termoreflexní fólie

Autor: Sydny Grygera (1 příspěvek)
1. 10. 2014
4 komentáře
Dotaz

Dobrý den, zajímal by mě názor na termoreflexní fólie pod podlahové topení s těžkou plovoucí podlahou (např. anhydrit, cement. potěr) Provádím lité potěry a už jsem s několika topenáři diskutoval o účinnosti těchto folií, někdo to chválí, jiný zase říká vyhozené peníze. Dívál jsem se, že značka ve článku stojí kolem 40kč/m2, já pokládám kolem 20kč/m2 a nebo obyčejnou igelitovou fólii za 2kč/m2. Topenáři to dodávají jako ucelený produkt s trubkami a rozvaděči, tak to celkem prosazují, ale vysvětlit princip funkce dokáže málokdo. Navíc jsme lili 2 úplně stejné domy (2 bratři) a jeden s odrazovou fólií, jeden bez, rozdíl ve spotřebě plynu na vytápění údajně žádný (nebo minimální, rozhodně né 20%) Tak samo se dávají podobné fólie pod sádrokarton jako parozábrana s odrazem....

Majkííí a Kačka

Majkííí a Kačka2. 10. 2014 9:53:02

Pěkný den.

Já jsem pod podlahové topení použil hliníkovou fólii .. cca 20 Kč/2m.
Nejsem žádný znalec, ale úspoře 20% určitě nevěřím!
Říkal jsem si, že třeba i těch 5% je moc, ale díky bohu za ně.
Časem se to vrátí.

Selsky jsem si říkal, že když fouknu maso do trouby v alobalu, tak se dělá déle, takže asi ten alobal nějakou funkci mít bude, ale čekám, že mně napíšete, že přemýšlím, jako slepice :-)

Jiří Kubíček2. 10. 2014 9:23:54

Zde ještě přidávám nějaké odkazy zastánců a odpůrců reflexních fólií, mezi obhajovatele patří např. p. Hejhálek. Normální člověk moc nemá šanci vyznat se v tom, kde je vlastně pravda, proto doporučuji hlavně kvalitně zateplit a stále podle mne platí, že bez vzduchové mezery má reflexní fólie pramalý význam.
http://stavba.tzb-info.cz/izolace-strechy-fasady/9137-prakticky-vyznam-reflexnich-folii-pri-usporach-energie-na-vytapeni
http://stavba.tzb-info.cz/tepelne-izolace/10023-prakticky-vyznam-reflexnich-folii-pri-usporach-energie-na-vytapeni
http://stavba.tzb-info.cz/strechy/5534-reflexni-podstresni-pojistne-hydroizolace-a-reflexni-parozabrany

ing. arch. Martin Veber

ing. arch. Martin Veber2. 10. 2014 8:57:14

Energie se umí po Vašem domě šířit prouděním (což vyžaduje mechanický pohyb, vzduch se přenáší z místa na místo), vedením (postupně se od teplé trubky ohřívá beton, v němž je trubka zalita) a také sáláním (jinak též zářením či radiací). Zatímco radiátory využívají efektu sálání a následně díky umístění pod okny proudění (cirkulace podél stropu a stěn místnosti), plovoucí podlaha je založena primárně na vedení tepla do akumulační hmoty podlahy a až z ní následně dochází k sálání. Proudění výrazněji vzniká jen tehdy, kdy je příliš vysoký rozdíl mezi teplotou u stropu a teplotou podlahy (můžete vidět chuchvalce prachu, jak nadskakují).

Je známý fakt, že při umístění reflexní folie za topení dochází k tomu, že část tepla ve formě infračerveného záření všesměrně uniká od radiátoru a prohřívá prostor při dopadu. Nastavíte-li tomuto elektromagnetickému záření zrcadlo, odrazí se s vysokou účinností směrem zpět a tedy jako v případě světla v reflektoru (stejné elektromagnetické záření, jen s jinými účinky pro člověka) můžeme paprsek směřovat do požadovaných míst. Tento jev je poměrně známý, prokázaný a rozšířený, takže jej odborná veřejnosti i výrobci znají a mnozí si říkají ve snaze získat konkurenční výhodu, jestli se to dá využít i pro podlahové topení, vždyť jde přeci také o přenos tepla. Protože se vždycky najde firma, která to zkusí, jedné se podařilo přijít s tím na trh a ostatní, aby neztratili konkurenceschopnost, to zavedli. Náklady na vložení téhle vrstvy jsou korunové, výhodou je rozšíření sortimentu, zdání technického rozvoje a zvýšení marží od zákazníků. Nevýhodou, o níž se samozřejmě nemluví, je šíření bludu, že by se snad sálání mohlo odrážet v místě, kde k němu nedochází a pak také nějací ti deprimovaní technologové ve firmách, kde si svou blbost vůči jejich názoru prosadili ekonomičtí manažeři.

Několik semestrů na VŠ jsem se stavební fyzice ryze teoreticky věnoval, takže mne snadno nenapálí, ale natolik tomu jako architekt zase nerozumím, abych mohl určit definitivní soud. Konzultuji proto detaily na svých realizacích s jedním z nejznalejších lidí v tomhle oboru a mohu Vám nabídnout odkaz na výsledky jeho měření z roku 2012 pro reflexní folie ve střechách, což je také velmi známý a velmi zbytečný způsob jejich použití:

http://www.e-c.cz/index.php?page=news&id=151

Jiří Kubíček1. 10. 2014 19:53:11

Zdravím, reflexní fólii pod podlahové topení považuji za naprostou zbytečnost, mnohem důležitější je správně podlahu tepelně zaizolovat (v dnešní době dát pod podlahovku proti ochlazované straně minimálně 15 cm izolace). Navíc reflexe funguje především se vzduchovou mezerou, takže jedině nad sádrokartonovými podhledy, kde je mezi SDK deskami a reflexní parozábranou mezera. Ještě k tomu klasická reflexní fólie vám nahradí pouze 1-1,5 cm tepelné izolace, takže se spíše vyplatí i do této mezery dát raději tepelnou izolaci (za předpokladu, že izolace pod parozábranou je maximálně o 1/4 síly izolace nad parozábranou). V podlaze pochybuji o jakémkoli opodstatnění, dokonce se už i prováděly nějaká testy, ale žádná úspora se neprokázala. Osobně bych použil obyčejnou PE fólii, ale nejlépe s nějakým mřížkováním, aby se vám dobře pokládaly trubky podlahového topení. Jak to ale bývá, najdete i mnoho zastánců reflexní fólie v podlahovce, obzvláště, když z prodeje takových fólií mají peníze.