Jaká jsou PRO a PROTI solárních panelů?

Autor: jan.markefi (1 příspěvek)
26. 4. 2016
17 komentářů
Dotaz

Zdravím, řeším momentálně stavbu domu a rozhoduji se, jestli použít solární panely anebo ne. Máte s tím někdo zkušenost?

Zatím jsem pročetl pár článků jako tento: http://www.elektrina.cz/solarni-panely-pro-a-proti

Přece jen je ale osobní zkušenost mnohem lepší.

Díky za rady

Tilesman

Tilesman14. 2. 2020 7:00:51

Dobrý den,

Diskuse a příspěvky jsou sice staršího data, ale jednoznačně chci podpořit názor, že je jen minimálně PROTI.

Fotovoltaické panely fungují i v zimě, v mrazu a i když neohřejí zásobník vody na 100% a nepokryjí každodenní spotřebu, tak přinášejí velmi levně každodenní úsporu.

Pokud už se někdo zajímá o stavbu domu svepomocí, lze předpokládat, že je schopen poskládat komponenty sám a výrazně levněji.
Jako tady bylo popsáno.

Diskuse o tom, kolik lidí toto zvládne mě přijde mimo, stejně jako návrhy alternativ, když je diskuse o tom PRO a PROTI.

Vše je jen o množství panelů na střeše a velikosti zásobníku, samotná návratnost se pak nijak nemění.

Pokud využiju energii z fotovoltaickych panelů k ohřevu boileru, po nahřáti pak k ohřevu vody do topení, případný další přebytek ke svícení, nabíjení akku a jiným... využiji tak 100% slunečního osvitu, každý den v roce, návratnost se opravdu nedá s jiným systémem nijak rovnat.

S pozdravem Jirka

olozx6r18. 8. 2016 18:11:49

Výměna lednice cca 10 let,,,zpravidla kvůli kompresoru či úniku chladiva = nerentabilní oprava. Výkon FV pole včetně reálného výkonu a dodané energie včetně spotřeby není problém měřit, zvládne to skoro nejlevnější regulátor. Měřil jsem si denní spotřebu i výkon na sestavě v bytě (cca 1100Wh pole uživilo provoz domácnosti bez ohřevu vody min 10 měsíců v roce, energie se akumulovala v bateriích) Jak jsem psal dříve, na střechu nasypu co nejvíce panelů, abych měl jistotu, že mi energie ze slunce ohřeje vodu i za špatného počasí a ostatní, ať si platí TČ a další udělátka. Ale o tom toto téma není. Tazatel se ptal, zda solární panely. Za mě ano! Omáčka okolo včetně reklamních www stránek mě osobně nezajímá!

Jaromír Bednář18. 8. 2016 7:09:32

Máte doma ledničku? A jak často musíte měnit kompresor? Samozřejmě, může se to stát, ale běžné to rozhodně není, to konec konců potvrzuje i osmiletá praxe a mnoho instalací.

A co se týká ceny, je potřeba porovnávat porovnatelné, tedy systémy s podobným výkonem. Máte změřeno, kolik energie váš systém skutečně za celý rok dodal? Nebo jste si to alespoň spočítal? Pokud nevíte jak spotřebu i výkon FV panelů monitorovat, možná vám pomůže podívat se, jak sledovat spotřebu http://www.prozname.cz/Mereni/Jaksledovatspotrebu Lidi často říkají, že NĚCO to dává, ale KOLIK, to ve skutečnosti vůbec netuší. To je zkušenost, to je důsledek toho, že v ČR dosud není zvykem spotřebu monitorovat.. Bez znalosti výkonu cenu porovnávat nejde.

To byste se ale musel na ty stránky podívat, tak ne abyste to udělal :-)

olozx6r18. 8. 2016 3:47:47

Vámi popisované řešení samozřejmě znám, ale zase jsme u životnosti kompresoru u TČ a to už nemluvím o ceně. Na uvedené www stránky ani koukat nebudu. Mám s FV praktické zkušenosti včetně montáže a různě nabízené řešení od firem je vždy ekonomický nesmysl.

Jaromír Bednář17. 8. 2016 19:05:24

Souhlasím s vámi, ale jen na půl. Znáte solárně asistované tepelné čerpadlo? To je poměrně nová kategorie jejíž definici najdete také zde http://www.prozname.cz/Blog/Post/948/Sol%C3%A1rn%C4%9B-asistovan%C3%A9-tepeln%C3%A9-%C4%8Derpadlo-SAHP-definice Když je technicky snadné využít k provozu TČ i sluneční záření, je přece škoda jej nevyužít.

U klasického TČ na ohřev vody je zapotřebí i hodně přemýšlet, kde se teplo bude odebírat a co jej nahradí. Úsporou zpravidla není, když se kvůli tomuto TČ musí více topit, to pak není úspora. http://www.prozname.cz/Blog/Post/693/Pro%C4%8D-bych-si-nepo%C5%99%C3%ADdil-na-oh%C5%99ev-vody-tepeln%C3%A9-%C4%8Derpadlo

Jaromír Bednář17. 8. 2016 18:47:49

Při posuzování by se měl brát ohled na to hlavní, kolik energie se z daného systému nechá ročně využít. Těžko lze předpokládat, že ze 7 FV panelů získáme ročně tisíce kWh, stejně jako z podomácku vyrobeného solárního kolektoru 2 x 1 metr. A taky je potřeba myslet na to, že ani v letních měsících nejsou všechny dny slunečné. Jen si vzpomeňte, kolik dnů v letních měsících nadáváme na počasí. Doporučuji podívat se na stránky některé meteorologické stanice, kolik hodin bylo slunečných a kolik dnů se voda musela dohřívat. http://www.prozname.cz/Blog/Post/1196/Je-termick%C3%BD-sol%C3%A1rn%C3%AD-syst%C3%A9m-nejlep%C5%A1%C3%AD-nebo-je-to-m%C3%BDtus

A jak máte ten roční využitelný výkon zjistit? Pokud znáte alespoň základní parametry solárního kolektoru, nebo FV panelu, je porovnání celkem snadné. http://www.prozname.cz/EnergyPanel/Proc-EnergyPanel/Porovnani

Z uvedených grafů pravděpodobně zjistíte i kolik energie získáte na případné přitápění a že se větší investice do většího systému z tohoto důvodu nevyyplatí. Je také možné, že zjistíte toto. Vyrobená elektřina má smysl do zásuvek, ne na ohřev vody, protože ten lze zajistit mnohem levněji, pomocí EnergyPanelu. Výjimkou snad je jenom ohřev malého množství vody, ke kterému se malý výkon lépe přizpůsobuje a vyjde levněji.

Jiří Kubíček19. 7. 2016 12:30:44

Tak to se musím omluvit, asi jsem to špatně hned na začátku pochopil a samozřejmě mám celou dobu na mysli termické kolektory, se kterými má část rodiny zkušenost. S fotovoltaikou a kolik je toho schopna dodat, zatím zkušenost nemám. Každopádně, když už bych si měl vybrat, tak určitě fotovoltaiku, u domů s hodně malými TZ má fotovoltaika větší význam, než pořizovat klasické TČ. Každopádně kdyby se mělo jednat pouze o systém, který jen ohřívá TUV, tak bojler s vestavěným TČ u mě stále vyhrává.

olozx6r19. 7. 2016 11:29:05

Mám praktické zkušenosti s TČ i se solárními panely! Ohřev TUV pro běžnou rodinu zvládá 7 panelů po dobu cca 10 měsíců bez potřeby dodání energie ze sítě, po zbytek roku přispívají k ohřevu vody a pokrývají tepelné ztráty bojleru, které činí za den i 1,5kW.. Pokud bude panelů více, není problém dodanou elektřinou nahřát přes den kdy svítí akumulační nádrž a tou poté několik dní i nocí topit. Nevím, jestli si celou dobu nepletete termické panely s fotovoltaickými. Já píšu o fotovoltaických, ty vyrábí elektrickou energii ze slunečního záření, kdy na naše území dopadá ze slunce cca 1000W na metr2. Tyto panely nemají tepelné zisky, jen vyrábí elektřinu zdarma a v mém případě až do smrti. Nicméně pojďme poradit diskutujícímu, zda se solární panely vyplatí. Přidejte svoje praktické zkušenosti s panely, na TČ se tu nikdo neptá :-) Na přiloženém obrázku 12 kusů popraskaných panelů, které celoročně přispívají k ohřevu vody v bojleru. Investice byla 200,- za panel, pár drátů, profily na sádroš, šrouby, střídač, topné těleso do bojleru a práce. Všeho všudy max 10.000,- . Je hezké sledovat na bojleru, jak se voda ohřívá zadarmo ze slunce :-D

Jiří Kubíček19. 7. 2016 9:07:41

Máte o TČ dost zkreslené představy. Nemám potřebu TČ za každou cenu obhajovat, je mnoho domů, kam bych ho vůbec nedoporučil, ale solární soustava za dnešní běžnou cenu na klíč podle mne nemůže být návratná. Sice mohou mít garantovanou účinnost 20-25 let, ale energii dodávají především v době, kdy ji potřebujete nejméně, s případným vytápěním vypomohou minimálně a ohřevu TUV uleví asi o 50%. Jak to myslíte, že k solárům nepotřebujete žádný jiný topný zdroj, chcete mi říci, že celou topnou sezónu vytápíte jen soláry ? To byste musel mít dům s tak malými TZ, že vám vytápění pokryjí soláry s různými tepelnými zisky, ale to by musel být hodně dobrý pasivní nebo nulový dům.

Mimochodem, jaké jsou Z domu toho kamaráda, dát 350.000,-Kč za TČ vzduch/voda je hodně velká darda, to by ten dům musel mít hodně velké TZ, což u novostavby nepředpokládám, a i když ten dům bude o něco větší, než běžné novostavby, tak těžko se dostane nad 10 kW a pořád nechápu, proč to TČ bylo tak drahé.

olozx6r19. 7. 2016 8:18:29

Kamarád má systém vzduch/voda. Dům má poměrně hodně velikej, určitě to není to, co dnes staví 90% stavebníků. Chápu, že obhajujete TČ, nicméně tazatel se ptal na využití solárních panelů, takže diskuze o TČ je dost offtopic. Osobně jsem stavěl tepelné čerpadlo, využíval malou klimatizaci i k topení a po vyzkoušení solárů už nic jiného nechci. Topení fotovoltaickými panely je úplně bez problémů, je potřeba dostatečný výkon na zimu a v přechodném období si lze přihřívat třeba vodu v bazénu, protože té energie bude opravdu dost. Samozřejmě sám plánuji využití i pro domácnost včetně akumulátorů, ale to je na delší povídání. Bojler s TČ má stále stejný problém s kompresorem/invertorem a jeho životností. Stále jsme někde kolem 3.000,- ročně bez ohřevu. Návratnost všech TČ je jen na papíře, skutečnost je hodně rozdílná. Soláry mají od výrobců garantovanou účinnost po cca 20-25 letech 80% výkonu. Kde bude kompresor z TČ za 20 let? Ještě k mému plánovanému systému, počítal jste s akumulační nádrží, ale tu bych kvůli komfortu topení pořizoval stejně ke kotli na TP, takže bych nic neušetřil. Solárama budu topit/ohřívat TUV zdarma narozdíl od energie a investice vložené do jakéhokoli jiného systému (ušetřím i nemalé peníze za stavbu komína). Dále k solárům nepotřebuji žádný jiný systém topení, oproti TČ, které s klesající teplotou okolí ztrácí účinnost!

Jiří Kubíček19. 7. 2016 7:57:15

Zdravím, vy srovnáváte ale naprosté extrémy, abyste obhájil soláry, takže:
1) Vůbec jsem neměl pro ohřev TUV na mysli klasické TČ, natož TČ za 350.000,-Kč, ale bojler s vestavěným TČ, jehož cena je cca 30.000,-Kč a uspoří přibližně polovinu nákladů za ohřev TUV, jako ty soláry.
2) Zda se vyplatí nebo nevyplatí klasické TČ je odvislé především od tepelných ztrát domu. Nevím, jak velký je dům kamaráda a jaké TZ má, ale vzhledem k jeho celkové ceně a že byl postaven firmou, to asi nic obrovského nebude a bude se jednat o dům běžné velikosti, takže i TZ by měly být malé, třeba někde mezi 3-7 kW, záleží, v jakém standardu byl dům postaven. Z toho taky vyplývá, že je naprostý nesmysl dávat do takového domu TČ za 350.000,-Kč. Mimochodem by mne zajímalo, co je to přesně za TČ a s jakým primárním okruhem, když bylo tak drahé. Viděl bych to na země/voda s vrtem. Proč se kamarád nechal k takovému nesmyslu přemluvit, to musí vědět sám, možná dům stavěl v pasivním standardu a byl částečně k něčemu takovému přinucen i díky dotačním podmínkám. Do běžné novostavby o uvedených TZ dnes pořídíte velice slušné TČ za cenu kolem 150.000,-Kč, do 200.000,-Kč maximálně a i to už je z mého pohledu předražené. Navíc se takové TČ začíná vyplácet až od TZ 4-5 kW a výše, u nižších TZ vám stačí k vytápění elektřina v kombinaci s nějakým obyčejným krbem nebo obyčejnou klimoškou za pár korun. A i když je člověk nucen koupit nějakou jinak nenávratnou technologii kvůli tomu, aby získal velkou dotaci, tak 350.000,-Kč je hodně přehnané, ale jak jsem uvedl, neznám TZ domu kamaráda.
3) Z toho všeho vyplývá, že TČ za 150-170.000,-Kč, které slouží k vytápění i k ohřevu TUV, je samozřejmě mnohem rychleji návratné, než solární soustava, i kdyby byla jen za 100.000,-Kč, které slouží buď jen k ohřevu TUV nebo může být i k přitápění, ale zde celoročně potřebné energie dodá jen naprosté minimum. Hlavně jsem měl na mysli bojler s vestavěným TČ za pár korun, kterému v ohřevu TUV po stránce návratnosti vůbec nemůže solární soustava konkurovat.

olozx6r19. 7. 2016 5:48:00

Tepelné čerpadlo má moc hezkých argumentů PRO, ale málokdo se dozví ty PROTI. Kamarád si zrovna nechal postavit dům za cca 4.000.000,-, kde má nainstalované TČ za cenu 350.000,-. Ptal jsem se ho, kolik má záruku na kompresor - 2 roky s tím, že maximálně mu vydrží 10 let při běžném používání. Nový stojí 80.000,-. Včetně roční revize je tam za 9.000,- ročně a to ještě nezatopil. O návratnosti takového řešení asi není potřeba se rozepisovat. Solární/fotovoltaické panely nepotřebují revize, jen pár kabelů, případně střídač, fungují potichu, dlouho a zadarmo i bez elektřiny ze sítě. I kdyby celý systém poskládala firma za 150.000,- tak je návratnost mnohem rychlejší a jistější, než s TČ (navíc ta výhoda, že ohřev/topení funguje i bez el. ze sítě). Nedělají hluk ani nezabírají místo. Pomohou při odstínění podkroví. Dokonce se začaly vyrábět kombinované fotovoltaické s termickými, tam je zisk energie úplně jinde.

Jiří Kubíček14. 7. 2016 21:16:08

Zdravím, proti tomu vůbec nic nemám, ale ruku na srdce, kolik procent stavebníků to dá dohromady víceméně svépomocně za 30.000,-Kč i s nádrží ? Dost málo, většině lidí to bude dělat firma za úplně jiné ceny. Jinak nevím, kdo platí měsíčně 1.000,-Kč za ohřev TUV, záleží na sazbě EE, počtu osob a skutečné spotřebě TUV, ale při ohřevu elektřinou a NT dá dnes většina rodin za ohřev TUV tak polovinu. Při ohřevu plynem nebo něčím jiným než pouze elektřinou ještě méně. Určitě se najdou jedinci, kterým se soláry vyplatí, ale nebude to moc velké procento stavebníků, lepší cestou už je podle mne bojler s vestavěným TČ.

olozx6r14. 7. 2016 18:57:28

Od firmy je ta návratnost špatně. Nebývá problém sehnat panel o výkonu 250W za cenu kolem 3500,-. Na bojler je takových panelů potřeba cca 7, plus střídač od pana Oplockého za cca 2000,- a nechat vyrobit dvouspirálové těleso do bojleru kam se přidá druhý termostat. Všeho všudy investice do 30000,- (panely se občas dají sehnat i za 2500,-). Ohřev vody v této sestavě cca 10 měsíců v roce ze slunce, zbylé dva měsíce alespoň pokryje tepelné ztráty samotného bojleru. U někoho, kdo platí měsíčně za ohřev vody cca 1000,- je ta návratnost hodně rychlá. Osobně nyní začínám stavět bungalov, kde plánuji velkou akumulační nádrž a podlahové topení. Jediným zdrojem tepla bude elektropatrona v nádrži a připojené fotovoltaické panely. Výhodou tohoto řešení bude nízká sazba za elektřinu pro celou domácnost, stále teplá voda zapojená i do pračky, myčky. Postupně dle financí budu na střechu přidávat panely a navyšovat výkon, dokud nebude systém fungovat zdarma i přes zimní zamračené měsíce (v zimě při zatažené obloze je výkon panelu klidně jen 5%).

Jiří Kubíček14. 7. 2016 18:31:45

Zdravím, nikdo tu nezmiňuje ekonomické hledisko celé věci, kdy solární panely celoročně uspoří cca 1/2 prostředků za ohřev TUV oproti jinému zdroji, takže zde jsou základní otázky:
Co bude jako druhý zdroj ?
Jaké budou náklady na ohřev tímto druhým zdrojem (např. cena plynu, tarif EE domácnosti, účinnost nebo COP zdroje) ?
Jaká bude přibližně spotřeba TUV celé rodiny ?
Jaké budou celkové náklady na pořízení takového systému ()je velký rozdíl, zda vám to celé udělá firma, nebo bude schopen něco udělat svépomocně, případně kolik z toho pokryje třeba i nějaká dotace ?
Jsem téměř přesvědčen, že v naprosté většině případů je pořízení solárů spíše záležitostí pro skalní fanoušky, než aby to normálnímu člověku něco přineslo.

olozx6r14. 7. 2016 16:24:36

Stačí juknout na mypower.cz. Osobně jsem tam měsíc četl a pak si poskládal vlastní systém o 7 panelech na střeše. Teď na stavbu chystám další a nevidím v tom žádná negativa. Životnost až do mojí smrti, natáhnout pár kabelů a ohřejvat akumulačku. Jako bonus lze přidat měnič, aku a pak šetřit na spotřebě :-)

Karel Smrž28. 4. 2016 11:36:59

Nevýhodou solárních panelů je, že je potřeba další zdroj vytápění. Ale v jinak jsou solární panely ideální pro ohřev teplé vody. Především pokud je zkombinujete ještě s akumulační nádrží. Tady zasílám odkaz na realizaci našich solárních panelů ve Šťáhlavicích, kdy nám firma pomohla i se získáním dotací v programu Nová zelená úsporám: http://www.2kenergy.cz/ukazky-realizace/solarni-system-pro-ohrev-tuv-42.html