Rozhodnutí stavět a jít "proti proudu"

Autor: Burianovi (5 příspěvků)
9. 2. 2021
0 komentářů
Rozhodnutí stavět a jít "proti proudu"
Příspěvek stavebníka
Na počátku bylo slovo a to slovo bylo "domek", pak následovalo několik dalších jako "svépomocí", "dřevostavba", "nízkoenergetická","difuzně otevřená", a pak pár tisíc dalších při přesvědčování mé ženy, že prostě v paneláku ne... Ale abych Vás uvedl do děje...

Ahoj,

jmenuji se Tomáš a spolu se svou ženou Lenkou a dvěma dětmi jsme se rozhodli (tedy já se rozhodl a pak rok všechny přesvědčoval), že si postavíme domov.

Kam po studiu?

Po studiích a neustálých platbách za nájemné v bytech jsme se s přítelkyní (dnes už manželkou) rozhodli vrátit do městečka, kde jsem prožil většinu života - do Třeště.

Věřím, že když něco opravdu chcete, všechno se spojí a na vaší cestě vám pomůže, a tak to i bylo s naším návratem. Ještě před návratem ze studií (a brigád) v Brně jsem měl to štěstí, že jsem našel v rodném městečku práci v oboru, který jsem studoval, a tak jsem se nemusel bát, že bychom neměli po návratu žádný příjem. Moje mamka žila tou dobou s přítelem v bytě v Třešti, ale zdědila také domek po svých rodičích, kam se rozhodli přesunout a nám tedy nabídnout bydlení v bytě 3+1 (74m2) - dle mého dost velký byt i pro rodinu se 2 dětmi. Po návratu jsme tedy měli i s nastávajícím potomkem zajištěný příjem i střechu nad hlavou, za což jsem nesmírně vděčný, ale jako kluk z vesnice jsem se prostě nemohl smířit s životem v bytě a stále se s ním nesmiřuji, a tak jsem neustále přesvědčoval svou ženu (nyní již i za pomocí 2 dětí) o tom, že život v paneláku "NE", především proto, že nehodlám pořád jen křičet na děti, že prostě nesmí skákat (nezmiňuji pokaždé následující dotaz "proč?" a po něm několik dalších, než se prostě rozhodnete přestat mluvit), když já jsem prožil celé dětství venku a skákat jsem mohl jak se mi zachtělo. Nehledě na neustále špatný pocit, že svým pobytem v paneláku a jakýmkoli hlukem někoho omezuji, či dokonce štvu.

Tak teda jo, ale co?

Po nějaké době přesvědčování se i manželka dovedla smířit s myšlenkou, že bychom se mohli posunout a domeček si postavit. Pak však přišla otázka, co bychom si představovali. Jasné bylo, že nechceme patro, a to díky neustálým stížnostem známých, kteří pořád běhají po schodech. Já osobně jsem byl pro maximálně soběstačnou stavbu (což není v podmínkách ČR úplně jednoduché) a pokud možno vystavěnou ze dřeva systémem 2by4, který jsem si již osvojil při stavbě chatky na zahradě, kterou jsme si k bytu pořídili. Samozřejmě všichni "zkušení stavebníci" mě od dřevostaveb odrazovali, tedy krom dvou, kteří již někdy ze dřeva stavěli. Začal jsem si tedy kreslit konstrukci, se kterou jsem pak chtěl zamířit za projektantem. Konstrukci jsem plánoval difuzně otevřenou (sdk, předstěna 40mm, osb 18mm, vata + kvh 160mm, dřevovláknitá deska 100mm).

Ale dokud nemáte pozemek, těžko se něco víc projektuje, ale o tom zase v dalším příspěvku.

Níže přikládám své výtvory ze sketchupu - snažil jsem se mít konstrukci a dispozice maximálně jednoduché a přitom funkční, ale tvořil jsem pouze na základě svých znalostí z knih a různých blogů, tak to jistě nebude ideální (v dalších příspěvcích přidám i studii od projektanta pro porovnání).

Reklama
Rozhodnutí stavět a jít "proti proudu"Rozhodnutí stavět a jít "proti proudu"

První fáze, tedy rozhodnutí stavět a vizualizace vysněného domku byla sice téměř "zadarmo", ale časově velmi náročná. Pokud bych počítal i studium knih a blogů budeme v řádu let, samotná projekce mi po večerech taky nějaký ten měsíc zabrala, ale aspoň jsem šel za projektantem již s vizí.

Náklady

Název položkyCena
knížky
2 500 Kč
Celkem2 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Burianovi (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací