Dovedení sítí k pozemku

Autor: Michal (1 příspěvek)
Kategorie: Pozemek
2. 11. 2009
7 komentářů
Dotaz

Chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s dovedením sítí (elektřina, voda, plyn, kanalizace) k pozemku, u kterého nejsou přímo, ale musí být majitelem na nějakou delší vzdálenost (50, 100m) přivedeny. Jak co nejvíce snížit náklady, případně zkušenosti s jednáním u dodavatelů energií.

Děkuji za rady.

Libor a Maruška

Libor a Maruška24. 10. 2011 5:19:39

Ahoj, mám obavu, že to bude problém. ČEZ obvykle chce, aby dotyčný celou přípojku zaplatil. Těžko říct, jestli je dražší postavit trafostanici nebo zakopat (postavit venkovní) vedení dlouhé 1300m. Pokud se jedná o místo s více parcelami, tak se stačí domluvit s ostatními. Tuším, že od 5 žadatelů už to pak ČEZ provede na své náklady. Nejjednodušší bude zajít do nejbližší kanceláře ČEZu a tam už ti velice rychle řeknou, jak se věci v tvé konkrétní situaci mají.
Libor

Martina

Martina27. 8. 2010 6:05:04

Tolik bych se nebála připojení elektřiny jako spíš vody a kanaldy..

Amálka25. 8. 2010 6:08:23

Na stavební úřad rozhodně zajdi. Pokud mají samostatně i odbor UP, zajdi i tam. Je velmi důležité, zda je přístup z komunikace místní, nebo silnice takové kategorie, do které bude mluvit odbor dopravy, PČR, HZS atd... V případě místní komunikace schvaluje nový přístup na pozemek vlastník komunikace, tedy pouze obec. Dále se ptej například, zda povolí stavbu hned, anebo po celkovém vyřešení lokality nově vznikající zástavby. U nás například u nově vznikající lokality RD na soukromých pozemcích povolí stavět až po kompletním zasíťování a vybudování komunikací včetně veřejného osvětlení, což je pak zdarma předáno městu. Před koupí pozemku tak raději získej co nejvíce informací, ať se ze skvěle nabyté nemovitosti nestane plácek s dlouhodobě uloženými prostředky. Jinak pokud jde o náklady na vybudování elektrické přípojky, hradíš jen poplatek za kapacitu jističe před elektroměrem, což je 500,- Kč za Ampér. Teprve po zaplacení tohoto poplatku se s tebou začne distributor dále bavit. Dál budeš hradit pouze stavbu pilíře elektrické přípojky. Kabel, či novu trafačku hradí distributor. V síti ČEZ Distribuce dodporučuje ČEZ plastovou skříň z odolného materiálu. Mně stála 3 800,- Kč. Pro mně osobně je to lepší způsob, než budovat zděný pilíř, který by vyšel cca 2,5x dráže. Navíc je již z výroby připraven pro instalace hlavního jističe, elektrických hodin atd.

Hynek.

Aleš

Aleš25. 11. 2009 6:48:09

ja uz bojuju s CEZ distribuci pres rok a stale jsem bez elektriky...

Venclík a Jájinka

Venclík a Jájinka5. 11. 2009 8:13:08

No o tu elektriku jsme žádali pouze dva... Máme parcely vedle sebe, tak nám udělali společnou kapličku na rozhraní našich pozemků. Za žádné dovedení už jsme nic platit nemuseli... Fígle žádný neznam a asi ani nejsou... De o to kde se chceš připojit. Jestli chceš stavět někde na samotě u lesa kde pravděpodobně v budoucnu žádná další výstavba nebude, tak si to budeš asi cálovat sám... Rozhodně je úplně nejlepší dát si tu práci a obejít nebo obvolat e-on, Obecní Úřad, VAK atd... Jak se říká líná huba holý neštěstí

Michal2. 11. 2009 15:22:09

Ahoj,
co se týče žádostí a zaplacení 12500 Kč dle Ampérů, tak to je mi jasný (zhruba stejný i plyn). Spíš mě zajímá, zda jsi musel platit dovedení elektřiny na pozemek (myslím od nejbližšího přípojného bodu po hranici pozemku).
Někdy udájně nabízí eon dovedení distribuční sítě až na hranici pozemku v jejich režii (když je více žádostí o odběr), jindy ti zase označí přípojný bod a starej se na vlastní náklady. A to je oč mi jde. Zda jsou nějaký fígle či možnosti jak donutit eon, aby mi elektřinu přivedli na vlastní náklady.

U plynu mám zjištěno, že přípojku s vedením plynu třeba i 100m zbuduješ a oni ji pak za určitou částku (prý asi 80% ceny) odkoupí.

A dál co stojí voda a kanalizace v případě, že se s obcí na finančním zajištění nedohodnete.

Venclík a Jájinka

Venclík a Jájinka2. 11. 2009 14:01:47

Zdravim
Řešili jsem stejný problém jako ty. Koupli jsme jen kus pole bez jakýkoliv přípojek. Napojení na elektřinu a kanalizaci bylo vzdálené 120m.
Tak jako první je třeba odeslat formulář na e-on ohledně připojení nového odběrného místa. Nás připojení nestálo nic krom zaplacení 12500,- za jističe, což musí zaplatit stejně každý... Takže elektriky bych se nebál. Dále bych řešil kanalizaci... Je třeba dojít na Obecní nebo Městký úřad(nevim kde chceš stavět) a domluvit se zda schválí nové připojení a atd... Také je zde možnost použití čističky odpadních vod a vsakování na vlastním pozemku, ale na to je třeba nějaká vyjímka od Odboru životního prostředí. Nám třeba Obecní úřad vyšel vstříc a připojení kanalizace nám zajistil na vlastní náklady vzhledem k rozvoji obce a i nám tam přislíbyli dovedení obecní vody. Co se týče plynu, tak nemám zkušenost...