Velikost hlavního jističe

Autor: dobbyczech1 (1 příspěvek)
30. 11. 2017
2 komentáře
Dotaz

Dobrý den, omlouvám se za "hloupý" dotaz, ale elektrika je pro mě španělská vesnice. Stavíme RD o užitné ploše 145 m2. Přízemní bungalov, dřevostavba, zateplení boky 16+14cm vata, stropy 2x20cm, podlaha 2x10cm polystyren. Tepelná ztráta podle PENB 4,5 kW.

Otázka - jaký hlavní jistič budeme potřebovat? (je to jen pro moje výpočty kvůli dodavateli elektřiny, teď bereme elektriku od souseda, ale příští měsíc budu žádat o připojení, tak abych věděl, co čekat). Vytápění domu bude elektrokotlem Thermona therm ELN 8 (příkon 7.5 kw) s teplovodními rozvody, zásobník na ohřev TV Dražice OKCE 125 litrů (příkon 2,2 kw). Dále budou v domě obvyklé spotřebiče (lednička, indukce, vestavná myčka, trouba, mikrovlnka, digestoř, pračka sušička, TV a ostatní běžné spotřebiče). Zajímala by mě vlastní zkušenost Vás, co máte podobné bydlení, jaký hlavní jistič máte.

Předem se omlouvá, jestli tento dotaz již někde položený byl, ale jak říkám, elektrika není můj šálek kávy.

Předem děkuji za názory a příspěvky a přeji všem pěkný den :-)

Jiří Kubíček30. 11. 2017 23:32:35

Dobrý den, podle mne vám bude bohatě stačit jistič 3x 25A, což je nejběžnější hodnota, která se dnes u novostaveb RD pořizuje a používá.

zero230. 11. 2017 19:15:02

Vlastní zkušenost bohužel nemám, ale existují kalkulačky, např. https://www.premereni.cz/cs/dulezite-informace/kalkulacky-energie/jistic/navrh-proudove-hodnoty-jistice/ , které něco doporučí, důležitá je souslednost, tj. kolik těch spotřebičů bude v jeden okamžik v provozu.
V zásadě je tam několik aspektů: silnějši jistič = větší paušál a větší počáteční platba za rezervovaný příkon (500 Kč/1A třífázový), v některých případech lze využít hlídače proudového maxima.
Jedno z řešení by bylo pro začátek dát nějakou střední cestu, řekněme 3 x 32A, s tím, že dáte silnější kabel pro přípojku, tj. od jističové skříně do elektroměrného sloupku a od něho do hlavního domovního rozvaděče (já mám pro 3x25A kabel 4x10, tak použít např. 4x16) a pak případně posílíte. A mít na to připraven i ten elektroměrný sloupek (aby v něm byly silnější vodiče - obvykle je to na objednávku).
Správně by vám to měl navrhnout projektant (rozvodů elektřiny), případně nějaký revizní technik.