Stavba z cihel

Autor: meretseher (1 příspěvek)
30. 8. 2013
1 komentář
Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti se stavěním domu z klasických cihel. Mnohokrát děkuji za odpověď

ing. arch. Martin Veber

ing. arch. Martin Veber1. 9. 2013 19:48:56

Je to dost pracné a pokud to dáte zedníkům, budou Vás proklínat. Cena cihel je pak příjemná, dá se použít i z bouraček za pár korun. Málokdo ví, že cihly z první republiky jsou výrazně kvalitnější než současná produkce (samozřejmě i výjimky se najdou), protože v dřívějších dobách se otevíraly pro menší produkci malé těžební jámy a kvalitní hlíny byl dostatek.

Pokud stavíte z plné cihly, je velkou výhodou možnost pustit se do trochu organičtější architektury, zeď nemusí být přísně rovná, pokud tedy nechcete. Odvážnější mohou experimentovat s klenutím, které kupodivu není tak náročné, jak se zdá. Zároveň z fyzikálního hlediska je cihla vynikající akumulátor energie, takže je více než doporučeníhodná pro kombinaci s tepelně izolačním vnějším pláštěm, nebo pro akumulační jádro stavby propojené se zděným komínem krbu, pece apod.

Pokud chcete nějaké další náměty nebo případně rady, kontakt mám níže a nemám problém pomoci někomu, kdo se chce vymanit z řady unylých bungalovů :)