Založení zdiva 1NP

Autor: Peťan (79 příspěvků)
11. 8. 2020
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Konečně po všech těch peripetiích se „základovkou“ se může přistoupit k budování hrubé stavby. Na základové pasy se vyskládalo ztracené bednění, vytvořily se sítě, vylil se podkladní beton, deska se v místě nosných zdí zaizolovala. Nyní přichází na řadu ta nejviditelnější část – vybudování hrubé stavby.

I když je deska už sama o sobě poměrně rovná (ano, nějaké nerovnosti se vždy najdou), je třeba zdivo založit na zakládací maltu do absolutní roviny – bavíme se zde milimetru. Samotné cihly není možné pokládat na desku „na sucho“, ale je vždy nutné kvůli rozložení váhy domu použít minimálně 10mm vrstvu zakládací malty. V místech, která jsou níže, bude vrstva adekvátně zvětšena. Vrstva by myslím neměla být větší než 40 mm – nebo alespoň tak vysokou vrstvu nedělat najednou. Na tuto „akci“ jsem si sám netroufl a tak poprvé na stavbu přijel zedník. Ne, že bych to nezvládl, ale na takovouhle věc je lepší, když to dělá někdo, „kdo to už někdy viděl„. Samozřejmě zedník zná různé fígle, které zjednoduší a zrychlí stavbu. Na založení jsem sehnal zakládací sadu. Po příjezdu zedníka se však nepoužila – říkal, že to nikdy nepoužíval a že jen naměříme výšky a založíme to bez toho…oukej říkám. On je tu profík... Pomocí nivelačního přístroje jsme našli nejvyšší místo na desce. Postupně jsme oměřili všechny rohy a další místa – křídou se na zem napsaly rozdíly výšek od nejvyššího bodu. Zedník tedy založil do potřebné výšky všechny čtyři rohy domu. Výšky se opět následně změřily nivelačním přístrojem, doměřily se pozice a úhlopříčky (je nutné mít místo na desce, aby bylo možné tyto parametry měřit pásmem, nebo laserem). Když vše souhlasilo s dokumentací, natáhl se mezi rohovými cihlami provázek. Uprostřed stěn se provázek ještě podložil cihlou, která se opět pomocí nivelačního přístroje uložila do přesné výšky – provázek se vlastní vahou prověšuje! Když byl natažen provázek, míchal jsem zakládací maltu, nosil cihly a asistoval zedníkovi. Ten měl neustále k dispozici potřebné cihly (30, 30 půlená, 30 rohová, 24). Ty zakládal do roviny, vše ověřoval podle nataženého provázku, vodováhy a nivelačním přístrojem. Všechny rohy se výškově i pozičně krásně sešly.

Založení zdiva 1NP

Abych mohl pokračovat sám, založil zedník ještě ve všech čtyřech rozích cihly. Zde se začíná dělat vazba zdiva. Je nutné používat rohové cihly (30 R), půlené cihly (30 1/2) a samozřejmě celé cihly (30). Zrovna u 30 cm cihly (půdorys cihly je 30 * 25 cm) je vazba pouhým pootočením o 90° nedostatečná. V jedné řade se tedy začíná plnými cihlami, v další řadě rohovou, půlenou a plnou. Vazba vychází na necelou polovinu cihly. Celkem bylo založeno 6 vrstev – výška, která se dá dělat víceméně bez lešení. Cihly se lepí na zdící pěnu Porotherm Dryfix, která byla v ceně cihel. Pěna zase tolik nepění (a je dost drahá), takže místa, kde na sebe „na tupo“ navazují cihly (takové ty několikacentimetrové mezery) jsem vypěňoval běžnou pistolovou nízkoexpanzní pěnou a z vnějších stran cihly zamázl maltou. Pěna Porotherm má jiný závit než běžné nízkoexpanzní pěny. Musel jsem tedy ještě koupit jednu pistoli (Stejně je potřeba mít pistolí víc. Přehazovat flašku s pěnou je nereálné). Tato pistole musí mít nižší šroubení – používám pistoli Festa 38016. Jde o obyčejnou pistoli asi za 250 Kč.

Reklama
Založení zdiva 1NP

Ideální je, když jde vše udělat bez řezání cihel. V praxi je toto spíše nereálné, takže je potřeba některé cihly doříznout. Používal jsem úhlovou brusku s 250mm diamantovým kotoučem a ruční vidiovou pilku. Cihly mají docela silné přepážky, takže je nutné řezat spíše pomalu a na pilu netlačit. Ostatně jako vždy. To vše se stihlo ve dvou lidech za „pracovní den a půl“. Celkem nějakých 13 hodin. Stěny mezi rohy vyskládám sám pomocí provázku, vodováhy a pár tipů a triků od zedníka. Bude potřeba si hlídat vazbu cihel, roviny atd… Články ohledně této stavby vychází také na mém webu https://www.mylms.cz/stavba-domu/. Tam naleznete plnohodnotnou verzi článku s obrázky uvnitř článku a někdy i s doprovodným videem.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama