systém vytápění a ohřevu TUV

Dotaz

Ahoj stavebníci,

v nejbližší bych chtěl začít stavět. Právě jsem ve fázi dodělávání projektu (chci stavět z ytong lambda či theta.. uvidíme co na to finance) a řeším systém vytápění. Plyn. přípojku dělat nechci.

Zbývá elektrika a chci krbovou vložku s výměníkem. Velice se mi líbí systém vytápění a ohřevu TUV pomocí právě výměníku u krbu a solárních panelů a k tomu akumulační nádrž + kdyby náhodou se něco stalo elektrický kotel. A vše v podlahovém topení.

Tak jsem se chtěl zeptat na vaše názory, postřehy, výhody nevýhody, pokud takovýto systém někdo doma máte a máte s tím zkušenosti + i nějaké podrobné pořizovací náklady a náklady na vytápění již fungujícího systému.

díky moc všem za info :-)

Pavel

Pavel8. 4. 2014 10:29:51

Zdravim. tech vasich 4.8kw je tak na hrane s tou elektrinou. Je dobre si pripravit system trochu dopredu. nevime, jaka bude cena elektriny za 15 let. Proto doporucuju mit teplovodni podlahovku (+ treba radiatory) a k tomu treba ten elektrokotel. Zdroj je u takoveho topeni pomerne jednoduhe vzmenit a nejste omeyeni jenom tou elektrinou.

Ondřej Heidenreich8. 4. 2014 7:56:44

Dobrý den, neuvažoval jste o elektrickém podlahovém vytápění? Mám už více jak rok elektrické topné kabely. RD jsem postavil v Brně má tepelné ztráty 4,8kW a podlahovou plochu 144m2. Topné kabely a termostaty mám od firmy Fenix Jeseník.
Původně jsem byl rozhodnut pro teplovodní podlahové vytápění s plynovým kotlem. Po nacenění přípojky plynu, HUP, rozvodu plynu po domě, teplovodního topného potrubí, plynového kotle a komínu jsem ale změnil názor. Nejlevnější nabídka byla 220 000 Kč.
Za elektrické podlahové vytápění, regulaci teploty jsem dal nakonec 65 000 Kč. Na ohřev TUV jsem použil bojler s vestavěným TČ Dražice TC 120 E v hodnotě 25 000 Kč. Rozdíl je tedy 130 000 Kč. Dům jsem stavěl částečně svépomocí a částečně dodavatelsky. Byl jsem limitován 2 miliony na dům. Proto jsem se nakonec rozhodl pro elektrické vytápění a ušetřených 130 000 Kč jsem nakonec použil na vybavení domu.
Po zimě 2012/2013 jsem se trošku bál kolik budu platit za elektřinu. Nakonec jsem platil 39 786 Kč, což se mi zdálo hodně. Ale když jsem odečetl kolik bych dal za elektriku na provoz domu, tak jsem si oddech. Spotřeba elektřiny u RD je jak jsem si našel na internetu cca 4500 kW. Bez elektrického podlahového vytápění bych měl sazbu D02d, tedy cca 4,3Kč/kWh. Za elektřinu na provoz domu bych tedy platil 19 350 Kč. Takže z toho mi vyplývá, že za topení a ohřev TUV jsem dal 20 436 Kč. Což není zase tak moc. Těch výhod elektrického vytápění je více.
Pokud se nemůžete rozhodnout, tak se podívejte na http://www.tomur.cz/provozni_naklady.html. Tam je kdy se podlahové vytápění vyplatí a kdy ne vcelku dobře popsáno.
Pokud budete mít nějaký dotaz, tak mi klidně napište na ondrej.heidenreich@seznam.cz a já Vám rád odpovím. Jsem totiž z tohohle systému vytápění úplně nadšený:-)

Jaromír Bednář1. 4. 2014 9:35:11

Rozšíření tohoto systému o solární kolektory je bezesporu přínosem, ne však jediným řešením. Přes všechny prohlášení prodejců, že jejich kolektory hřejí i bez slunce tomu tak není. Tyto kolektory jsou omezeny na cca 1500 hodin slunečního svitu, jehož největší část je v létě, tedy v době, kdy jej až tolik nespotřebováváme. Bylo by tedy výhodnější mít k dispozici zařízení, které bude mít možnost dodávat teplo po 7000 hodin/rok a více?
Na vzhled kolektorů jsme si už více méně zvykli a při jejich instalaci počítáme s tím, že potřebují určitou plochu, že kvůli tepelným ztrátám do okolí musí mít kvalitní tepelnou izolaci a to přináší ne zrovna malou hmotnost. Bylo by s ohledem na toto lepší mít jen jeden malý panel o hmotnosti 6,2 kg za předpokladu dostatečného výkonu?
Mohl bych pokračovat v dalších otázkách a porovnáních. Co chci ale říct je, že za zvážení stojí náhrada solárního systému systémem termodynamickým. V uvedeném příkladě by jste měli zajímavý tepelný zisk proohřev vody i přitápění při využití termodynamické solární jednotky TERMBOX s jedním EnergyPanelem. Ta, bez ohledu na počasí a denní dobu, může dodávat desítky kW do vaší nádrže s minimální spotřebou. Nestávalo by se vám, že po pár deštivých dnech bude potřeba zatápět, naopak intenzita "přitápění" které se často od klasických kolektorů požaduje a je velice omezená, by byla daleko větší. Konkrétně i přes 5000 kWh proti 2500 kWh ročního zisku ze solárního systému.
Další info: Jak ohřívat vodu v bojleru nejlevněji - http://jaromirbednar.wordpress.com/2013/07/06/jak-nejlevneji-ohrivat-vodu-v-bojleru/

Rozhodně nechci tvrdit, že termodynamický solární systém je jediné řešení pro úplně každého. Mou snahou je, abyste se i o tento nový systém zajímali a před konečným rozhodnutím hodně počítali. Variant je k dispozici už dnes hned několik.

Petr Kiska

Petr Kiska24. 3. 2014 21:39:04

Ahoj,
mam doma presne ten system jaky popisujes. Krbovou vlozku s vymenikem Hoxter WK8 (krb a komin Schiedel Kerastar 100tis.)Akumulační zásobník Dražice NADO V6 1000 l, atypické provedení, průtočný ohřev teplé vody nerezovým trubkovým výměníkem, s elektrickými topnými tělesy 6+4,5 kW, s výměníkem pro ohřev ze solárního systému, dodávka včetně tepelné izolace 58tis.kc Topne patrony nahrazuji elektrokotel, takze je vse v jednom a nemusis resit zadny elektrokotel.
, priprava na solarni panely (natazene hadice, ale realizace bude az po stavbe pristresku s jiznim sklonem)
Protoze nas dum je pasivni drevostavba, tak jsem na doporuceni realizacni firmy na topeni a rekuperaci nevolil podlahove topeni, protoze se do pasivni drevostavby nehodi. (priliz dlouha doba nabehu a dobehu) V nasem dome mame nizkoteplotni rozvody v radiatorech, ktere jsou na to dostatecne dimenzovane.(v prizemi mame jenom 4 radiatory) Vratku z radiatoru jidelny jsem nechal natahnout do podlahy zadveri, aby v zime nebyla dlazba v zadveri studena. Pro prechodne obdobi jsem jeste nechal nainstalovat dohrivac vzduchu do rekuperacnich rozvodu, takze radiatory muzou byt zavrene a cerpadlo zene teplou vodu jenom do dohrivace a ten ohreje veraci vzduch na cca 28 st. (mereno termokamerou)
Celkove jsme s timto systemem velmi spokojeni. Kazdemu nevyhovuje topeni v krbu v obyvacim pokoji. Pro me je to relax a delam to rad. V soucasne dobe nam staci topit 1x za 3 dny vecer cca 4,5hod. a mame teplou vodu na topeni a TUV. Protoze byla mirna zima, tak jsem za celou dobu nezapl elektricky dohrev patronama. Diky tomu mame velmi nizkou spotrebu elektriny v prumeru je to (za posledni dva mesice 4,7kw/den NT A 0,9kw/den VT. Tyto hodnoty jsou ovsem mozne jenom diky: 3skla soucinitel 0,6, tepelna strata 2,4kw, rekuperace tepla, vzduchotesnost Blower door testem 0,18.
Za me muzu jenom doporucit. Vse se ovlada na jednom ovladacim panelu vcetne rekuperace a termostatu, takze jenom topim v krbu a termostat mi hlida teplotu a spina si cerpadlo topeni jak potrebuje. Mam nastaveny tydenni rezim vetrani podle nasich pozadavku. Pokud budes chtit dalsi informace tak se podivej na muj blog: http://drevostavbasvepomoci-petr.blogspot.cz/2012/12/topeni-1dil.html
Zdravi Petr