Výhodnost vytápění elektro/plyn

Autor: Michal Kubelka (1 příspěvek)
22. 11. 2017
3 komentáře
Dotaz

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat čím je výhodnější topit v RD? - Elektro nebo plyn?

Podle pročítání mnoha článků na internetu vychází lépe plyn (jsou to ale často staré články), poslední dobou si ale skoro všichni dávají vytápění přes elektrokotel. Může mi někdo rozumně odpovědět čím ročně protopím méně a jaký způsob vytápění je levnější vybudovat? Plánujeme stavět bungalov o zastavěné ploše 150m2

Mockrát děkuji

Jiří Kubíček30. 11. 2017 23:14:08

Dobrý den, to já nevylučuji, že lze topit elektrokotlem, ale záleží hlavně na tepelných ztrátách domu a taky na tom, jak budete mít řešen v případě el. vytápění limit neobnovitelné primární energie při výpočtu PENB. Řídit se jen tím, kolik kdo protopí v jiném domě, je nesmysl. Jednak neznáte TZ toho domu a dále třeba ani nevíte kolik se k té elektřině protopilo ještě dřeva.

dobbyczech130. 11. 2017 16:24:33

Zdravím Vás - můj, čistě amatérský názor - stavíme RD a rozhodli jsme se pro elektrokotel s podlahovým vytápění, doplněný menším krbem v obývacím pokoji. Pro elektriku jsme se rozhodli zejména proto, že jsou nižší pořizovací náklady (kotel kolem 15 tisíc proti 40 za plynový a přípojka ani nemluvím). Navíc dostaneme tarif D57D takže 20 hodin denně nízký tarif, čímž ušetříme i na všech elektrospotřebičích v domě. Můj bratranec, který má dva roky novostavbu, má stejné vytápění a kompletní roční náklady za elektřinu měl do 30-ti tisíc (vytápěná plocha domu cca 150 metrů). Podle mě rozhodně lepší topení elektřinou (pořizovací náklady a nízký tarif), ale je to asi o názoru každého.

Jiří Kubíček22. 11. 2017 20:09:21

Dobrý den, na takto položenou otázku se nedá odpovědět. Ona je sice 1 kWh plynu levnější než 1 kWh elektřiny a to i při tarifu D57d pro vytápění elektřinou, ale při vytápění plynem zase máte dražší elektřinu pro domácnost (zpravidla tarif D02d) a je plyn též dražší investičně. Takže v důsledku záleží na tepelných ztrátách domu a spotřebě TV, ale tyto údaje neuvádíte a možná asi zatím ani nevíte. Obecně platí to, že když vyžadujete hlavně čistě komfortní vytápění a nebudeme do toho započítávat nějaké dřevo atd., tak do tepelných ztrát cca 4 kW se dá ještě vytápět elektřinou, nad 4 kW už přicházejí na řadu jiné topné zdroje.

Jenže u novostavby se většinou vytápění plynem vůbec nevyplatí, jelikož i když má stavba větší TZ, tak už je to spíše o volbě, zda nepořídit rovnou tepelné čerpadlo (samozřejmě je zde velké cenové rozpětí různých značek a systémů, takže je potřeba volit rozumně). Jde o to, že když si spočtete veškeré investiční výdaje na vytápění plynem: dovedení plynu až do domu, komín pro kondenzační kotel, kotel s takovým výkonovým rozpětím, aby nejlépe necykloval, zásobník na TV, veškerý instalační materiál až po dovedení k topné soustavě, např. rozdělovači podlahovky, cenu práce, jste většinou na ceně 100.000,-Kč a výše. Slušné TČ, které tohle vše zahrnuje, už pořídíte kolem 160.000,-Kč, ale máte levnější provoz a lepší sazbu EE pro domácnost. Takže je to spíše o volbě, zda topit elektřinou nebo tepelným čerpadlem a plyn vypadává.

Nakonec ještě jedna poznámka, aby to nebylo tak jednoduché. I když budete mít malé TZ, kdy už se dá provozně vytápět elektřinou a někdy to dokonce vychází tak, že potřeba tepla na vytápění je menší než potřeba tepla na ohřev TV, tak stejně nemůžete mít vše pouze v elektřině, protože by váš dům nesplnil limit neobnovitelné primární energie při výpočtu PENB. Takže by mělo být v domě ještě nějaké zařízení, které si bere buď energii z prostředí nebo má nízký faktor neobnovitelné primární energie. Aby takové zařízení nebylo nenávratné, řeší se to zpravidla pomocí obyčejného krbu pro radost bez výměníku, ale ani to nemusí stačit, tak pak jsou ještě z těch investičně levnější možnosti pořízení pro ohřev TV bojleru s vestavěným TČ, případně se může pořídit do nějakého největšího otevřeného prostoru v domě obyčejná klimatizace (princip TČ vzduch/vzduch), které v létě chladí a v zimě dokáže do určitých teplot levně topit, i když třeba jen část domu, ale pro splnění limitu to stačí. Soláry a fotovoltaiku neberu, to jsou nenávratné věci, ale když se třeba rozhodnete pro rekuperaci, tak můžete pořídit rekuperaci aktivní s ohřevem TV (může mít funkci i teplovzdušného přitápění, ale zde je topný výkon dost omezen), která by to též řešila.