Tenký polystyren na strop?

Autor: Don (1 příspěvek)
Kategorie: Strop
15. 4. 2018
3 komentáře
Dotaz

Zdravím, chci se zeptat, zda je vhodné dávat polystyren na strop.

Už jsem několikrát viděl (a to jak u betonových stropů, tak dřevěných), že stavebník dal na strop 2cm polystyren, perlinku, lepidlo a pak už to jen vymalovali. Byly to různé případy, kdy nad stropem byla izolace a rovná střecha, tak i varianty, kde nad tím bylo obytné patro.

Nyní řeším následující. Při rekonstrukci jsem musel ubourat cca 30 cm stropu podél stěny. Složení stropu je následující: malba, omítka, rákos, prkna v rozteči 50 cm od sebe, nosné trámy, dřevěné bednění, IGELIT, 3 - 5cm škvára a 3 - 5cm beton. Nad tím je prozatím neobydlená nezateplená půda, ale někdy v budoucnu uvažuji o zvednutí střechy a realizaci podkroví. Strop moc vysoký není, takže ho pokud možno nechci vůbec snižovat. Zateplení budu řešit nahoře na podlaze půdy. Mám vybouranou část stropu opravit polystyrenem, sádrokartonem nebo to udělat stejně, jak to bylo předtím (rákos + omítka) ? Řekl bych, že polystyren bude nejjdednodušší. Ale co takové ty jevy jako kondenzace, vlhkost, pára atd? Především v mém případě viz složení stropu. A jaký máte názor obecně na provedení stropu 2cm polystyrenem v celé ploše? Je to bez problému, má se na něco dát pozor nebo je to špatně? Děkuji.

Jiří Kubíček18. 4. 2018 17:52:50

Dobrý den, ano ten EPS do podhledu bych použil pouze v případě, že bude provedeno to zateplení podlahy půdy, čím odpadne i ten problém s igelitem. A ano, parozábrana patří na teplou stranu konstrukce, zpravidla tedy buď pod veškerou izolaci nebo lze dát ještě další izolaci pod parozábranu, ale musí se dodržet pravidlo, že pod parozábranou smí být maximálně 1/4 síly izolace nad parozábranou.

Don18. 4. 2018 10:15:24

Děkuji za odpověď. Ten igelit v konstrukci se mi také nezdá, ale beton je jinak v celkem dobrém stavu, tak to celé bourat kvuli tomu nechci. Řekl bych, že spoje mezi igelity nebudou ani nijak přelepené, ale že to bude jen volně položené. Chápu to tedy správně tak, že tenký EPS lze použít jen tehdy, když na druhé straně není příliš zima nebo když je to dostatečně izolované? Parozábrana se dává vždy nejblíže k teplé straně?

Jiří Kubíček16. 4. 2018 11:22:47

Dobrý den, zda polystyren např. z hlediska kondenzace stropu ze spodní strany ublíží nebo neublíží právě závisí na celém složení té konstrukce a na teplotách a vlhkosti na obou stranách konstrukce, je to tedy dost individuální záležitost. U toho vašeho složení stropu mi vadí ten igelit pod škvárou a betonem na ochlazované straně konstrukce, zde podle mne v zimě dochází pod igelitem ke kondenzaci vlhkosti. V případě, že ale budete řešit zateplení na podlaze půdy, tak tím se vše podstatně zlepší a ani by případně nevadil ten podhled z tenkého EPS. Až budete dělat to zateplení na podlaze půdy, tak zde bude záležet na tom, zda budete jen zateplovat a půda zůstane nepochozí, nebo zda budete dělat nějaký záklop a půda bude pochozí. V případě pochozí půdy sice už máte pod betonem a škvárou nějaký igelit, ale nikdo nezná parotěsnost této vrstvy, proto byste měl dát pod zateplení ještě parozábranu. Nevím, jaký zateplovací systém a jaký izolant budete chtít použít, možností je více, ale šikovný je např. systém isover stepcross: https://www.isover.cz/aktuality/system-isover-stepcross .