Kvality projektanta

Autor: ing. arch. Martin Veber (5 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
26. 1. 2014
1 komentář
Dotaz

Rád vyhledávám diskuze na architektonická témata, protože si říkám, že člověk by se měl pořád učit a nejlépe se naučí chybami, což nebolí, jsou-li to chyby jiných. Takže důkladně a tvrdě studuji :-) a přitom samozřejmě rád poradím a pomůžu.

V mnoha diskuzích pozoruji, že si mnoho stavebníků vyhlédne nějaký katalog a pak jej sami nějak upraví a přenesou k dorýsování projektantům či architektům, kteří jim k tomu sepíšou technickou zprávu a za pár tisíc dají štempl. Nebo vídám druhý přístup, kdy dají "plnou moc" projektantovi, který za ně nějak udělá dokumentaci a poté,co se stavba rozjede, se spolu s řemeslníky a příbuznými domlouvají na finálních úpravách i většího rázu, ladí se materiály, dimenzují systémy ap.

Trochu pak postrádám model, kdy projektant působí od výběru pozemku až po dokončení stavby jako opora stavebníků a dostatečně odpovědně a zodpovědně jim do jejich investice mluví, a stavebníci si do toho nechají rádi mluvit, protože sice ví, že "proti jejich gustu žádný disputát", ale projektantova zkušenost z desítek a desítek staveb je nepřenosná.

Nyní k dotazu: Co brání stavebníkovi, který realizuje svůj domek svépomocí, v opravdu těsném vztahu k autorovi projektu, který jediný má mít své dílo v živé paměti a ví, proč trubka vede tudy, kudy vede, proč je okno umístěné tak, jak jej umístil a proč není dobré 5cm polystyrenu přidat, nebo ubrat. Je to otázka nedůvěry v profesionalitu projektanta, od něhož si raději necháme udělat jen zákonem požadované doklady k stavebnímu povolení a zbytek raději domýšlíme sami, nebo je to arogance mnoha projektantů, kdy se na své zákazníky dívají spatra, že neví tolik jasných a jednoduchých pouček a zdržují je i po odevzdání projektu od další práce? Nebo je to o tom, že je projektant příliš drahý, takže i když by jeho rady byly vítané, nechce nebo nemůže si jej dovolit mnohý ze stavebníků zaplatit?

Budu rád za jakékoli názory, nemám nejmenší problém vidět chyby i ve vlastních řadách a pokud zde vznikne diskuze, která bude pro projektanty přínosná, bude dobré ji mezi ně šířit, aby si uvědomili svou "polovinu chyb" v selhání vztahu ke svým zákazníkům a živitelům. Stejně jako je nutné se stavebníky mluvit o tom, že stavba je velmi křehkou strukturou mnoha specializovaných znalostí a odvětví a fatální selhání jediného může celé mnohamilionové dílo znehodnotit. Je proto nutné své projektanty nejen důsledně hlídat a požadovat od nich maximum možného, ale také je odpovědně ohodnotit, aby byli ochotni to pro své klienty dělat.

Honza a Simča

Honza a Simča26. 1. 2014 16:24:36

Nevím, jestli to patří zrovna tady, ale taky přidám relativně čerstvou zkušenost s architektem vs. projektantem.
S přítelkyní jsme se rozhodli si postavit náš vysněný dům. Možnost koupit si typový projekt, kterému se budeme celý život přizpůsobovali jsme již na samém začátku rovnou zavrhli. V našem okolí jsme si vybrali cca 8 nejbližších projekčních kanceláří, soukromých projektantů a taky jednoho uznávaného architekta. Po prvním kolečku se nám nejvíce svým postojem líbil pan architekt a následně jeden malý projekční ateliér. I přes vyšší cenu projektu jsme si s přítelkyní vybrali pro realizaci našeho bydlení pana architekta, kterému jsem předal veškeré naše podklady, které jsem připravil (3 typové domy, které se nejvíce blíží našim představám, stručný popis co od domu očekáváme, náš životní styl a další drobné detaily, které pan architekt po nás chtěl) musím podotknout, že jsem narovinu řekl panu architektovi, že má zcela volnou ruku, ale jediná podmínka byla, aby se dům podobal těm ukázkovým. Nechtěl jsem žádnou složitou studii, stačila obyčejná skica půdorysu + nějaké obyčejné 3D pohledy na dům.
Pan architekt se mi ozval cca do měsíce, velice jsme se s přítelkyní těšili, co si pro nás připravil, mnozí stavebníci na samém začátku znají ten pocit, kdy se jejich velký sen malinko přiblížil skutečnosti. Po absolvování návštěvy přišlo velké zklamání. Žádná vlastní myšlenka, žádný vlastní nápad, prostě a jednoduše upravený jeden půdorys typového domu, ve kterém bylo změněno pár vnitřních příček (zádveří) a změněný typ střechy (ze stanové na střechu z krovu). Mimochodem se jedná o bungalov. Na můj dotaz proč takovou střechu (vůbec se nám tenhle typ nelíbí, připomíná mi to staré domy z 50. a 60. Let) mi bylo odpovězeno, že soused má tento typ střechy a klasický bungalov se stanovou střechou se tam hodit nebude. Druhý střet nastal ohledně krbu. Naše představa byla obezděná krbová vložka na což jsem rovněž upozorňoval, v návrhu byly pro změnu klasické kamna… Proč? (dle opačného názoru vypadají lépe, dělají větší teplo). Poslední moje kapka byla otázka stropů 3. Střed. Po celém domě chceme mít krásné rovné stropy, vím, že u domu typu bungalov se může stát, že se budou místnosti přes střechu přehřívat, ale po provedení dobré izolace tomu tak není. V návrhu byl zvýšený strop kopírující tvar krovu a do interiéru obložený palubkami. Vím někomu se toto opravdu může líbit, ale nám to připomíná rekreační chatu a rozhodně se na toto nechci dívat celý svůj život.
Vzali jsme si tedy čas na rozmyšlenou… Po krátkém rozvažování s přítelkyní jsem napsal naše rozpory panu architektovi, zda je ochoten je přizpůsobit našim představám. Reakce byla negativní proto jsem poděkoval za věnovaný čas a pokračoval v hledání. Nakonec jsme podepsali smlouvu v projekčním ateliéru, kde jsme byli opravdu nadšeni. Opačný přístup, naše představa a přání byl základ a jsem velice rád, že to tak vše dopadlo. Jinak pro rejpaly, kteří mi mohou namítat, že pravým důvodem byla cena odpovím asi takhle, celá projektová dokumentace pro stavební povolení s vyřízením a všemi poplatky, které platíme zmiňovanému projekčnímu ateliéru je cca 130tis ;-)