Místo pro otáčení

Autor: Tomáš (1 příspěvek)
29. 8. 2017
4 komentáře
Dotaz

Dobrý den,

rád bych pokud by mi nekdo dokázal vysvětlit, čím přesně se řídí tato norma na povinně otáčište pro auta. jsem budoucí majitel pozemku 430/31 a nechápu výkusy v pozemku které jsou v pozemku 430/13. šířka cesty je 8m.

proč tam musí být, na základě čeho se zřizuje a zda je možnost to nejak obejít.

díky tomuhle předpisu přijdu o pozemek cca 40m.

http://www.ikatastr.cz/#zoom=19&lat=49.66872&lon=13.46622&layers_3=0B0000FFTFFT

moc děkuji za případnou pomoc

5CH

5CH5. 9. 2017 12:46:30

Asi rozhodující vliv v tuto chvíli je, zda ta cesta bude v zimě udržovaná obcí nebo ne, popeláři by těch 60m zacouvali, ale lépe se odklízí sníh, když to není slepá cesta. Myslím, že krom developera (který prodal o několik m2 menší pozemek) a Vás (který ušetřil za m2, ale máte menší pozemek než byste chtěl) budou všichni ostatní sousedi spokojenější s obratištěm. Což znamená, že to bude dost komplikované si takovou změnu prosadit.

zero229. 8. 2017 11:53:55

Resp. mu už tvrdil, protože rozdělení bylo již provedeno.
Běh na dlouhou trať je inicializovat to řízení o rozdělení pozemku. Nechat si vyznačit návrh rozdělení (pokud vám nejde o otáčení, oddělil bych celou část před vaším budoucím pozemkem) - stačí jen návrh od geodeta, bez vypracování řádného geometrického plánu. S tím podat žádost o rozdělení pozemku a uvidíte. Případně se můžete ještě odvolat.
Mimochodem, ta příjezdová cesta je soukromá. Chtělo by si zajistit, aby ji developer buď předal obci (dělá se to, že se do kupní smlouvy dá podmínka, že část kupní ceny bude předána po převedení cesty obci) nebo se dělají podíly na cestě spolu se sousedy (v tom případě je nutno případné dělení řešit co nejdříve, jinak dělení budou muset provádět všichni spoluvlastníci a to je riziko, že někdo si postaví hlavu).

Tomáš29. 8. 2017 10:25:01

tak dle internetu jsem dohledal toto, selský rozum mi tedy říká že tam být rozhodně nemusí, ale leda tak může nebo je doporučen
developer s obratištem také nesouhlaí ale udajně mu projektant nebo uřad tvrdí že tam být musí

zero229. 8. 2017 9:43:23

Řekl bych, že je na to nějaká norma, resp. existuje norma na rozměry pro otáčení.
Podle mého názoru je možností, proč tam vznikl ten výkus několik:
- nějaká norma, jejíž uplatnění požadoval stavební úřad při řízení o rozdělení pozemku (developer koupil větší kus pozemku a chtěl je rozdělit, pak stavební úřad mu dal podmínky, ony existují v zákoně a ve vyhláškách, např. veřejná zeleň a podobně),
- rozhodnutí developera - rozhodl, že aby nebyla slepá ulice bez možnosti otáčení, tak tam udělá otáčecí prostor a tím zvětší komfort budoucích majitelů. Popravdě řečeno, jistou logiku to má, bohužel to také znamená, že u vás, ač nejdále od silnice, by se otáčela auta (zvláště bych to viděl na popeláře - u nás v ulici nemáme místo na otáčení, a tak musejí couvat celou ulici).
Možností, jak se jí zbavit, moc není - musel byste na majitele 430/13, aby se provedlo další územní řízení o rozdělení pozemku. Stavební úřad by to znovu posuzoval. Možná by se zvýšily šance, pokud by zároveň s tím bylo zahájeno řízení o sloučení toho odděleného s tím budoucím vaším - pak by nově vzniklý byl lépe přístupný. Musel by se vypracovat geometrický plán rozdělní (5000 Kč).
Asi by bylo vhodné se zeptat na stavebním úřadě a otázku právě směřovat na to oddělení/sloučení - zda-li by to bylo možné. Oni by pak museli vytáhnout důvody, proč to původně chtěli (pokud vůbec).
Další věc k uvážení je situace na vedlejším pozemku - zda-li např. 430/25 není myšleno jako budoucí cesta a tedy ten výkus je součástí těchto plánů.