deska

Autor: Honzik (1 příspěvek)
Kategorie: Základy a deska
5. 6. 2017
1 komentář
Dotaz

Dobrý den,

mám technickou otázku ohledně základové desky a jejich pasu ve svaku, kde na 17 m mám převýšení 105 cm. Jak vyhotovit desku? zdali mám dostat terén do roviny či pasy odskákat na výšku ZB. V příloze přikládám amatérský náčrt 2 variant. Prosím o radu.

Děkuji moc

Přílohy

deska.jpg

zero25. 6. 2017 16:59:21

Obě varianty jsou možné, záleží na okolnostech.
V prvé řadě je důležité okolí - jaké jsou vaše plány se zbytkem pozemku a jak vypadá okolí, resp. sousední domy. Pokud budete chtít nějak vyrovnávat, pak podle toho můžete volit - např. můžete chtít celý pozemek dostat do jediné roviny, tj. na ten metr rozdílu přidat navážkou na pravé straně nebo naopak odbagrovat na levé straně. Můžete mít také v plánu udělat pak něco jako terasy, tj. stupňové vyrovnání svahu.
Další okolností je využitelnost prostoru - např. by se dal kus toho převýšení využít jako sklep či garáž (garáž bohužel už bude pak první nadzemní podlaží a tudíž už bude moci být dům o jedno patro menší - limit je obvykle dvě nadzemní patra plus podkroví).
Z mého pohledu bych na levé straně dům zvedl, aby okna nebyly moc nízko nad zemí a aby bylo možno alespoň kus okolo domu vyrovnat do roviny. Záleží také na tom, jaká je orientace svahu - např. pro umístění pergoly potřebujete větší kus rovné plochy.
Stupňovité založení by mi pak přišlo jako levnější - nejen v ztraceném bednění, ale i v nutném bagrování.
Také máme dům ve svahu, s větším převýšením a pod třetinou domu je udělaná garáž. Soused pod námi navezl, zatímco soused vedle něho vyhloubil, takže mezi nimi je teď převýšení přes tři metry.