáří má i enkláva domkářské zástavby za dnešním obecním úřadem nad hranou údolí k Vescům. V druhém plánu vznikala ulicová zástavba v první polovině 20. století, prstovitě vybíhající k západu a jihu.

Za velkou urbanistickou hodnotu lze označit přímou vazbu rovenské návesní okrouhlice do volné krajiny směrem k Řípu. Význam této vazby ještě zesiluje fakt, že Rovné je nejčastějším nástupním místem při výstupu na Říp a výhledy do krajiny se otevírají nejen z cesty na horu, ale i z úpatí hory. Celá pohledová hrana obce je tak pohledově a krajinářsky exponovaným místem.

Z tohoto důvodu nesouhlasíme s návrhem ploch R3, R5, R7 a R9 k zástavbě, neboť by vytvářely novou hranu mezi zastavitelným územím a volnou krajinou a oddalovaly historickou vrstvu obcí od volné krajiny. Plochy R10, R11, R12, R13 a R14 strpíme s ohledem na to, že již byly povoleny v předchozí územně plánovací dokumentaci.

Tato důležitá pohledová a hmotová vazba je jedním ze zásadních prvků, které by měly být v rámci ochranného pásma NKP Říp chráněny tak, aby nebyl zásadně změněn dochovaný vzhled krajiny a (…) vzhled a struktura osídlení pod Řípem (čl. II, odst. 2 Rozhodnutí o vyhlášení Ochranného pásma Národní kulturní památky Říp čj. RK 21/11/98). Jedná se tedy o legitimní požadavek dotčeného orgánu vyplývající z veřejného zájmu o ochraně památkového zájmu a památkové péče, a pořizovateli se vrácení plochy zpět do ploch zastavitelných nepodařilo dohodnout ani v rámci dodatečného projednání s tímto dotčeným orgánem.

A co dál ?

Jde s tím něco dělat ? nebo se prostě připravit na možnost, že na pozemku, pro který už mám vypracovaný projekt a přivedené sítě, nebudu moct nikdy stavět ?

Děkuji za jakoukoliv radu.

Tomáš

jarkane3. 9. 2020 6:33:50

Řešte to jak uznáte za vhodné, samozřejmě si nechejte poradit. Jen vězte, že pokud už je ten nový územní plán platný a účinný, tak nedostanete kladné závazné stanovisko od orgánu územního plánování a na základě toho nedostanete povolení od stavebního úřadu. To je realita, tak je nastaven stavební zákon. Můžete na obec podat trestní oznámení, můžete se s obcí soudit, můžete mít od obce jakékoliv stanovisko, můžete jednat přímo s památkáři, ale pokud tam územní plán stavět neumožňuje, tak prostě povolení od stavebního úřadu nedostanete. Musíte dosáhnout změny územního plánu, pak je to možné.

Heldens2. 9. 2020 19:13:20

K mému příspěvku, územní plán je již v platnosti, celá změna stihla proběhnout během doby, kdy jsem vyřizoval veškeré podklady pro stavební povolení. Obec vydala vyjádření, že mém pozemku (a sousedních) nelze stavět z důvodu ochranného pásma hory, které prý požadují památkáři, ale na památkovém úřadě mi bylo řečeno, že mi tam stavět dovolí. Po oběhnutí sousedů, jsem zjistil že "obec" takhle způsobila škodu za několik milionů korun, jelikož několik lidí mělo v plánu prodat parcely, které nyní mají hodnotu pole. Bydlet tam chci, vyrůstal jsem tam. Bylo mi doporučeno od památkového úřadu podat trestní oznámení na obec pro podezdření z trestného činu. Další řešení je prý obejít přímo obec a řešit vše rovnou s památkovým úřadem. Budu dále informovat.

adam2. 9. 2020 8:17:40

Chcete vůbec v takové obci bydlet? Z se strany obce to byla docela křivárna, celou věc díky vašemu zájmu stavět urychlili. Rozhodně bych doporučil se poptat výše, obec bude v tomto směru blokovat cokoli a nejspíše i lhát.

Někoho by třeba napadlo, udělat na pozemku dosti velký nepořádek, zaparkovat tam starý hnusný náklaďák, rozvěsit tam billboardy (na valníky), apod. Myslím, že by pak byli velmi spokojeni s tím jak jejich obec vypadá. Jak se říká na hrubý pytel hrubá záplata. To samozřejmě není žádné doporučení. To bych si nedovolil.

jarkane1. 9. 2020 17:19:01

Tak to pro Vás opravdu nemám dobrou zprávu, protože stavbu lze umístit a povolit vždy pouze v souladu s územním plánem, který je platný a účinný ke dni vydání rozhodnutí stavebního úřadu. Už jsme viděla více stavebníků, kteří si nechali projektovat dům a nestihli povolení před změnou územního plánu. Takže tady Vám nezbývá nic jiného, než buď počkat na další změnu územního plánu, nebo tuto změnu na obci sám iniciovat. Což ale, podle toho co píšete, se asi nesetká s úspěchem.
Ale z toho, co píšete, mně není 100% jasné, jestli už ke změně územního plánu skutečně došlo. Je už opravdu platný a účinný? Ověřte si to na Úřadu územního plánování na Vaší pověřené obci, a co nejdříve. Protože pokud ten nový územní plán ještě není účinný, tak stavební úřad MUSÍ při povolování Vašeho domu postupovat podle starého územního plánu a musí Vám povolení vydat. Pokud Vám žádost zamítne a bude argumentovat novým územním plánem, který ale ještě není účinný, tak se proti zamítavému rozhodnutí odvolejte ke krajskému úřadu a ten to rozhodnutí stavebního úřadu jako nezákonné zruší. To nemůžete prohrát.