Podlahový polystyren

Autor: Pány (3 příspěvky)
Kategorie: Hrubá stavba
12. 7. 2016
5 komentářů
Dotaz

Dobrý den,provadim kompletní rekonstrukci chalupy.V současné době jsem v koupelně a potřebuju položit polystyren a udělat čistou podlahu.Ptam setedy jakou bych měl zvolit tloušťku polystyrenu .Současná hotová skladba je 5cm štěrk,5cm hrubý beton ,nalepená ipa.Zbyva mi ted 17 cm k čisté podlaze.Chtel bych udělat polystyren 10 cm 5 čistý beton a zbytek lepidlo a dlažba.zajima mě jestli má koupit polystyren 5+5 cm nebo jen 1x10 cm a jaký bude nejlepší.

Druhý dotaz jejestli ho mám něčím zakrývat před betonem igelit nebo tak.

Poslední otazka.Dve stěny nejsou dole čisté osekané tím pádem za polystyrenem budou škvíry mám je něčím před betonem ucpat nebo nevadí když beton do spár napadá.

DEKUJI ZA RADY.

ing. arch. Martin Veber

ing. arch. Martin Veber25. 7. 2016 21:19:10

S mnoha zkušenostmi z mých vlastních manuálních počinů i z kontrol staveb mých klientů (s šikovnýma i nešikovnýma rukama, svépomocnýma i řemeslnýma) rozhodně doporučuji spíše dvě vrstvy, než tu jednu. I když si myslíte, jak důsledně to kladete, stejně Vás to nakonec překvapí (lepší varianta) nebo nepřekvapí, protože bude zalito a už se na své chyby nepodíváte. A platí to jak pro polystyreny do podlahy, tak v nadkrokevce, kde je to až fascinující, jak se tomu chce pracovat i po "sešňěrování" kontralatěmi.

Jiří Kubíček12. 7. 2016 12:23:36

Zdravím, však možné jsou obě varianty, zatím jsem vždy pokládal EPS ve více vrstvách, ono taky záleží na tom, jestli tou podlahou nepůjdou nějaké rozvody, jako elektřina nebo voda. Každopádně koupelna nebude mít asi žádnou velikou plochu, tak by neměl být problém si s tím trošku vyhrát.

petrx12. 7. 2016 11:16:02

S tou rovinou jsem to myslel tak, že je dost pracné u dvou vrstev EPS udělat vrchní stranu spodní vrstvy natolik v rovině, aby na to druhá vrstva přesně sedla celou plochou a nevisela jen na hranách různě vysoko uložených desek spodní vrstvy. Tady skutečně myslím, že jedna vrstva je mnohem jednodušší a při pečlivé práci se dá se udělat aniž by bylo nutné dopěňovat mezery. Jak výškově vyjdou horní strany jednotlivých desek je skutečně jedno, zaleje to beton. Samozřejmě v rozumných mezích. Jestli sousední deska vyjde o 3mm výš je fuk, ale u dvou vrstev jsou 3mm mezery velký problém. Dělal jsem v celém přízemí dvě vrstvy EPS 10cm + 10cm a vím to to je aby na sebe obě vrstvy na milimetr sedly. Drbal jsem se s tím týden. To, že EPS musí ležet celou plochou na hydroizolaci je jiná věc, to samozřejmě souhlasím a řešit se to dá různě : suchý písek, liapor, lepidlo, samonivelačka, horkovzdušná pistole ...

Jiří Kubíček12. 7. 2016 10:58:35

Zdravím, mám na to trošku jiný názor, osobně bych použil dvě vrstvy izolace a to právě z důvodu překrytí všech mezer, ale tím neříkám, že se to nedá udělat s jednou vrstvou, jen případné mezírky budete muset vypěnit. Jak u jedné vrstvy EPS nebo u dvou vrstev EPS musí být EPS v rovině, takže buď se musí podlaha díky výčnělkům v místech překrytí hydroizolace vyrovnat nebo použijete teplovzdušnou pistoli a do polystyrenu si uděláte malé žlábky. Další věc je, že v dnešní době dávat 10 cm izolace do podlahy je takové minimum, možná by stálo za zvážení použít materiál s lepší lambdou, než má obyčejný EPS.

Mezi tepelnou izolaci a roznášecí desku (tedy těžkou plovoucí podlahu) správně patří nějaká PE fólie a samozřejmě musí být roznášecí deska oddělena dilatací od stěn (asi nejlépe pomocí mirelonového pásu, prodává se i s igelitem pro překrytí s PE fólií). Mnoho stavebníků však v případě použití hustého betonu PE fólii nepoužívá (u anhydritu nebo nějaké řídké cementové mazaniny je to nutnost), osobně bych ji ale použil vždy.

Píšete, že na čistý beton do roznášecí vrstvy máte 5 cm, což není moc a záleží na tom, jak si takový beton představujete, protože u běžného betonu byste měl mít vrstvu minimálně 7 cm, takže to bude chtít kvalitní beton a může vyztužený třeba nějakými vlákny, karisíť bych do roznášecí plovoucí vrstvy nedával, postrádá tam podle mne smysl.

Nevím, co myslíte tím, že by beton napadal do spár, roznášecí betonová vrstva vůbec nesmí přijít do styku s obvodovým zdivem, musí zde být dilatace, takže v místech, kde bude EPS, byste to měl vypěnit nebo dosypat pískem nebo liaporem. Tam kde bude dilatační pás, by to mělo být rovné, ale nevím, jak moc velké nerovnosti tam máte, něco vyrovná dilatační pás sám o sobě. Dal bych jednu vrstvu EPS do roviny, pak bych instaloval dilatační pás a dal druhou vrstvu EPS (dodržení roviny není zas tak žádný problém a budete to mít bez tepelných mostů), kterou bych dilatační pás přitlačil ke stěně, na to PE fólii, pak roznášecí desku. Lepidlo na dlažbu bych použil flexibilní, k tomu vodoodpudivou spárovačku, rohy byste měl vyspárovat silikonem.

petrx12. 7. 2016 10:17:21

Polystyren bych dal jen v jedné vrstvě 10cm. U dvou vrstev je sice teoreticky pěkné, že horní vrstvou můžete překrýt spáry dolní vrstvy a tím odstranit tyto miniaturní tepelné mosty, ale chce to hodně precizní práci aby dolní vrstva byla natolik rovná, že na ní horní vrstva bude sedět celou plochou. Jinak je výsledek spíš horší, po zatížení může podlaha časem trochu klesat což je u koupelny dost nepříjemné, může dojít k odtržení dolní řady kachliček od podlahy, v extrémním k poruše hydroizolace. Naproti tomu u jedné vrstvy celkem nevadí, když jednotlivé sousední desky vůči sobě nejsou úplně v rovině, beton to srovná. Polystyren bych vzal 150S. Igelit asi není nezbytně nutný, ale dával jsem ho. Jestli něco napadá mezi stěnu a polystyren celkem není problém, nevím jak tu mezeru máte velkou, můžete tam stříknout pěnu nebo jen vysypat suchým pískem. Hlavně ale nezapomeňte na dilataci mezi betonem a stěnou. Ve Vašem případě bych koupil mirelon tl. 8mm šířky 150mm, přidělal ho na stěnu a pak teprve pokládal polystyren. Tím jednk aspoň částečně zlikvidujete tu mezeru a jednak Vám polystyren ten mirelon přidrží na stěně. Do betonu dejte kari síť nebo nějakou rozptýlenou výztuž.