Diskuze k videu o tepelně izolačních tvárnicích

Autor: ing. arch. Martin Veber (5 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
30. 8. 2015
6 komentářů
Dotaz

Se zájmem jsem shlédl záznam návštěvy Pavla Tesárka v Dolním Bukovsku. http://www.svepomoci.cz/stavba-domu/hruba-stavba/4349-video-proc-vyrobce-cihel-nechce-aby-se-zdivo-dodatecne-zateplovalo.html Diskuze měla motivovat stavebníky pro stavbu s jednovrstvými obvodovými konstrukcemi (laicky „tepelně izolační cihlou“). K článku nebyla zpřístupněna možnost vkládání komentářů, rád bych tedy tuto technickou nesrovnalost obešel založením nového příspěvku zde a nabídl k diskuzi oběma mě známých a vážených pánů malou velkou glosu:

1.) Není moc strategické prohlásit, že cihly konkrétní tloušťky a tepelně izolačních parametrů dodatečné zateplení nevyžadují (čas 1:43). Snad by mohl pan ing. Vacek raději prohlásit, že tyto cihly splňují požadavky i doporučení dnes platných norem a také vyhovují ekonomickému propočtu návratnosti investic ve srovnání s dnes platnými cenami energií. Čertovo kopýtko se skrývá ve skutečnosti, že norma požadavky na prostup tepla neustále přitvrzuje a nebyla-li by zde zavazující norma, také víc a více žádají ekonomicky smýšlející stavebníci. Tenkou cihlu zateplíte dnes 15cm šedého a v budoucnu bude zřejmě možné bez rizika přidat dalších 20cm, nastane-li kolaps klimatu nebo kolaps cen. Co uděláte s jednovrstvým zdivem důkladně tepelně izolovaným, když budete muset zateplovat? Zmenšíte vnitřní plochu 25cm silnou izolací po celém obvodu, nebo se dopustíte extrémní tloušťky izolace zvenčí, abyste rosný bod vyhnali z cihly do polystyrenu? Nebo zateplíte nákladněji vatou zase s jinými problémy?

2.) Snížené parametry při dořezech a v konstrukčních detailech nejsou zanedbatelné (čas 3:44). Nejde sice o zásadní zvýšení tepelné ztráty domu jako celku, ale extrémní množství domů se potýká s chybami právě v těchto místech oslabené izolační obálky domu (nejčastěji parapety, věnce, krabice elektroinstalací a stoupačky v obvodové stěně či nároží, kde vinou nevhodné skladby nebo mizerného řemeslného zpracování dochází k snižování povrchové teploty, k rosení, k růstu plísní.

3.) Nehledejme si odpověď každý sám (čas 4:54). Není to jako výběr housky v krámě nebo nového smartphonu na e-shopu. Chyba se nedá opravit tak snadno a ne každý mezi námi má dostatečnou odbornost, aby jeho rozhodnutí vedlo k jednoznačně správnému konci. Já bych naopak rád varoval před takovým kutilským způsobem uvažování o tepelné obálce domu. Apeloval bych naopak na stavebníky, aby vyžadovali od svých projektantů přesný návrh obálky objektu s jednoznačně stanovenými fyzikálními požadavky na materiál a se zárukou bezproblémově fungující fasády. Ostatně si jej také platíte a to, že jen nedostanete, není od projektantů nic než vyhýbání se odpovědnosti za odvedenou práci. Nezapomínejme, že projektant je trestně odpovědný za chybně vypracovaný projekt. Pokud projektovou dokumentaci nakonec nedodržíte, je rozumné, abyste přizvali k řešení alespoň energetického auditora, který dokáže preventivně upozornit na rizika zamýšlené změny detailu a navrhne řešení tak, aby nekolidovalo s požadavky na kvalitu vnitřního prostředí i na všechny funkce obvodové konstrukce.

zvirek12. 9. 2015 18:11:27

Tak to je velmi, velmi diskutabilní, např. já jsem zdění v životě neviděl jinde, než na videu, natož abych to zkoušel sám, to by rozhodně nedopadlo dobře.
Asi jako kdyby Vy jste měl zkusit svépomocí vyoperovat slepé střevo a výsledek byl lepší než od firmy=nemocnice. Konkrétně pro mě to jednodušší než zdění je, protože se tím živím, ale ostatním bych to úplně nedoporučoval.

Pavel Tesárek

Pavel Tesárek12. 9. 2015 16:58:26

Článek začíná povídáním o tom, že bych při stavbě domu raději zvolil menší tloušťku zdiva a dodatečně ji kvalitně zateplil. Takže můj názor zda zateplit či nezateplit je asi jasný ;-)

Díky za diskuzi
Pavel

kuba11. 9. 2015 11:11:29

Mám na to stejný názor, je to jen předražená šílenost.

Petr11. 9. 2015 11:05:36

Na vlastní oči jsem se mohl přesvědčit, jak cihla vyplněná obyčejným perlitem vysychá mnohem pomaleji oproti "obyčejné" duté cihle, např. Heluz Family44. V případě Family 2 v 1 vidím spíš marketingovou snahu výrobce ukrojit si větší kus rozpočtu stavebníků na úkor prodejců polystyrenu. Nikde se tu nezmiňuje taková maličkost, jako je třeba vrtání do takové cihly zevnitř, např. při kotvení horních skříněk apod. Tím si vlastně každý budoucí majitel zvyšuje únik tepla skrz zdivo, což se mu s polystyrenem zvenku nestane.

kuba10. 9. 2015 13:08:57

Řekl bych spíše naopak. Pokud budete sdít svépomocí, můžete dosáhnout lepší kvality zdění (při zvolení dobrého materiálu), než při zdění firmou.

zvirek5. 9. 2015 12:14:24

Souhlas
Jsem sice laik, ale před zahájením stavby jsem tuto možnost pečlivě studoval.

Základní otázka je, jaký by to mělo pro mě přínos :

1.Je to levnější než tenká cihla + silnější zateplení ? - Není, stojí to stejně.
2. Je to tenčí než klasické zateplení ? ( uvažujme cihlu 44 s vysypaným EPS, nebo cihlu 30cm +20 cm EPS ) - prakticky bez rozdílu

No a potom už to má spíše samé nevýhody:
1. Mnohem náročnější na provedení detailů - už nebude žádná vnější izolace, která dokáže chyby při zdění překrýt - zapomeňte na zdění svépomocí.
2. Rosný bod zůstává uvnitř zdiva - co to asi s těmi kuličkami ( a ještě hůře s vatou - to má porotherm ) asi po pár letech udělá - vlhká vata se stává místo izolantu vodičem. Narozdíl od silné izolace na slabé cihle, kde je rosný bod mimo zeď
3. Kritická místa nejsou nevýznamná, jsou naopak zásadní - věnce, překlady, ale i kotvy, hmoždinky a šrouby ve zdi - to vše jsou tepelné mosty a příčiny vlhkosti a plísní. Silná izolace z venku je ještě dokáže jakžtakž zakrýt.

Závěr:
Jít do toho má smysl za podmínek, že to bude stát méně než klasická kombinace cihla + EPS a že vám bude zdít firma, která s tím má zkušenosti ( a těch asi tolik ještě není a pokud ano, nechá si jistě dobře zaplatit )